Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Proklínám vás, zkrkavčete!“ vyřkla matka (J. Hlaváčová) nad svými syny. Jaké nedozírné následky tato slova budou mít, netušil v první chvíli snad vůbec nikdo… Nenechte si ujít televizní zpracování známé pohádky B. Němcové o statečné Bohdance (M. Podhradská), která podstoupila nejtěžší zkoušky, aby vysvobodila svých sedm bratrů z krkavčí podoby… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (222)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Zabili jste chléb !! Prosila jsem vás.. Proklínám vás !! Zkrkavčete !!" Ludvík Ráža se takřka po třiceti letech rozhodl natočit remake svého filmu inspirovaného z dnešního pohledu značně morbidní feministickou pohádkou Boženy Němcové a musím uznat, že se mu to povedlo na výbornou.. Ale bohužel však pouze co do atmosféry, při níž tuhne krev v žilách, jinak totiž ten zmiňovaný feministický motiv v důsledku naprosto zazdí.. Ovšem ona magická scéna, kdy se rozzlobená lůza vrhá na postavy Chýlkové a Rösnera, mě dodnes fascinuje.. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Tohle Sedmero krkavců se poprvé vysílalo na Štědrý den roku 1993 a odstartovalo už více jak 25 letou tradici štědrovečerních pohádek. Dnes s odstupem více jak čtvrt století vypadá velice lacině. Je poznat, že se jedná pouze o televizní film a ne pohádku určenou pro kinosály. Což sami můžeme porovnat se SEDMEREM KRKAVCŮ s Marthou Issovou v hlavní roli. Tohle Rážovo zpracování se tomu z roku 2015 vůbec v ničím nemůže vyrovnat. Už od začátku mě štvalo otřesné ozvučení. S barvami to také není žádná sláva. Všechno je takové šedozelené, až vyblité. Na tricích se samozřejmě také šetřilo a i vlivem stáří pohádky se nemohou v tomto ohledu vyrovnat s tou z roku 2015, která byla filmovými triky prošpikovaná. Zpravidla televizní pohádky jsou postaveny na výkonech herců. Ovšem tady by se dalo mluvit o dobrém výkonu tak leda Ivany Chýlkové v hlavní záporné roli a jejím sluhovi Borisi Rösnerovi. Dobří byli i tradiční stálice Radek Brzobohatý s Janou Hlaváčovou, ovšem ti dostali jen málo prostoru. Za to Mária Podhradská v hlavní roli Bohdanky byla absolutně nepřesvědčivá. Totéž se dá říct i o tradičně toporném televizním princi Michalu Dlouhém. Příběh sám o sobě je v tomto podání velice jednoduchý. Není ničím natahován, což je dobře. Pohádka utíká. Na samotném ději tak leda upoutá moralisty to, že zavání incestním vztahem prince (M. Dlouhý) a jeho zlé sestry (I. Chýlková). [6195. hodnocení, 197. komentář, 56%] ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pohádka mého dětství. Strašidelná, dojemná, smutná, s nezapomenutelnými postavami... Sám nerozumím tomu, jak jsem se k ní mohl po několika stovkách hodnocení propracovat až teď. Skvělé televizní dílko, kterému se jen tak něco nevyrovná, a to ani v dnešní době "Jménem králů" a podobných snahou o nadprůměrnost vyznačujících se děl. Hlavně to pletení z kopřiv... jau! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Naprostý protiklad tupě rozjuchaným výplodům, co nám jsou dnes předkládány za pohádky. V tomto Rážově pojetí jde o temný drsný příběh s téměř hororovými scénami, stavy na hranici šílenství a přitom s velkou dávkou poetiky mimo jiné díky jako obvykle úchvatné Hapkově hudbě. Zlo je tu opravdu zlé a nikoli neschopné, ale naopak téměř všemocné a v boji s ním, jako i se strašnou kletbou svých bratrů, nestačí hrdince jen líbezný úsměv, naopak musí jít ve svém odhodlání až na krev. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Hodná a milá hlavní hrdinka s opravu nevídaným sebeobětováním bojuje o vysvobození svých bratrů. Pochmurnost je sympatická a pohádková. Pohádky jsou plné zla, nenávisti, žárlivosti a škodolibosti, pravda, vždy je zcela zdecimuje absolutní dobro, kde tomu tak není, ocitli jsme se v žánru horor. Ale i přes výbornou atmosféru a sympatické kladné i záporné figury mi to vždy připadalo nedomrlé. Něco jako guláš připravený tak, aby ho mohly i malé děti - výživné, ale nemá to ten správný říz. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Mária Podhradská hrála pouze ve dvou TV filmech, přičemž oba byly shodou okolností pohádky. V obou se pak setkala s Igorem Ondříčkem. Druhým byl o dva roky později snímek Sen o krásné panně (1995). (hermiona)
  • Pohádka se natáčela na jižní Moravě, v lednicko-valtickém areálu a v prostorách Janova hradu a hradu Pernštejn. Záběry z Bohdanina (Mária Podhrdská) domova byly natočeny ve skanzenu na Veselém kopci. (Saur.us)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama