Reklama

Reklama

Tenkrát v ráji

  • Slovensko Vtedy v raji (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film na motivy stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Josefa Urbana vypráví o osudové lásce, nezlomném přátelství a vztazích českých a německých horolezců, do kterých osudově zasáhla těžká válečná doba Protektorátu. Legendární, mýty opředený a ve své době nejlepší český horolezec Josef Smítka odmítl nastoupit k totálnímu nasazení v Říši a několik let se před německými úřady a gestapem skrýval ve skalním městě Hruboskalska, podporován kamarády z řad českých a německých horolezců. Joska na své cestě za svobodou překročil hranice možností nejen ve skalách, ale i v životě. Stal se legendou pro svůj nezlomný postoj k partě kamarádů, k vysněné ženě. Nikdy se nesklonil před okupační mocí. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu musím poznamenat, že mě překvapil výkon neherce Vavřince Hradílka. Tak na Českého Lva to nebude, ač to se získává ne za výkony, ale za odměnu, nicméně propadák to také nebyl. K tomu vždy krásná a skvělá Vica Kerekes. Rozhodně je osud hlavní postavy zajímavý a můžu říct, že jsem se nenudil. Herecké obsazení bylo taktéž příjemné a výkony kvalitní, hudba neoslnila, ale nezklamala. Je to zkrátka film, který stojí za to si alespoň jednou prohlédnout, to jistě, nicméně asi nelze počítat s tím, že vám nějak utkvěje v paměti. Alespoň tou mou proplul, nebyl to zbytečně strávený čas, nicméně víckrát už asi snímek neuvidím, neb není dle mého co dalšího v něm objevit. Je to zkrátka dílo, které je profesorsky zvládnuté, ale žádný oslnivý zázrak, který by nadchnul nečekejte. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Filmy spojené se jménem Josefa Urbana jsou sice nevyvážené, ale Tenkrát v ráji funguje mnohem lépe, než 7 dní hříchů. A to už je sama o sobě příjemná vzestupná tendence. Skutečnost, že horolezení bylo před válkou oblíbené po celé Evropě, dokládá Heinrich Harrer i Josef Škvorecký, o tom není nejmenších pochyb. Jako samostatný žánr se prosadil i tzv. bergfilm, takže malá česká varianta tohoto fenoménu jistě není od věci. Tým kolem Urbana má slabost pro Vicu Kerekes a té se daří zvládat rok za rokem mnohem náročnější role, což je skvělé. Dále je sympatické v dobovce tohoto druhu potkat Ondřeje Havelku, který si s přelomem 30. a 40. let natolik potykal, že je velmi autentický v civilu i v přidělené roli. A vysloveně výborně se zadařilo také Budařovi, který už taky dozrál a jeho Horst Gerke není žádnou parodií na gestapáka, ale skutečným ztělesněním zla v rouše beránčím. Ve vedlejších rolích jsou dobří i Rímský nebo Heinrich. Vše ostatní stojí na pozvolném tempu, poutavých záběrech krajiny a odpovídající výpravě, atmosféra graduje podle klasické dějinné osy, zpočátku vzdor, po heydrichiádě strach. Kritizovat by se dala jistá naivita toho všeho, ale pořád jde jen o zfilmovaný román. ()

Reklama

pirulka 

všechny recenze uživatele

Ako som si čítala komentáre, s mnohými z nich sa stotožňujem. Keď som videla trailer na film, vravela som si - vau toto môže byť veľmi dobré! No nič také sa nekonalo.. trailer naozaj veľmi dobre spravený-napínavý, zaujímavý, dobre zostrihaný. No tým to končí...keď prídete na film do kina, dostanete veľmi rozvláčnu, nedynamickú až nudnú verziu toho všetkého...príroda, horolezci, 40te vojnové roky, dvaja kamaráti a jedna žena...a hoci mám prírodu veľmi rada, tie neustále opakujúce sa zábery na skaly ma po polovici filmu vyslovene otravovali..hlavný hrdina síce mal pôsobiť ako hrdina (a možno ním skutočne bol- to mu nikto neupiera) no v tomto filme toľko priestoru pre jeho hrdinstvo nebolo, jednoducho bol len zašitý niekde v skalách, bolo to bez náboja, bez šťavy.. ľúbostná zápletka ma vôbec nechytila za srdce...nešlo o nič dramatické - ako "dvaja muži - jedna žena"..necítila som žiadnu chémiu, či hlboké puto..myšlienka dobrá (túžba po slobode, láska k prírode, odvaha) no celkový príbeh by sa dal povedať dvoma vetami a jedným dobrým trailerom...sklamanie. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takové filmy nemám ráda. Film volně plynul a žádná z postav mě nazaujala ať jsem se snažila sebevíc vžít do příběhu. Asi nejvíc mě štval horolezec Joska a jeho nepochopitelné útěky a návraty. Navíc blbý konce nesnáším, tady na tom nebyla ani špetka něčeho pozitivního. Dvě * za Budaře, tomu slizouni jdou moc dobře. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Námět filmu zpracovaného podle románu nabízel velikánský potenciál. Mohl to být film jako víno, jelikož z daného románu by se dalo vytěžit spousty působivého, gradujícího, napínavého, to se však nestalo. Tenhle film bych definoval jako čítankový nevyužitý potenciál námětu. V podstatě se jedná o nudné drama s ne moc zajímavými hereckými výkony bez gradace a dynamiky. Tudíž hodnotím 40% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Film se natáčel také v Českém ráji, kde se měl příběh i odehrávat. K rozpoznání jsou lokality kolem hradu Valdštejn a v Hruboskalském skalním městě. (lenka.lemur)
  • Vávra Hradílek pochopitelně ve filmu nelezl. Nicméně za něj nedublovali kaskadéři, ale civilní horolezci – např. ve spáře na Drážďanské věži v Prachově (toto lezení skončilo ve filmu pádem). (chamonix)
  • Automobil rodiny Friedelových nemá v žádném ze záběrů přední tabulku s poznávací značkou, což by v době Protektorátu bezpochyby nebylo tolerováno. (Martin_L)

Reklama

Reklama