Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém je úplne jasný. Svet dospelých a svet Enoly nekorešpondujú. Ona je chytrejšia ako dospelí? Nemyslím si. A tento nepomer je veľmi citeľný v dvoch scénach. Prvá scéna nám ukazuje Enolu ako umne bojuje s vrahom. Predstiera utopenie, bojuje s využitým svojho prostredia a nakoniec zvládne utiecť. Druhá scéna ukazuje ako je veľmi hlúpo chytená aj odvedená do dievčenskej školy z ktorej ju musí niekto vyslobodiť a aj to veľmi prapodivným a nefunkčným spôsobom. A takýchto scén je tam veľa. Strieľanie v tme so zbraňou ktorá si vyžaduje presnosť, motívy matky k odchodu a jej hľadanie, ktoré sa z priority postupne stáva druhotnou záležitosťou ( hoci stopy boli zanechané a následne vo finále povedané, že sa vlastne nezvestnú matku hľadať vôbec nemalo) alebo už len feministicko liberálny podtext, ktorému by som sa v dobe Sherlocka Holmesa asi zasmial. Bradbeer sa snaží mať nadhľad ale vo filme mu skrátka nefunguje veľa vecí. Vzťah Henryho Cavilla a mladej Millie je jediný funkčný a zaujímavý. Keby sa jednalo o mentorstvo celý ten generačný predel by bol zaujímavejší a ľudskejší. Toto mi príde ako snaha z ďalšej série vytrieskať nejaký peniaz. Millie a Henry v pohode. Za nich by som dal 2*. Má to skvelú úvodnú pol hodinu. To že sa z toho neskôr ( po vlakovej scéne) stane úplne iný film asi nebudem riešiť. Je to ale škoda. Potenciál to malo. Po druhom pozretí zvyšujem o hviezdu. Nie je to až taká katastrofa, ako som si myslel. Hoci vyššie spomenuté veci stále platia. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Solidní náznak potenciální frančízy, kterou by mohl klidně spolu s šestnáctiletou hlavní hrdinkou táhnout Henry Cavill a vůbec bych se za to nezlobil. Dějové linky se ne vždycky podařilo dobře propojit, a vůbec ta jakože hlavní o hledání je zbytečná a místy dokonce otravná. Přesto je film sympaticky hravej, na můj vkus sice zbytečně feminizovanej a moderně korektní, ale protože a přesto, že nejsem cílová skupina, i zábavnej na hezkejch 70%. ()

Reklama

Nevka 

všechny recenze uživatele

I přes americkou produkci jsme dostali kouzelně naivní britské dobrodružství, které staví na výborně napsaných rodinných vztazích, přihlouplém bourání čtvrté stěny a malebných scenériích tehdejší Anglie. Jak už tomu bývá, nechybí tradiční feministická linka, jež je však poplatná tehdejší době (bez ní by historické pozadí nebylo úplné) a romantická vsuvka, která je překvapivě snesitelná. Samotné pátrání je sice místy docela zkratkovité (takže úplně netušíte, jak se to zrovna stalo), ale obecně s tím nemám problém. Srovnávat s precizními příběhy Arthura C. Doylea asi není úplně na místě... Jednotlivé role jsou totiž obsazeny skvěle a všechny tři Holmesovi si většina diváků s velkou pravděpodobností oblíbí. Millie je klasicky úžasná, Cavillům Sherlock tak akorát šarmantní a Clafinův Mycroft dokonale nabubřelý. Místy mi sice vedlejší linky moc nesedly, ale jako celek to funguje výborně. Určitě bych se nebránil dalšímu dílu. Poznámka: Hudba funguje na podobných postupech jako Panství Downton. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Netflix výborně přivádí Holmese a detektivku obecně k mladšímu publiku, herecky nadupadé a příběhově zajímavé. Jen kdyby těch feministických bludů bylo méně, hned by to bylo o fous lepší. Celá rodinka Holmesů má výborný casting, od MBB počínaje, která je schopná utáhnout celý film, přes sympaťáka Cavilla (který by asi proti Downeymu nebo Benedictovi neobstál, ale to ničemu nevadí) a naprosto nesnášeníhodného Majkrofta od Claflina, až po HBC. Málokdy se stane, že větší část postav je skutečně nesympatická, ale povedlo se. Nakonec to není špatný film, slušelo by mu ale víc interakce mezi Sherlockem a Ebolou, ještě více akce (moc povedené bitky) a kdyby zde z každé druhé scény nesršelo, jak jsou muži zlí a ženy jsou jen k porodu následníka, neubral bych hvězdičku. Ve výsledku jsem byl totiž po předchozí ztrátě očekávání kvůli recenzím příjemně překvapen. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Námět by byl slibný. Mladičká sestra bratrů Holmesových se vydá hledat jejich zmizelou matku a cestou potká lorďátko na útěku, kterému musí pomoct. Bohužel, exekuce zářná není. Nemám problém s barevným anglickým venkovem, ale pro viktoriánský Londýn se použitá barevná paleta opravdu nehodí. Představitelka Enoly je šikovná, ale nic nezmůže s tím, že její postava je až příliš velká feministická ikona, aby z ní byla zajímavá postava. Už pokolikáté v posledních letech mám chuť opakovat, že propagovat feminismus je chvályhodné, ale nesmí to být na úkor postav a příběhu a že to výrazně omezuje škálu ženských postav, na které jsme bývali zvyklí. Pokud z Mycrofta uděláte šovinistické hovado, co to vypovídá o jejich matce, která vychovala také jeho a kterou Enola tak zbožňuje? Taky musím připomenout, že Enola a její matka žily z Mycroftových peněz, takže nejsou zrovna moc oprávněné ohánět se kartou silné ženy. A pokud se mimochodem těšíte na Sherlocka Holmese, tak se na něj raději moc nezaměřujte. Ve filmu je dohromady nějaký deset minut. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní herečka Millie Bobby Brown přiznala, že při natáčení filmu se musela znovu učit britský přízvuk, přestože je Britka. Důvodem je její předchozí pětileté natáčení seriálu Stranger Things (od r. 2016), kde mluví výhradně americkým přízvukem. (Muffino)
  • Počas sledu obrazov predstavujúcich Sherlocka Holmesa je hlava Henryho Cavilla "prilepená" na originálne ilustrácie Holmesa od Sidneyho Pageta. (belinko)
  • Díky novinám můžeme zjistit, že se snímek odehrává v roce 1884. (NiWi)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Reklama

Reklama