Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Evropská verze Homelandu uzpůsobená dnešní migrační poptávce. Švédi ví jak diváka zaháčkovat a Kalifat hned od první epizody dává všem protagonistům kapky. Zatápí ženě, která šla do Sýrie za lepším životem, fanatické policajtce i jednomu taťkovi, kterému chytře poslané odkazy z YouTube zfanatizovaly dcery. Má to spád i švih a často velice poučné dílčí pointy, které je dobré šířit do světa. Zamrzí že ve finále tvůrci vyměkli a neukázali pořádnou osvětu. Některé postavy se chovají nelogicky a zvraty jsou trochu zvláštní, asi aby to nedopadlo tak děsivě jak mohlo. Jako celek, ale hodně silné a napínavé dílo, které z žánru ždímá maximum. Povinnost pro všechny europoslance. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fuj, tak to bolo hnusné. Nožík vo vrecku stále otvorený. Kam sa podel zdravý sedliacky rozum? Odišiel na vandrovku a už sa asi nevráti.... Vitajte v krajine tmárstva! Nikdy nepochopím ľudskú zabednenosť, ktorá sa prejavuje takými nechutnosťami, akým je napríklad teror svojho okolia, stínanie hláv, vraždenie nevinných a podobne. Na druhú stranu sa ale ani tomu nemôžeme čudovať, faktom je, že moslimské krajiny majú ešte stredovek, tak sa aj podľa toho správajú. Tie dve sestry vo filme by som nezachraňoval, naopak, nechal by som ich užiť si to, nech ich ritný otvor pozná čo to je.... No ale asi by to nepomohlo, keďže tej mladšej sa neotvorili oči ani na mieste, skôr naopak. Skrátka, jedna veľká zvrátenosť a na to poukazuje tento seriál dokonale. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Seriál je typickou produkcí Netflixu pro celou rodinu. Žádné násilí kromě facky manželce neuvidíte. Producenti předpokládali, a správně, že běžný divák Netflixu nezná o Islámu nic jiného, než že jsou dva typy- ten špatný a ten dobrý. Ten špatný Evropany zabíjí a ten dobrý pomáhá Policii a chce se integrovat. Tato znalost vám k sledování zcela postačí, neboť jiné nároky na vás kladeny nebudou. Seriál je tak ukrutnou zjednodušeninou velice komplikovaných vztahů mezi lidmi i náboženstvími. Příběhy a charaktery jednotlivých postav jsou buď ploché anebo žádné. To, čím se severské filmy proslavily, to jest mrazivou atmoškou, prokreslením postav, skvěle a lidsky napsaným příběhem, to zde nenajdete. Možná jen v malých náznacích. Kalifát nabízí veliký potenciál dostat do evropských domovů spoustu informací o dané problematice, ale trestuhodně toho nevyužije. Soustředí se jen na slzyrvoucí jaksi odosobněný příběh jedné "špatné" a jedné "dobré" muslimské rodiny a to zcela bez naznačení příčin a souvislostí proč ti lidé jsou zrovna tam kde jsou. Příslušníci IS jsou degradováni na dezinformované chudáky, kteří jsou tam vlastně omylem, jelikož nepochopili zadání, nechali se vcucnout a přišli o jinak neodolatelnou paletu svobod, kterou nabízí pobyt na Západě. To je asi to nejsmutnější z celého tvůrčího zápalu, kterým nás tentokrát Netflix zahrnul. Tohle už hraničí až s propagandou a za to a ten zoufalý závěr snižuji ze tří hvězd na dvě. 50% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Bombová miniséria – doslovne. Miestami mi chýbal pohľad na neortodoxné jadro moslimov, ktoré islam netlačí do extrémov, ale rozumiem, že na to počas osem epziód nebol veľmi čas. V žiadnej časti neabsentovalo poriadne napätie a každú jednu som si mimoriadne užil. Ak si odmyslím nelogické správanie niektorých postáv, ktoré sa pomerne ľahko nechali sfanatizovať, nemám Kalifátu príliš čo vytknúť. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mrazivé! Mechanismus postupného vymývání mozku a verbování mladých muslimů a muslimek do služeb ISIS, tedy k džihádu, se povedlo popsat tvůrcům navýsost sugestivně. Málokterý televizní projekt je tak znepokojující, jako tenhle... Můj jediný divácký handicap byl, že jsem se v tomhle seriálu neměl s kým ztotožnit, vyjma snad syrského otce dvou mladých radikalizujících se dcer, panoptikum postav je tu nevídaně záporné (ve finále se sice ukáže, že vše bylo trochu jinak, to mi ale v průběhu sledování nepomáhalo)... Takhle komplexní seriál s touto tématikou tu s výjimkou izraelské Faudy ještě nebyl...ale Fauda navíc nabízí výše zmiňované - ztotožnění se s hlavním hrdinou/hrdiny... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • V 17. minutě hlavní hrdinové večeří a rozhodnou se sledovat seriál Most (od r. 2011), který pochází ze stejné švédské produkce. (Brainstorm)
  • V epizodě je zmíněn teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži. Došlo k němu 7. ledna 2015 a vyžádal si 12 mrtvých a 10 zraněných. Důvodem útoku bylo zveřejnění karikatury proroka Mohameda. (Duoscop)
  • Fotoaparát, používaný od 36. minuty policistkou Fatimou Zukić (Aliette Opheim), je Nikon D600 s objektivem Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR. (Vikta)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama