Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nebývá zvykem, aby film točili tři režiséři. Pro dva to navíc byla prvotina, což je na krkolomném vyprávění znát. Kdekdo by čekal, že když do role horolezce obsadili kajakáře s postavou kapesního Herkula, tak bude i vše ostatní špatně, ale není to úplná tragédie. Navíc Vavřinec docela překvapil a díky dronům v kulisách Českého ráje se je rozhodně na co dívat. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Skvělí herci, ale filmu chybí jednotná myšlenka a hlavně příběh. Film bez příběhu nefunguje. Ne, když se máte vžít do hlavního hrdiny a pochopit jeho chování. Je to ohromná škoda, protože Vavřinec Hradilek je jako herec přesvědčivý a pěkně se na něj kouká. Líbily se mi záběry na Český ráj, ale... ale vidět to znovu rozhodně nechci. Dodatek: koukám na trailer a fakt jo. Ve filmu chybí scény z vězení/Terezína. Přitom ty mohly být jedny z nejsilnějších, protože v traileru dochází ke konfrontaci Josky a Heinricha. V hodnocení osciluju mezi dvěma a třemi hvězdičkami. Kvůli Hradilkovi a Vice dávám tři, protože za tu slátaninu sami nemohli. ()

Reklama

rigby 

všechny recenze uživatele

Nabízelo se postavení filmového pomníku této legendární postavě Skaláku. Už knižní předloha se mi zdála dost vycucaná z prstu, ale stále jsem si říkal, že by to mohl být pěkný film. Zejména když se k tomu připojí úchvatné exteriéry zdejších skal. Ale výsledek je nakonec někde úplně jinde. Scénář je značně křečovitý, vyprávění útržkovité a nesouvislé. Vlastně jen pár nezajímavých střípků poslepovaných do jakéhosi celku. Nedovedl bych z filmu pochopit, co vlastně bylo mezi ústřední dvojicí. I v knize je lépe popsán rozporuplný vztah Josky k jeho bývalému německému kamarádovi. Příběh se jinak hodnotí, když ho znám z knižní předlohy a z četných vzpomínek horolezců, kteří Josku osobně znali. Snad proto dávám tři hvězdičky, i když cítím, že je to spíše na dvě. I ty skály šly lépe natočit. 3- ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, trošku horší scénář a jeho realizace. Neherec v hlavní roli může být lákadlem pro diváky, ale samotnému filmu neprospěl. Něteré scény na sebe logicky nenavazují, což zhoršuje orientaci. Joska se vždy někde objeví, ale proč tam je, co zamýšlí (například na nádraží při zatčení)? O některých postavách se jen mluví, přitom v ději mají důležité místo (strážník-udavač - je zabrán kamerou jen z dálky). Je zde příliš mnoho opakujících se záběrů přírody. Scéna přestřelky v lese je docela amatérsky natočená. Benevolence gestapáka je velmi nepravděpodobná. Jak dlouho se vlastně Joska skrýval? 2-3 roky? Nějak mi to nesedí na věk dcery. ()

pirulka 

všechny recenze uživatele

Ako som si čítala komentáre, s mnohými z nich sa stotožňujem. Keď som videla trailer na film, vravela som si - vau toto môže byť veľmi dobré! No nič také sa nekonalo.. trailer naozaj veľmi dobre spravený-napínavý, zaujímavý, dobre zostrihaný. No tým to končí...keď prídete na film do kina, dostanete veľmi rozvláčnu, nedynamickú až nudnú verziu toho všetkého...príroda, horolezci, 40te vojnové roky, dvaja kamaráti a jedna žena...a hoci mám prírodu veľmi rada, tie neustále opakujúce sa zábery na skaly ma po polovici filmu vyslovene otravovali..hlavný hrdina síce mal pôsobiť ako hrdina (a možno ním skutočne bol- to mu nikto neupiera) no v tomto filme toľko priestoru pre jeho hrdinstvo nebolo, jednoducho bol len zašitý niekde v skalách, bolo to bez náboja, bez šťavy.. ľúbostná zápletka ma vôbec nechytila za srdce...nešlo o nič dramatické - ako "dvaja muži - jedna žena"..necítila som žiadnu chémiu, či hlboké puto..myšlienka dobrá (túžba po slobode, láska k prírode, odvaha) no celkový príbeh by sa dal povedať dvoma vetami a jedným dobrým trailerom...sklamanie. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Vlasta Štáflová ve skutečnosti zahynula 14.2.1945 spolu se svým manželem při spojeneckém náletu na Prahu. (krubi)
  • Legendárního horolezce si zahrál dvojnásobný český olympionik, držitel stříbrné medaile z posledních her v Londýně v roce 2012 a mistr světa z roku 2013 - vodní slalomář Vavřinec Hradilek. (soperg)
  • Železniční vagóny, do kterých nastupují jak Joska Smítka (Vavřinec Hradilek), tak v jiné scéně i Horst Gerke (Jan Budař), jsou označeny znakem Deutsche Reichsbahnen, veškeré ostatní nápisy jsou ale pouze v češtině a řadové označení odpovídá předválečným ČSD. Vagóny tohoto typu přezdívané „Rybák“ u DRB nikdy nesloužily a ty, které provozovaly protektorátní dráhy (BMB/ČMD), musely mít nápisy dvojjazyčné. (Martin_L)

Reklama

Reklama