Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Velmi silná a emotivní záležitost a výstavní kousek evropského filmu. Nikdy jsem neměl pocit, že se dívám na film nebo na herce, snažící se ztvárnit roli. Byl jsem doslova pohlcený dějem, i když jsem si po půl hodině říkal, kam to všechno vlastně směřuje, protože za 30 minut se toho stane dost. Nakonec to uběhlo jako voda a já zůstal v úžasu. Hodně pomohlo, že jsem dopředu o filmu vůbec nic nevěděl. Režisér Jan Holoubek je zdá se zjevení z čistého nebe. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Tak tohle musel s Polskem určitě zahýbat, respektive, asi to ještě nějakou dobu hýbat může. Navíc se mi neustále dokazuje, že Polská kinematografie je ne vzestupu. Nám nechybí ani tak peníze, jako schopní lidé. Máme jenom skupinu lidí, kteří se za schopné považují. Navíc Holoubek se ukazuje jako parádní režisér, všechno, co jsem od něj viděl bylo na vysoké úrovni, takže se těším na další, co přijdou. ()

Reklama

Oyer 

všechny recenze uživatele

Silný fascinující příběh, který je o to cennější, že se na konci v prostřihu objeví skutečný Tomek Komenda, když vlastně sám sobě (herci, který jej hraje) dává cigaretu. Poutavé, drsné a i když často shlédnutí kouskuju, tak tentokrát na jeden zátah. Nicméně mi tu chybělo pár přeskočených let. Dohromady cca 14 ! Co se asi za tu dobu v tom lochu všechno událo... ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9,5/10). Druhá zkušenost s polskou kinematografií a opět se jedná o naprostý klenot. 25 let neviny je srdceryvným příběhem, který psal sám život. To je na tom to nejvíc děsivé a toto zjištění útočí přímo na srdce diváka. Brutalita celého filmu ještě umocňuje celkový zážitek z tohoto silného dramatu. Herecké výkony jsou na velmi vysoké úrovni. Mimika Tomka Komendy je všeříkající a v divákovi se odehrává plejáda emocí. Odehrává se v něm boj se zlostí, protože spravedlnost je slepá a bezmoc vyčíslitelná. Prožívá také lidský soucit a v konečné důsledku také úlevu, když se případ začne ubírat tím správným směrem. Zážitek to byl velice intenzivní a za poslední dobu asi nejlepší drama, které jsem měl možnost vidět. Budu ve velkém vyhlížet další polské projekty, protože mi naši sousedé ukázali, že opravdu umí. Řemeslo je tady cítit v každé minutě ať po stránce hudební, anebo kamerové. Detektivní vyšetřování je navíc natolik poutavé, že divák nemá šanci ani na chvíli vydechnout a jenom hltá jednu scénu za druhou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Občas, zvlášť po priemernom alebo zlom filme chodím bezcieľne po dome z izby do izby a v duchu si vravím, že už som dlho nevidel naozaj dobrý, silný film, ktorý v mojom vnútri bude dlho rezonovať. Natrafil som na 25 lat, poľský film... Vedel som, že toto bude ono, jednoducho Poliaci vedia robiť filmy. Tu na Slovensku a v Čechách je skvelý film výnimka, tam sa rodia pravidelne. Podobné filmy tu boli, rozdiel je však v kvalite. Tá je skutočne výnimočne realistická, tvrdá ako vie byť skutočný život . Skvelé herecké výkony, réžia, v niektorých silných momentoch skutočne nervovo pulzujúca, znekľudňujúca  hudba.  Fakt, že sa tento film rýchlo prebojoval do top 300 naj filmov csfd hovorí samo za seba. 100%. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Tomasz Komenda (Piotr Trojan) dostal odškodnění v přepočtu 74,6 milionů korun. Jde o největší takové odškodnění, jaké kdy bylo v Polsku přiznáno. (Punisher)
  • Vďaka Komendovmu prípadu sa začali médiá v Poľsku venovať téme justičných omylov aj nezrovnalostiam v iných prípadoch odsúdených, ktorí sú možno vo väzení neprávom. V súčasnosti sa podľa režiséra filmu Jana Holoubka v Poľsku hovorí minimálne o dvoch takýchto prípadoch, ktoré boli znovu otvorené. (siloalampa)
  • V skutočnosti sa Komenda pokúsil vo väzení o samovraždu až 3 krát. (siloalampa)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama