Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych Shawshank a možná je to tak dobře. Dočkali jsme se nějakého dalšího polského zázraku, který dokonce v českých vodách nečekaně rezonuje v tabulce. A to ani nevyšel v kině. Film je natočený ve vší výsosti ve zcela skvělém stylu, ale asi bych to nebral jako klasický filmový i scénářový zážitek. Především v tom, že se ve filmu v polovině odnikud objeví deus ex machina detektiv, který to chce prostě vyřešit a nikdo moc neřeší kde a jak se vzal. To samé občas drhne v tom, že tři roky ve filmu projedou během dvou vteřin a režie moc ani nedává možnost z toho nějak čerpat. A nebo to vzít trochu hladce. Ale to je občas ten úděl. I tak jsem rád, že lidský a reálný  příběh se dostal i k nám. S tím, že Slováci a Poláci se stále drží toho, že se nebojí nahlédnout do reálných a sociálních témat poslední doby nebo národní doby obecně. Hlavně, že u nás běží další romantická hahamedie. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Občas, zvlášť po priemernom alebo zlom filme chodím bezcieľne po dome z izby do izby a v duchu si vravím, že už som dlho nevidel naozaj dobrý, silný film, ktorý v mojom vnútri bude dlho rezonovať. Natrafil som na 25 lat, poľský film... Vedel som, že toto bude ono, jednoducho Poliaci vedia robiť filmy. Tu na Slovensku a v Čechách je skvelý film výnimka, tam sa rodia pravidelne. Podobné filmy tu boli, rozdiel je však v kvalite. Tá je skutočne výnimočne realistická, tvrdá ako vie byť skutočný život . Skvelé herecké výkony, réžia, v niektorých silných momentoch skutočne nervovo pulzujúca, znekľudňujúca  hudba.  Fakt, že sa tento film rýchlo prebojoval do top 300 naj filmov csfd hovorí samo za seba. 100%. ()

Reklama

kluk z Na 

všechny recenze uživatele

Kurde dnes jsem na tom byl v Klodzku, bylo to hodně drsný. Je to nedávný, polákům dobře známí příběh reality jednoho mladíka. Trochu vám to přiblížím. Tomasz je prosťáček, hodnej kluk co má 23let, bydlí s bratry a rodiči v nevelkém bytě. Jednoho dne k nim naběhne kriminálka a Tomasze zavřou. Později je odsouzen k 15 letům za vraždu a střetává se s krutou realitou vězení. Film obsahuje násilné scény i velice dojemné momenty. Hádám, že se jedná o jeden z nejlepších filmů roku worldwide. Neváhejte. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Tak tohle musel s Polskem určitě zahýbat, respektive, asi to ještě nějakou dobu hýbat může. Navíc se mi neustále dokazuje, že Polská kinematografie je ne vzestupu. Nám nechybí ani tak peníze, jako schopní lidé. Máme jenom skupinu lidí, kteří se za schopné považují. Navíc Holoubek se ukazuje jako parádní režisér, všechno, co jsem od něj viděl bylo na vysoké úrovni, takže se těším na další, co přijdou. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Od samého počátku mi chybí ten pocit silné jistoty, že zavřeli nevinného. V Présumé coupable jsem ji měla, Alainovi jsem od začátku fandila a bála se o něj. Tomkovy útrapy jsou jiné, sterilnější, méně diváka bolí, i když záběry jsou zde možná drastičtější, ale v tom to není. Tomek nebojuje, trpně snáší všechny rány osudu, čímž značně ztrácí mé sympatie. Možná je Komenda i v reálném světě takový pasivní, nevyvolávající emoce, ale ve filmovém světě bych ho chtěla alespoň trošku jiného, chtěla bych, aby mě jeho osud drtil, abych s ním sdílela útrapy, chtěla bych vnímat každý jeden den, který promarnil ve vězení, jenže to mi filmový Tomek neumožňuje. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)
  • Tomasz Komenda (Piotr Trojan) dostal odškodnění v přepočtu 74,6 milionů korun. Jde o největší takové odškodnění, jaké kdy bylo v Polsku přiznáno. (Punisher)
  • Při oficiální premiéře filmu 10. září 2020 ve Varšavě Tomasz Komenda prozradil, že jeho partnerka je těhotná a požádal ji o ruku před shromážděnými hosty a novináři. Anna Walter návrh přijala. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno