Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 2

(série)
Trailer 3
USA, 2024, 8 h 35 min (Minutáž: 56–70 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Jefferson Hall, Matthew Needham, Ewan Mitchell (více)
(další profese)

Epizody(8)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (119)

UhLee 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá série - (7,5/10). Po skončení druhé série House of the Dragon se cítím lehce kraden, neboť jsem očekával že po vynikající první sérii si bude tento dračí fenomén držet odbodnou kvalitu. Místo toho však přišel dosti citelný pád, který bolí. Začal bych tím, co tento seriál zdobí a odlišuje od konkurence. Podobně jako u Game of Thrones zde najdeme dechberoucí výpravu, která je pastvou pro divákovy oči. Kostýmy, lokace a rekvizity - všechno hraje a dokazuje to, že se jedná o vysokorozpočtový seriál z dílny HBO. Další bych chtěl zmínit herecké výkony, které jsou více než přesvědčivé a taky díky nim se dají přetrpět mnohdy zbytečně táhlé dialogy. Další sázkou na jistotu byl skladatel. Ramin Djawadi opět dokázal, že patří ke špičce skladatelské smetánky, která dokáže svou hudbou vždy diváka naprosto pohltit a na hodinu přenést do Západozemí. Jako poslední jsou stvoření, podle kterých je celý seriál pojmenovaný a vlastně je jeho největší ozdobou - draci. V této sérii s nimi strávíme podstatně více času a ukazuje se, jak signifikantní výhodu během válek představovali. Co se týče digitálních efektů, tak jedinou výtku mám k podivně natočeným scénám v dračích sedlech. Jinak to byla pastva pro oči a na seriálovém poli jde o něco nevídaného. Ačkoliv mi to láme srdce, tak nejslabším článkem celé série byl rozhodně Daemon a jeho halucinogenní linka. Tvůrci jej uklidili na celou sérii na strašidelný hrad, abychom tam s ním prožívali jeho noční můry a halucinace. Jednou bych to pochopil a možná by to bylo i vzhledem k množství cameí zajímavé. Ale abychom každý díl viděli jinou verzi halušek, to už začal být po pár dílech pořádný opruz. Celkově se tady toho v této sérii moc nestalo a je to spíše přešlapování na místě. Nyní se začínají pomalu vyplňovat pesimistické předtuchy fanoušku, kteří si nebyli jisti, zda pouze jedna kniha obstojí a unese tíhu nyní už čtyř (!) sérií. Až nyní začínáme rozeznávat výraznější obrysy toho, že nebylo úplně nejšťastnějším rozhodnutím půlit už tu první sérii na mladší a starší verze našich oblíbených postav. Možná to měli tvůrci nechat zkrátka doběhnout a až tou druhou sérií udělat podstatný časový skok. Nyní to působí tak, že nemají svou scénáristickou vizi ještě úplně srovnanou a učesanou. Druhá série slouží pouze jako utahaná šachová partie, která své tahy dělá velice sporadicky a rozvážně. Výsledkem jsou rozmístěné figurky na šachovnici, které vyčkávají na povel. Nezbývá než doufat, že si seriál vybral nejslabší chvilky v této sérii a třetí + čtvrtá už budou zase těmi seriálovými událostmi roku. Nejlepší epizoda: The Red Dragon and the Gold(S02E04) "Do simply what is needed of you: nothing."  ()

Myslivir 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kouzlo Hry o trůny je zpět! Ach, s jakou radostí pronáším tato slova a jaké potěšení mi přináší fakt, že mohu sledovat další kontent ze světa Písně ledu a ohně, ze světa G. R. R. Martina, který mu vnuknul život a téměř hmatatelnou hlubokou historii (což, jak prokázal třeba i na své spolupráci při vývoji Elden Ringu, považuji za jeden z jeho největších talentů). Druhá řada pokračuje v tom, co první začala - prohlubuje postavy (např. Aegona nebo lehce i Helaenu) a skvěle předpřipravuje půdu na to hlavní, Tanec draků. Bohužel, ne dokonale. V některých linkách se zkrátka projevuje dramatická zkostnatělost předlohy, a tak děj někdy přešlapuje na místě, nikoliv však bezúčelně (Daemonovo několikaepizodní bloumání po hradě nakonec přece jen vede k jeho konečnému rozhodnutí). Kostra z promyšlených dialogů a situace překopávajících zvratů naštěstí zůstává silná a nebortí se jako plány Henryho Cavilla s velkými franšízami, a to ani pod náporem CGI akce, draků či hradů (které jinak vynikají svým nápaditým designem). Jediné, co mi iluzi prvních řad Hry o trůny výrazněji narušuje, je ten prapodivný a obludný filtr/čočky kamery. To se mě snad snaží tvůrci přesvědčit, že mám nějakej posranej zákal nebo proč je obraz ve spoustě záběrů po krajích tak debilně rozmazaný? To ale není případ jen Rodu draka, z nějakého důvodu to považují za vkusný estetický prvek i tvůrci jiných nových velkorozpočtových seriálů, neuvědomující si, že zablurované pozadí a okraje ≠ dobře vypadající záběr. Proč prostě nenechají vyniknout ty úchvatné kostýmy, zbroje a kulisy, když si s nimi dali takovou práci? ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

já sem si druhou řadu užil úplně stejně jako tu první a i když chápu že se nevyhne srovnání s GoT, tak tohle prostě není GoT, nikdy nebylo a myslím že to ani nemělo ty ambice (zatím). Je tu tak sice opět málo momentů ze kterým bude divákům padat brada a největší zklamání přišlo ve formě linky blouznícího Daemona, ale osobně mi to bohatě vynahradily jednak akční scény se kterými se sice šetří, ale když už na ně dojde tak stojí za to a jednak dialogy, které tu jsou vynikající stejně jako většina hereckého osazenstva. Samozřejmě že i já čekám od další série že se konečně začne lámat chleba a dojde na tanec draků a minimálně část sem čekal už teď, nicméně ani to mi nezabránilo se touhle sérií královsky bavit. Pokud by náhodou i další série měla tendence oddalovat nevyhnutelné tak je možné že už bych tak benevolentní nebyl, ale to je problém mého budoucího já...90% ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ucelenější, jistější a asi i osobitější. Rozhodně pomohlo konečně časové ustálení a udržení jedné sady herců. Ani v jedné epizodě nedostanete špatný vizuál či nepřesvědčivé kostýmy. Herci odvádějí solidní práci. Některé vedlejší linky mohly být upozaděné či zcela vynechané (ach ten Daemon). Uvítal bych asi i zásadnější pletichaření ale důležité je, že hlavní postavy dostávají prostor a možnost se nějak vyvíjet. A draci mají hromady scén. Celkově silných 70% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tam kde první řada chvátala až překotným tempem, a skákalo se v ději i několik let dopředu, tak tam druhá řada naopak řadí poměrně dost zpátečku, a charakterizuje se více do komorního dialogového dramatu. V rámci světa Písní je to poměrně nezvyk, a trochu z toho je vidět snaha tvůrci si rozfázovat děj do předem určitého počtu řad, a tomu tak přizpůsobit i to, kde a kdy musí skončit děj druhé řady, aby se dala charakterizovat jako takové hřmění před bouří, která nás nejspíše čeká ve třetí řadě. Druhá řada je tak pravděpodobně nejvíce takovým spojovníkem mezi první a třetí řadou, kdy děj některých linek (Daemon) by v mnoha jiných seriálech zabral tak jednu epizodu, ale zároveň tu pořád fungují výborně napsané dialogy či audiovizuální stránka, potažmo atmosféra Martinova světa, která se nikterak neliší od Hry o trůny. ()

Galerie (324)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení započalo v dubnu 2023 v Leavesden Studios ve Velké Británii. Několik týdnů se pak točilo ve Španělsku. Posléze se filmaři vrátili do Anglie – kromě ateliérů zavítali do exteriérů Walesu a Surrey, kde se filmovaly např. bitevní scény. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama