Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (373)

Marius 

všechny recenze uživatele

Neviem koľkí z komentujúcich čítali aj predlohu, ja som mal to šťastie si ju dať niekoľkokrát a je omnoho sugestívnejšia a brutálnejšia než film. Ten trestuhodne vynechal debatu Babe - Szell na tému "nie ste pre mňa tak celkom človek, milý Žid" a niektoré veci pozmenil preto, aby vyzerali dramatickejšie. Plusom je poctivo budovaná atmosféra štvanice a relatívna vernosť predlohe. 9/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film som videl v približne rovnakom období, ako Kramerová verzus Kramer a bol som z neho približne rovnako nadšený. Mal som akési náhodné Hoffmanovské obdobie, keď som jeho tvorbu spoznával prostredníctvom našej verejnoprávnej televízie. Sledovať maratón nie je príliš veľká zábava, aj keď trvá približne rovnako, ako Maratónec, tento film však áno. Chcelo by to po dlhom čase zopakovať. VIDENÉ ZNOVA: Príbeh maratónca nie je, povedzme si pravdu, nič extra výnimčné, ani originálne. Lenže sme v trileri zo 70tych rokov, kde mi neviem prečo všetko pripadá vždy tak nesmierne príťažlivé, že mi dve hodinky ubehnú ako voda. Možno za tým všetkým cítiť nový Hollywood a číru radosť z filmárčiny aj v rámci štúdií. Štyri hviezdy za súčasný triler a za ten zpred 40tich rokov sú vždy niekde inde. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film s Dustinem Hoffmanem. Ze začátku člověk moc neví, o co jde. Později ale vše začne dávat smysl a my se ponoříme do děje. Thomase navštíví jeh bratr v New Yorku. Ten je ale po chvíli zabit a Thomas neví, co se děje. Je zapleten do hry nacistického zubaře, který prahne po židovských diamantech. Začíná hra na život a na smrt. Povede se Thomasovi vyváznout ve zdraví? "Spolykej ty diamanty!" ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $28,204,261Tržby Celosvetovo $28,400,000║ Prvá polovica filmu ma troška zdĺhavejší rozbeh ale v tej druhej to už sype, Dustin Hoffman opäť herecky si počína skvele, dej je na svoju komornosť v konečnom výsledku dobre zauzlený z niekoľkými silnými momentkami, vydarená dráma. /80%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Má to fakt skvělou atmosféru. Hlavní hrdina vůbec neví co se děje a proč po něm jdou nacisti vedení démonickým zubařem z Osvětimi. Laurence Olivier je v záporné roli bezchybný. Cítíte, že je pořád zosobněné zlo, ale zároveň krásně zahrál nejistotu důchodce, který ví, že doba jeho moci už dávno pominula. Jsou tam opravdu silné scény. Nejvíc mi utkvěla Olivierova nervózní chůze po židovské čtvrti, kdy ho poznávají kolemjdoucí. Ale třeba i dobývání do koupelny, nebo Roy Scheider v boji na život a na smrt, kterému přihlíží vozíčkář z protějšího balkonu. Bravo. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Legendární mučící scéna musela být zkrácena poté, co se na předpremiéře udělalo publiku špatně. (Javert)
  • Filmová hláška - "Je to bezpečné?" - byla zvolena jako 70. nejlepší filmová hláška přímo Americkým filmovým institutem. (Javert)
  • Elsa Opel předstírá švýcarský původ. Její představitelka Marthe Keller je Švýcarka, která se narodila v Basileji. (noelcoward73)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama