Reklama

Reklama

Rod Draka

(seriál)
  • USA House of the Dragon (více)
Trailer 1
USA, (2022–2024), 18 h 14 min (Minutáž: 51–69 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Seriál, odehrávající se 200 let před událostmi Hry o trůny, zachycuje Targaryeny vládnoucí Sedmi královstvím, ale také vlastní rod na pokraji občanské války. Ještě před narozením syna šokuje král Viserys celou říši prohlášením, že jeho dcera Rhaenyra se stane nástupcem trůnu. Jakmile se narodí zdravý syn, události rychle naberou nový směr a mnozí spřádají plány, které by princezně znemožnily usednout na Železný trůn. S intrikami na obou stranách a říší na hraně zániku zažijete vzestup a pád Rodu Draka. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele FeriusParfax k tomuto seriálu (14)

Potomci draka (2022) (S01E01) 

Nojo… Tak to nebylo tak špatný, jak jsem se bála. Nemůžu se ale při podobných příživnických seriálech, kteří sosají slávu lepších bratříčků zbavit dojmů jakési podřadnosti a druhořadosti. Osobně mě moc neoslovil casting. Obličeje herců jsou příliš jalové a bude pěkných pár dílů trvat, než si každý najde svého oblíbence. Na druhou stranu ale nechybí zbožňovaná syrovost středověku, intriky a troška brutality. Snad nebudou tvůrci měknout a nedostaneme se opět do family friendly kolejí. Hra byla rozehrána a můžu se zajisté těšit na pořádné mocenské tahy. Targaryeni opět ukazují, jakou mají v rodince pěknou přehlídku psychických poruch a že v každé rodině je černá ovce (a teď nemluvím o černých albínech). Hodně mě potěšila stále skvostná hudba Djawadiho, která staví každý seriál o několik tříd výš. V tomto díle například vystavěl svou hudbou perfektní atmosféru hlavně u masakru na bojišti, která se prolínala s krásným zázrakem zrození. 😊 Extrémně se mi líbili i draci. Každý  byl jiný a skoro jako živý. ()

Nezvedený princ (2022) (S01E02) 

V prvé řadě jsem ráda, že se vrátila původní znělka a je fajn opět najít seriál, kde nemusíte přeskakovat intro, a naopak se na něj těšíte. Snažím se dívat nezaujatě, ale vidím spoustu hluchých míst. Nejsem zastánce akce za každou cenu. Naopak se v kecání dost rochním. Ale nesmí se kecat o nesmyslech! Jednak mě naštvala velmi zdlouhavá scéna „zlého“ bratříčka, kterak ukradnul vejce. Proč to udělal? Proč se po 3 „drsných“ větách od 15leté neteře otočí na podpatku a vejce vrátí (jak pak bude vypadat před svými vojáky)? Proč víc nevyužili draky? Jeho charakter jsem pochopila jako bezcharakterní krysu. Tak proč se zastává nějaké děvky? A proč má ta děvka 2minutový monolog o jejích pocitech? Proč si Viserys nevzal tu 12letou, neopotřebovanou a mocnou mulatku? Tolik otázek… Jen proto, že si pletichy a dramata cucají tvůrci až zpod nehtů na noze. A stejně jako ostatní, mám zatím největší problém s postavami! Nikdo nemá určené charaktery nebo z nich vybočují. A nejhorší je, že jsou mi všichni úplně u zadele. Kdyby teď kdokoliv umřel, tak to budu mít na párku a bez mrknutí oka pojedu dál. Zatím jsem se nedočkala žádných inteligentních tahů a postavy rádců jsou jen slabé kopie lorda Baelishe a Varyse. O negřících v důležité roli ani nemluvím… V plánu mám zkouknout všechny díly, tak doufám, že v dalším budu hodnotit alespoň třemi hvězdičkami. Od dalších dílů už holt musíš přestat porovnávat, Veroniko! ()

Druhý svého jména (2022) (S01E03) 

O nic lepší epizoda než předchozí. Jak správně všichni mí oblíbenci poznamenali... princ Daemon alias bleskošíp opravdu pobavil, když se vrhal proti celé armádě a světe div se, přežil. Nevěřila bych, že se o ničem dá bavit tak dlouho. Velká spousta keců nás neposunula ani o kousek vpřed v ději. Král je větší idiot, než jsem si na začátku myslela. Ostatní postavy jsou jako  10x okopírovaná kopie z GOT. Velké mrzení... Celý díl hraje na notu nechtěné svatby a co s tím. ()

Král Úzkého moře (2022) (S01E04) 

Tvůrci asi doufali, že nám zacpou pusu obnaženými prsy. Ale pořád jde vidět, jak mají stažený zadek a zatáhnutou ruční brzdu. Takže já s "hanbatými" scénami rozhodně spokojená nejsem. Už se ale pomalu hnuly ledy a začíná se o pletichaření nejen mluvit, ale i konat. Králův pobočník měl hezký plán. To se musí nechat. Ale stále se ve vzduchu snáší velké ALE! Ty postavy jsou hrozně mdlý. Byly vybráni hrozně nezajímaví lidé. A nějak se přes to nemůžu přenést. Jediný Daemon s novým sestřihem tvrdě buduje rodinné vazby a je zajímavou postavou. ()

Osvítíme cestu (2022) (S01E05) 

Chytám se stébel a milosrdně uděluji 4 slabé hvězdy. Líbila se mi svatba. Taková ze života. Rhaenyra chytře využívá nejednoho muže a královna je mi čím dál víc nesympatická. Stejně tak i Viserys. Vůbec jsem nepochopila přiznání nadrženého samečka a politovala teplého černouška s bílými vlasy. Pletichaření se trošku rozjelo, ale stále se jedná o velkou slabotu. Syrovost z prvního dílu se kamsi vytratila. ()

Princezna a královna (2022) (S01E06) 

Velmi slabý díl, který nikterak nenavazoval na předchozí díl. Rhaenyru hraje velmi nesympatická herečka a jen se prohlubují neshody mezi královnou, princeznou a jejich rozmazlenými dětmi. Princezna má smůlu, že se děti potatily a řeší spoustu problémů s tím spojených. Jinak jsem si užila originální sebevraždu. V tomto díle se zřejmě jen buduje půda pro budoucí boj mezi dětmi. ()

Náplavomarka (2022) (S01E07) 

Poprvé mě díl upoutal natolik, že jsem se nezabývala dalšími věcmi a dokonce jsem se těšila na další díl. Rod Draka totiž ani jednou nekončil napětím, plot twistem či čímkoliv, čím by vás namotal nebo nutil sledovat dál. Neemotivní pohřeb svolal opět celou rodinku. To mělo samozřejmě za následek nejedno rodinné drama. Rozbroje mezi dětmi se ještě víc prohlubují a můžeme se zřejmě těšit na budoucí jatka či mocenské nároky na trůn. Hodně jsem si užívala let draka. Taky konečně královně spadla maska, kterou musela denně nosit a ukázala se v pravém světle. Incest mě moc nepotěšil. Jednak nešlo opět nic vidět a jednak jsem asi nikdy nepostřehla tak velkou lásku, o které oba dva mluvili... Nový služebník královny je jen další jalovou postavou. Těším se, až král konečně umře a holky se do sebe pustí naplno. ()

Pán přílivů (2022) (S01E08) 

Za šest let se nic nezměnilo. Kromě toho, že každý stárne úplně jinou rychlostí. Opět se už po 150 řeší následnictví trůnu. A protože to má už král za pár, tak se hecne a před večeří všem zkazí chuť svým odhalením. Díl jsem viděla před 2 hodinama a už teď si z něj skoro nic nepamatuju. Trošku jsem doufala ve větší zásahy Daemona, ale tak snad se z něj ještě vyklube zajímavá postava. Postupně totiž začíná blednou. Do popředí se dostává bratr s jedním okem. Děj opět nebyl nijak zvlášť posunut dopředu. ()

Zelená rada (2022) (S01E09) 

Konečně mě začala bavit alespoň jedna postava. A to je samozřejmě Aegon. Doufám, že udělá ještě nějaké čóro. Opět nechybělo asi 25 minut vycpávky, které byly úplně zbytečné nebo nicneříkající nebo natahované. S tímhle je dost problém už od začátku. Opět to trošku zachránil konec, ale jinak se naprosto ztotožňuji s komentářem od Wathanajx. Přesně takhle to vidím taky a udivuje mě, že v seriálu vidí někdo něco víc. Stejně jako přehnaná barevnost, která všechny naprosto sere se sem ještě musí cpát feministický kydy. Pochybuji, že člověk, který se na podobné věci dívá je jakkoliv zvědavý na podobné zvrácenosti. ()

Černá královna (2022) (S01E10) 

Tak jsem za jeden den stihla zkouknout celou první sérii. Věci ve věci vládnutí se daly jemně do pohybu. Trošku to na mě působí, že celá první série byla jen nějaký předvoj k sériím ostatním a vše zásadní a zajímavé se bude dít tam. Doufám, že se nemýlím. P.S. tento komentář píšu asi 24 hodin od vidění posledního dílu a horko těžko si vzpomínám, o co tu šlo. Hvězdičku už neuberu ale asi je tady něco špatně. ()

Syn za syna (2024) (S02E01) 

Spoiler. Vstup do nové série byl lepší, než jsem čekala. Vražda dítěte vždy potěší. Je vidět, že ženský jsou zkrátka moc emoční a taktika k udržení moci je dost rozdílná od taktiky mužů. V seriálu ovšem chceme vidět krev, vraždy a nemilosrdnost. Takže jsem ráda, na rozdíl od Rhaenerys, že otěže občas převezme Daemon, Aegon a občas i hloupoučký Cole. Ten mimochodem tak zvláštně proplouvá celým seriálem. A je asi dobře, že jen proplouvá. Nezdá se mi, že mu byla do vínku naložena přílišná inteligence. Jsem ráda, že po 10 dílech jsem si začala na postavy trošku zvykat a už ve mně nejedna budí emoce. ()

Rhaenyra krutá (2024) (S02E02) 

Silnější 3*. Nevím, proč mají tvůrci potřebu neustále vystlávat děj obrovským množstvím vaty. Nezlobila bych se, kdyby se trošku přitvrdilo ve všech scénách. Přeci jen nejsme děti, abychom si nemohli užít pohled na krev, vraždy a sex. Nezdá se jen mně, že je všechno hrozně jemňoučký… Nová série s sebou naštěstí nepřinesla jen naprosto boží intro, které je snad nejlepší, co kdy bylo, ale i pořádnou dávku pletich. Na které všichni čekali! Aegon bude za chvíli skoro stejný sráč jako Joffrey, tak se nemůžu dočkat, až konečně umře. Hlavní zápletka dílu – zabití Rhaenerys bylo vcelku zajímavé sledovat. Škoda jen, že tu je nouze o překvapení. ()

Hořící mlýn (2024) (S02E03) 

Opět se chodí kolem horké kaše. Je sice cítit, že je válka na spadnutí. Nic to ale nemění na tom, že kaše začíná chladnout. Tvůrci „budují napětí“ tak dlouho, dokud vás už nezačne srát, že se nic neděje. Pletichy k dosáhnutí moci jsou v plném proudu, ale všechno se mi zdá jaksi jalové. Opět příliš mnoho nicneříkajících scén. Postava Asiatky, která by se ráda vyšplhala pletichařením až do nejvyšších pater a měla se dobře, mi moc nevoní. Nechci být za šovinistu, ale i blbec musí vidět, že ženský na to prostě nemají… Chtělo by to zařadit nějakou pořádnou, bezcharakterní svini, kterou budete fakt nesnášet. Škoda… Musím ale ocenit naprosto perfektní záběry s draky. Za mě jsou jak živí a vždycky mě moc láká se na nich proletět. ()

Rudý drak a zlato (2024) (S02E04) 

Spoiler. Velkou většinu filmu se řeší stejné pletichy, jako vždy. Opět je všechno na stejné lince jemné nudnosti. Všichni se hádají o to, kdo půjde dřív umřít do války za samozvané krále. Královna zabraňuje nechtěnému početí, Daemon si na hrádku rozjíždí vlastní halucinogenní párty, Aegon se zlobí, že je hloupej a nikdo ho neposlouchá, Rhaenerys je přišlápnutá strachem. Do toho všeho jde sir Cole do války za svého krále, ze kterého je až nechutně vycvrkanej. Ale PAK přijde ta nejlepší bitva, co jsem kdy viděla. Při dračím boji mi stály chlupy po celém těle a nemohla jsem se vynadívat té ohromné podívané, která se mi naskytla. A ještě s bravurním koncem. Tady mě tvůrci opravdu velmi mile překvapili. Nářez jako kráva a fakt jsem si to užívala. Konečně jsem taky natěšená na další díl. Doufám, že se bude Aemondův čin brát s povděkem. ()

Související novinky

Rod draka přiletí i se třetí sérií

Rod draka přiletí i se třetí sérií

18.06.2024

Jsou zprávy, které sice nejsou nikterak překvapivé, o to víc ale potěší. Žhavými intrikami a ještě žhavějšími bitvami natřískaný Rod draka je obřím hitem - pilot první série dodnes zůstává… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Reklama

Reklama