Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Otravné sebeuvědomělé/feministické průpovídky promíchané s příjemně dětskou detektivní zápletkou, která lehce připomíná Harryho Pottera. Holmsovic Enola těží ze sympatického obsazení, bohužel režie komplikuje orientaci v ději a občas vede do slepých uliček, kde divák narazí do zdi a přemýšlí jestli mu něco neuniklo. Jinak slušná televizní jednohubka, na které je nejzajímavější Cavilův Sherlock. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, aby se nejednalo o nějaký nepovedený film, který se chce přiživit na jménu Sherlock Holmes. Ale musím říci, že Netflix to zvládl parádně! Enola Holmes je velice sympatická dáma a její dobrodružný film mě velice bavil. Moc oceňuji to, jak film (Enola) zapojoval diváka do děje. Sherlock ztvárněný Henrym Cavillem byl taktéž super. Atmosféra historického venkova a Londýna na mě dýchala z celého filmu. Taktéž zápletka s mladým lordem mi seděla. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

V dobe feministickej prichádza na scénu ďalšia silná ženská hrdinka, Enola Holmes. Nie, že by mi ženské hrdinky vadili, to vôbec nie, pretože Sigourney Weaver z votrelcov, Linda Hamilton s Terminátora alebo Angelina s Tomb Raider, to sú všetko dobre ženské postavy, kde ma film s nimi bavil, ale toto je robene moc nasilu. Enola by nemusela byť zla, pretože Millie Boby Brown je super v hlavnej úlohe, je vidno že si to užila, že ju to bavilo a dokonca si to aj sama produkovala. No čo ma nebavilo je príbeh, ktorý je nudný. Sherlock nula bodov, akcia a ani vtip nemá ten šmrnc, tempo pomalé. Ak by som bol 16 ročná mlada frnda, tak by som si tuto tínedžersku záležitosť užil podstatne viac. Aspoň peknú dobovú vypráva som dostal s fajn hudbou a dobrým castingom, ale veľa veci ostalo nevyužitých. Škoda. Čakal som viac s názvom Holmes ako len obyčajný produkt pre dnešné nenáročne publikum. 50% - 2* ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Tuším, že Enola Holmesová je jen další způsob, jak ze slavného jména zase něco málo vytěžit. Zápletka je jednoduchá, stejně jako většina celkem nudného děje. O dost nechutném tlačení feminismu do popředí se ani nemá cenu rozsáhleji bavit, to se zkrátka musí vidět, pokud na to má člověk náladu. A tak jediným a vskutku zásadním plusem je sama hlavní hrdinka, nebo spíše její představitelka, kterou jsem si oblíbil již v seriálu Stranger Things. Skvělý herecký výkon a scénář, ušitý na míru, dal vyniknout této nadějné a stále viditelnější mladé hvězdičce. Jinak je to jen taková podprůměrná detektivní záležitost pro teenagery. Do Agathy Christie to má skutečně velmi daleko a sir Arthur Conan Doyle se nejspíš malinko vrtí v hrobě, ačkoliv samotného Holmese sám příliš nemusel. 50% ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Film, z kterého se mohl stát doopravdy luxusní počin ze stáje Netflix, o němž by se ještě hodně dlouho mluvilo ve společenských kuloárech. Takto se bohužel jedná jen o jednohubku, ikdyž v pohodě stravitelnou. Chápu obsazení Millie Bobby Brown do hlavní role (zahrála to docela obstojně, ale ke konci mě ty její šíleně rychlé monology do kamery už začaly upřímně štvát) a ten dětský "Guy Ritchie" styl, ale asi jsem nebyl ta nejideálnější cílovka (být mi o 10 méně, tak asi OK). Dialogy mohly být promyšlenější, drahá výprava mě potěšila (film fakticky vypadá, že se do něj nalil tučný rozpočet) a kostýmy, ale upřímně malinko nechápu celou dějovou linku. Mělo to být o zmizení matky samotné Enoly, ale nějak jsme se vlastně nedozvěděli, proč utekla :D Akce žalostná, trochu zamrzelo, že duo Claflin a Cavill dostalo tak málo prostoru, neboť jejich vystupování mě setsakramentsky bavilo. Další spotřebák z této streamovací služby. 5,5/10 ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní herečka Millie Bobby Brown přiznala, že při natáčení filmu se musela znovu učit britský přízvuk, přestože je Britka. Důvodem je její předchozí pětileté natáčení seriálu Stranger Things (od r. 2016), kde mluví výhradně americkým přízvukem. (Muffino)
  • Enola (Millie Bobby Brown) dvakrát ponúka pracujúcim chlapcom 5£ za ich oblečenie. 5£ v roku 1880 by bolo ekvivalentom približne 350£ (455$) v roku 2020. Kúpna sila by však bola oveľa väčšia: bežný robotník zarábal asi 3 šilingy a 9 centov týždenne alebo 9,15£ za rok. Enola teda ponúkla robotníkom za oblečenie polročný plat. (belinko)
  • Chvíli po vydání plakátu k filmu si fanoušci nemohli nevšimnout jedné významné chyby. V pravé části, vedle Big Benu, je zobrazena budova zvaná Portcullis House, která byla uvedena do provozu v roce 1992, přičemž film se odehrává v 19. století. Na přebalu k soundtracku filmu již tato budova byla tvůrci odstraněna. (Muffino)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Reklama

Reklama