Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Při pátrání po nezvěstné matce dokáže neohrožená Enola Holmesová přechytračit i svého staršího bratra Sherlocka a pomoct mladému lordovi na útěku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Enola Holmes" je ďalšie sklamanie z produkcie Netflixu. Na druhú stranu si hovorím, že sú asi jediní, ktorí ponúkajú stále nové filmy na pozeranie, takže v tomto smere som im vďačný. No keď si vezmete, že tento film mal ohromný potenciál byť vynikajúci, je smutné, že to výsledne dopadá takto. Ale najprv pozitívne stránky filmu. Millie Bobby Brown je veľmi šikovná v tejto role. Musí tu dávať do toho maximum a myslím si, že sa to vypláca. Ukazuje ako už ako celkom skúsená herečka a v tomto smere ju musím pochváliť. Film vyzerá celkom dobovo spracovaný a Harry Bradbeer ako kompetentný režisér, ktorý vie ako sledovať čo sa deje spoza kamery. Film má aj celkom svoj vlastný štýl komédie a spracovania, čo ma celkom bavilo. No mohlo sa tam toho dostať viac. Henry Cavill ako Sherlock je skvelý. Ale prial by som si ho vidieť viac. Helena Bonham Carter je skvelá. A takisto platí, že by som si ju prial vidieť viac. Na druhú stranu sa film volá Enola Holmes, takže chápem, prečo sa sústredí hlavne na ňu. Má to logiku. No potom prichádzajú mínusy. Jeho scenár a absolútne nevyvážený štýl. Povedal by som pravdu, že Mycrofta a všetky časti, kde chce Enolu poslať do školy slušného správania pre "dámy" by som z tohoto filmu úplne vystrihol von. To nie sú pasáže, ktoré ako diváci chceme vidieť. Hlavné je ale to, že vieme čo sa presne stane a ako to tam dopadne. Keby film skončí štýlom, že sa stala veľkou dámou a k prípadu by sa nedostala, všetci by sme boli šokovaní čo nám to tvorcovia naservírovali. Takže logicky to dopadne opačne. A je tu viacero momentov, ktoré sú predvídateľné. Búranie štvrtej steny celkom funguje, no myslím si, že to mohli využiť o niečo viac. Dáva to filmu svoj vlastný charakter a keby sa to využilo viac, bolo by to zaujímavejšie. Okrem toho záver je tak trošku chabý. Viac-menej sa jeden prípad uzavrie sám. A necháva to veľké miesto nevyužitého priestoru. Možno sa šetria na pokračovanie, no otvára to otázky, na ktoré nedáva odpoveď. A keď prídu nudné časti filmu, tak si skutočne uvedomujem jeho dĺžku a tempo. Ja som osobne sklamaný. Sledovanie bolo fajn, ale nič výnimočné. Hodnotenie: C+ ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Dávam 4* lebo to má fajn obsadenie, kameru, hudbu, strih, kostýmy, výpravu a aj dej ma celkom bavil. Ale ten všadeprítomný feminizmus mi neskutočne prekážal. Ešte som nevidel film ktorý by v tomto smere viac tlačil na pílu a to som s filmami ako Mulan či Birds of Prey nemal najmenší problém. Tu toho bolo až moc. Ale inak fajn dvojka Millie Bobby Brown a Henry Cavill. ()

Reklama

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Netflix výborně přivádí Holmese a detektivku obecně k mladšímu publiku, herecky nadupadé a příběhově zajímavé. Jen kdyby těch feministických bludů bylo méně, hned by to bylo o fous lepší. Celá rodinka Holmesů má výborný casting, od MBB počínaje, která je schopná utáhnout celý film, přes sympaťáka Cavilla (který by asi proti Downeymu nebo Benedictovi neobstál, ale to ničemu nevadí) a naprosto nesnášeníhodného Majkrofta od Claflina, až po HBC. Málokdy se stane, že větší část postav je skutečně nesympatická, ale povedlo se. Nakonec to není špatný film, slušelo by mu ale víc interakce mezi Sherlockem a Ebolou, ještě více akce (moc povedené bitky) a kdyby zde z každé druhé scény nesršelo, jak jsou muži zlí a ženy jsou jen k porodu následníka, neubral bych hvězdičku. Ve výsledku jsem byl totiž po předchozí ztrátě očekávání kvůli recenzím příjemně překvapen. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Sólo pro Millie Bobby Brown. Aby taky ne, když, společně s Louisem Partridgem, má jako jedna z mála postav nějakou větší hloubku. Nejvíc je to asi vidět na jejích sourozencích - do určité míry to nevadí, jak Sherlock, tak Mycroft jsou postavy zavedené, takže rozvíjení jejich osobností není až tolik potřeba. Jednorozměrnost postav jako byl Mycroft nebo paní vychovatelka ve smyslu 'patriarchy good, women's rights bad' nebo, jednodušeji, 'obey' se však rychle ohrála. Zvlášť, když nic moc jiného režie z těchto postav nenabídla. Vypadá to však na základ, na kterých se v budoucnu bude stavět nějaký ten character arc. Konec-nekonec, kdy se v mých očích skoro nic nevyřešilo, by svědčil o tom, že nás ještě něco takového čeká - soudě dle počtu knih si ale na něco jako Gypsy Goodbye ještě chvíli počkáme (pakliže se dočkáme). V současné době Enolu Holmes lze hodnotit pouze jako stand-alone film (proč nebyl použit podtitul knihy mi asi navždy zůstane záhadou) - ten se povedl, potěšil mě styl vyprávění, setting, pár skutečně vtipných momentů a přítomnost hádanek jako vytržených z nějaké adventury (škoda, že v tomto médiu nelze divákovi nechat čas na luštění). Plus a zároveň mínus je vztah Enoly a Tewksburyho - bohatě bych se spokojil (možná i dokonce uvítal), kdyby zůstali jen kamarádi. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Millie je tu fakt skvělá, bez ironie. Její bezprostřední herecký výkon a k tomu příjemně utlumený, šarmantní Henry Cavill coby Sherlock spolu s netflixácky nezvykle drahou výpravou jsou jedinými klady téhle podívané. Jinak ale tuto chtěně uvědomělou, do ksichtu řvoucí politicky korektní báchorku nebrat. A to nemám vůbec nic proti ženskému hnutí za rovnoprávnost, rozhodně ne, ale tady to je až příliš „vymknuté z kloubů“, a kdykoliv se v 19.století ženy perou jako muži, nebo se chtějí prát jako muži, přijde mi to dost pitomé a odtržené od reality, jaká tehdy byla. Ve výsledku je to jen takový – dnes tak módní – politický statement dnešních hollywoodských studií. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Film je založen na knize „Případ pohřešovaného markýze“ od spisovatelky Nancy Springer. Ta napsala celkově 7 knih v celé sérii o Enole Holmesové a v češtině vyšly první dva díly. (lenochod6)
  • V knihách Arthura Conana Doyla, který postavu Sherlocka Holmese a jeho příběhy vytvořil, se neobjevuje žádná zmínka o jeho mladší sestře Enole. (NiWi)
  • Hoci Sam Claflin (Mycroft Holmes) hrá najstaršieho súrodenca Holmesa, v skutočnosti je o tri roky mladší ako Henry Cavill (Sherlock Holmes). (belinko)

Související novinky

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

Sherlock Holmes se dočká spin-offů

06.04.2022

Streamovací služba HBO Max do toho v posledních týdnech šlape a objednává jeden nový seriál za druhým. Nyní tak s posvěcením od studia Warner Bros. přichází zpráva, že se populární filmová série… (více)

Reklama

Reklama