Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (134)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Takovéhle nenápadné filmy mi v dnešní tvorbě chybí ze všeho nejvíc. Ono to ze začátku vypadá trochu jako pohádka, ale je to pěkné drama. Navíc je to film z období konce vlády Rudolfa II., kdy už mu mozek nesloužil a povolal k obraně své poslední zbývající koruny (české) pasovské žoldnéře. Pasovští pak rabovali po celé zemi, jelikož nedostali zaplaceno, posléze je Petr Vok z Rožmberka vyplatil rodinným stříbrem. Na pozadí těchto událostí se odehrává náš příběh. Pasovští jako hladová zvěř běhají po rožmberském panství a v zádech mají Vokovy vojáky. Kdokoliv je může svobodně zabít. Tonoucí se i stébla chytá, natožpak tajuplné lahvičky....80% ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tedy mně se to moc líbilo už jako puberťákovi, a to i přes účast naprosto nesnesitelné Michaely Kudláčkové, kterou jsem měl opravdové problémy rozdýchat naprosto v čemkoli, neboť její projevy frackózní vyvolávaly ve mně nálady fackózní (onehdy jsem s ní viděl v bedně rozhovor a je z ní příjemná a docela sympatická paňmáma). Navíc to byla doba, kdy ještě i Ivan Vyskočil uměl docela slušně hrát. Zato ovšem Bruno O´Ya, to byl hukot, někdo tak charismatický měl být slavný aspoň tak, jako Max von Sydow, nebo Michael Caine. Ráža uměl točit napínavé věci, ale tohle se opravdu vymklo v kladném slova smyslu kontrole. Rád se znovu podívám na jakoukoli televizní reprízu. Až 85%. ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Tak takhle si představuju středověk - sychravá ponurá atmosféra s hromadou chamtivých zachmuřených zdevastovaných lidí (většinu herců jsem poznal až podle hlasu). Řada herců si navíc zahrála zajímavé atypické malé role. Přítomnost nadpřirozeného prvku filmu ještě víc pomáhá v konceptu i závěrečné pointě. Je v tomhle filmu vůbec nějaká postava, se kterou lze sympatizovat? Úchvatná brutální podívaná, jo taktohle je středověk. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pro me naprosto neznamy film, ktery dokaze zaujmout tajemnym nametem a dobovou atmosferou. Prekvapive mi ani nevadil Vyskocil v hlavni roli a mlade Kudlackove role taky sedla. Nejvetsi zapory tak vidim ve scenari, ci deji samotnem, ktery pusobi strasne roztristene a ve filmu je hromada hluchych pasazi... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zázraky se nedějou.“ Nesouhlasím! Vyskočilova za jakýchkoliv okolností „nerozladitelná kytara“ je toho přece názorným příkladem…ale ne, tenhle úsměvný prvek nemůže být důvodem vysmívat se celému filmu. Ten mě totiž jako celek mile překvapil. Nevěřil jsem moc tomu, že by snímek s hlavní dvojicí v podání Vyskočil-Kudláčková mohl vyznívat jakkoliv naturalisticky nebo snad dokonce drsně. A ono vcelku ano. Špinavost, krutost a snaha o syrovost vyznívají docela věrohodně. Tvůrci si dali záležet na tom, aby na diváka dýchala doba z prakticky každého záběru a příliš vedle nemířili, ani zdařilým castingem, neb rozhodně nejde jen o výše zmíněný ústřední pár. Nechybí ani trocha mystiky v podobě zvláštní lahvičky a třeba takové hraní kostek v tomhle filmu nabývá úplně jiných rozměrů (nemluvě o tom, že představitel kata asi ani nemohl být lépe vybrán). A konec je nenásilně otevřený. Za mě to budou slušné 4*, čekal jsem podstatně méně. „Málo dobrýho pro nás v tomhle zmrvenym světě, Magdalenko…měj se dobře.“ ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Režisér Ludvík Ráža pozval Michaelu Kudláčkovú (Magdaléna) na kamerové skúšky preto, lebo ho zaujala vo filme Veronika, prostě Nika (1980) a Barrandov jej najal počas natáčania aj súkromnú učiteľku. (Raccoon.city)
  • Strunný nástroj vihuela, na kterou hraje/drnká Matouš Psík (Ivan Vyskočil), pochází ze Španělska a byla hojně používaná v Itálii v 15. a 16. století. Jde o předchůdkyni barokní kytary. Filmaři splnili autentičnost muzikanta, který ji na počátku 17. století mohl opravdu používat, na rozdíl od naší známé kytary, která přišla později. (horskejvlk)

Reklama

Reklama