Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (86)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Islandská pochmurná kriminálka. Oceňuji sexy postavu 42letého Björna Thorse (vyšetřovatel povolaný z Norska Arnar). Rovněž přitažlivý mladistvě vyhlížející vystudovaný právník 39letý Bergur Ebbi Benediktsson (policejní ajťák Erlingur) by stál za hřích. Doma je známý jako spisovatel a stand-up komik. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z pociatocnych matucich indicii a odvadzania pozornosti sa vykluje celkom zaujimava, hoci standardna a obcas i predvidatelna kriminalka. A i napriek tomu, ze obcas ustredna vysetrujuca dvojka "blbne" a opomina vo svojom konani logiku, da sa zabavit. Avsak kvalit severskych kriminaliek, na ake sme zvyknuti dosahuju v mojich ociach iba dva diely. I tak odporucam, nejedna sa o ziadnu "filmarsku tragediu". Priemer. ()

Reklama

Najt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý příběh, suverénní atmosféra, krásná zmrzlá země a výborně napsané postavy dělají z této poctivé kriminálky výborný projekt. Vlastně od začátku se něco děje, nejdříve přibývají vraždy ( škoda, ze jich nebylo více ), ohledávají se místa činu, začne se vyšetřovat a posledni třetina se úplně změní. Divák je stale napnutý díky povedené atmosféře a čeká, co se bude dít. Vždycky je prostor pro zlepšení, ale Brot v rámci realistické severské kriminalistiky, je ztvárněn skvěle prakticky po všech stránkách. // 4,5* ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Konečne nijaká mysteriózna sračka bez ladu a skladu, a hlavne logiky, s ktorými sa v poslednom čase roztrhlo vrece (napríklad všetko podľa predlohy od S. Kinga). Surové, priamočiare, možno trochu jednoduché krimi. Občas som mala pocit, že som to už ikskrát videla niekde inde, ale v konečnom dôsledku som sa nenudila. Zneužívanie detí, skorumpovaná polícia a vládni úradníci, ale to máme aj tu (pripomenulo mi to, keď policajný prezident pomáhal zahladiť dôkazy v kauze Kuciak). Ale bavilo ma najmä to, že severania si zase neváhali zarýpnuť do ZLEJ CIRKVI. Možno by som tej téme v seriáli dala ešte väčší priestor. Všetci cirkevníci sa tvária ako baránkovia boží, alebo skôr ovce, ale keď niečo nie je podľa nich, tak by najradšej znovu upaľovali na hraniciach... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další z islandských seriálů, kterých se v posledních letech pár vyrojilo, jež jsou temné a využívají naplno severských předností. Tato malá zemička na nás chrlí seriály podobné drsným severským kriminálkám ze Švédska nebo Finska. Seriál se odehrává v podobném duchu jako například V pasti. Zatímco výše jmenovaný seriál více využívá islandské krajiny a pracuje s exteriéry tak typickými pro tuto zemi, Vraždy ve Valhalle se zaměřují čistě na temnou minulost dětského domova a zainteresovanost vrcholných policejních špiček. O Islandu se toho v médiích moc nedozvíte. Víme tak jen, že je to vcelku klidná, mírná země. Můžeme tak jen odhadovat, zda je klidná i politicky neboť v obou zmíněných seriálech se do případů zapojují negativním způsobem i představitelé moci. Otázkou tak je, zda tvůrci vycházeli ze své fantazie nebo ze zkušenosti. Nevíme. V pasti jsem hodnotil čtyřmi, protože mi to přišlo kapánek lepší. Hlavně se mi zde nelíbil tak úplně závěr a také se neposunulo žádným způsobem znásilnění spolužačky, přestože kriminalistka se vzhledem k zaangažovanosti svého syna, tomuto případu věnovala. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Vraždy ve Valhalle jsou zjevně založeny na skutečných událostech. Ve 40. letech 20. století na Islandu došlo v Dětském domově chlapců ke zneužívání mladistvých. (Quentin10)
  • Celý seriál je natočen v islandštině, ale objevuje se zde němčina i angličitna. (Quentin10)
  • Seriál se původně vysílal v roce 2019, poté byl celosvětově uveden v roce 2020 na Netflixu a bezplatně vysílán na BBC Four ve Velké Británii. (Quentin10)

Reklama

Reklama