Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

Webb 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dílo světové kinematografie s výbornými hereckými výkony a skvěle napsanou postavou ztvárněnou Paul Newmanem. Poutavá režie a parádní ač trochu jednodušší scénář mě dokázal udržet až do trochu překvapivého konce. Nezapomenutelné scény pojídání 50 vajec, přeseknutí sekyrou řetěz a následné posypání země kořením kvůli dezorientaci psů. [7,5/10] (Jalem, Warner Bros.) (Technicolor /// Produkce: Gordon Carroll, Carter De Haven Jr. /// Scénář: Donn Pearce a Frank Pierson podle románu Donna Pearceho /// Kamera: Conrad L. Hall /// Hudba: Lalo Schifrin /// Oscar: George Kennedy (herec) /// Nominace na Oscara: Donn Pearce, Frank Pierson (scénář), Paul Newman (herec), Lalo Schifrin (hudba)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zase jeden film, od něhož jsem s hodnocením 89% čekala mnohem více. Od zpracování příběhu jsem předpokládala, že bude záživnější a více rozjetý. K tomu mi však nepostačí děj, v podstatě celý se sestávající z bandy vězňů denně pracující na vytváření příkopu, hrající karty a vedoucí nepodstatné řeči o všem možném. A pod pojmem kultovní postavy, v tomto případě frajera Luka, si nepředstavuji tu, která po celý film skoro nepromluví, sice sní padesát vajec a párkrát uteče, ale to je vše. Luke je možná frajer, ale na mě prostě nezapůsobil. A čtvrtou hvězdičku nemůžu udělit ani kvůli Paulu Newmanovi, jehož projev mě nijak nezasáhl. Velký herec to samozřejmě je, ale zde mě příliš nedostal. Zhruba po hodině a půl sledování jsem začínala být lehce unavena stále monotónním dějem a už jsem nějak i přestala očekávat jeho jiný vývoj. Takže Frajer Luke pro mě není zase až tolik "frajerský." ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke bol vážne frajer. Škoda, že mi celkom unikli jeho pohnútky, kvôli ktorým sa dostal do väzenia, a to ani nehovorím o tom, že za zničenie parkovacích hodín dostal 2 roky natvrdo. Tomu poviem teda trest. Samotné väzenie tiež nevyzeralo ako klasické väzenie z iných amerických filmov, skôr mi pripomínalo nejaký pracovný tábor, galeje alebo koncentrák (ale zbavený rasového motívu), čiže celkom príjemné oživenie väzenského prostredia. Na filme je najúžasnejšie to, ako ľahko si vedel Luke každého získať, dokonca aj toho najväčšieho tvrďáka, a to všetko len so svojim úsmevom a pevným charakterom. Tak pevným, že ho nedokázalo zlomiť ani mučenie a bitky od bacharov. Oscar Wilde kedysi pekne poznamenal, že základom charakteru je sila vôle. A presne o tom je aj celý film. 85/100 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Luke je frajer, o tom nemuze bejt pochyb, ale poprave, precejen jsem cekal, ze bude jeste vetsi frajer. Nez zacne utikat z vezeni, je to sice pohodar, ale chova se vicemene slusne. Jinak samotnej film i pres absenci nejakyho slozitejsiho deje prijemne odsejpa, vzdy dokaze prijit s nejakou zajimavou scenou, hraje fajn hudba, obcas to je dojemny, obcas vtipny, obcas napinavy a je prijemna zmena, ze dozorci, pokud se vezni chovaj slusne, nejsou zas nejaky velky svine. No a pak tu je samozrejme Newman s jednim ze svejch nejlepsich vykonu, protoze Lukeovi dodal fakt perfektni charisma a pohodovost. Kennedy hraje taky paradne, ale oskary bych udelal presne opacne. Rozhodne jeden z nej vezenskejch filmu, presto jsem ale cekal o malilinko vic. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

70%. Neupieram filmu jeho kvalitu, geniálny herecký výkon Paula Newmana či vtipno - dramatickým spôsobom vybudovaný dej, no i napriek množstve pozitívnych segmentov, ma Frajer Luke neočaril až tak, aby som ho poctila 4*. Prvá hodinka sa mi aj tak zdá príliš natiahnutá a až tá druhá začína naberať tie správne grády, ktoré ma vtiahli do deja. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • Původně byl vybrán do role Luka (Paul Newman) Jack Lemmon, ale po přečtení scénáře viděl, že Paul Newman by byl lepší. Rozhodl se tedy, že ho bude místo toho produkovat. (Hans.)
  • Exteriéry sa nakrúcali v delte rieky San Joaquin neďaleko mesta Stockton v Kalifornii. (Michal74)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama