Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Českému Maigretovi se tu nedostává elegance ani na úrovni socialistického esenbáka a zbývající plachost to nezachrání. Po Schmidtovi zůstává otisk v bahně českého bulváru. Rojnice esenbáckejch sekáčů, volha na renesančním dvorku, vyšetřovatel mléčný závislák ve slipech. Oč vážněji se tu ale dá brát třeba role starého béčkaře Zounara než výkony hvězd v dnešních filmech ! ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nevýrazná kriminálka s majorem Exnerem, kterého ztvárnil Jiří Kodet. Líbila se mě atmosféra červnových dnů a prostředí, kde se vyšetřování vraždy odehrávalo, nelíbilo se mě náhlé vzplanutí majora Exnera mezi místní dívkou, kterou zahrála Jana Boušková, to mě připadlo docela přestřelené a do příběhu se nehodící. ()

Reklama

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalé zpracování knihy Václava Erbena. Kodet jako Exner perfektní. Hudba Oty Petřiny taky. Jediný kdo je podle mě obsazen nevhodně, je Jana Boušková (tím nekritizuji její výkon, ale typ). Do role Lídy bych spíše obsadil Milenu Steinmasslovou (zde také přítomnou). Herecké výkony všech velmi dobré. Mám toto dílo rád. Od roku vzniku jsem tenhle film viděl mnohokrát a vždy mi zvedl náladu. Ještě bych rád vyzdvihl Gýrovou, Čápa, Hardta, Lackoviče, Chromíka, Zounara a hlavně Augustu. Režisér stvořil u tohoto filmu náladu, která mě vždycky přinutí s nostalgií zavzpomínat na počátek 80. let minulého století.  "Víš, že ten Rambousek byl úspěšněj člověk? A to se v Čechách neodpouští." "Je tady náš kapitán? Jo, ale říkal že má dovolenou. No tak už jí nemá." Editace 29. 9. 2022: Původně jsem dal za čtyři, ale za závěrečnou scénu (a hlavně náladu, kterou ve mně vzbuzuje) s odchodem Exnera a Šlajnera přes nádvoří společně s písní Detektiv (Petry Janů, Petřiny a Žáka), to zvedám na pět. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film, u kterého mi přijde, že ho režíroval někdo, kdo si občas něco dal a pak to z něho zase vyprchalo, protože film byl místy skvělej a velmi chytlavej, ale po pár minutách se zase proměnil v něco tak nudnýho... takže jak říkám, zvláštní. 🕯 Je to ale docela fajn detektivka s Jiřím Kodetem v hlavní roli, jakožto kapitánem Exnerem a Jany Bouškové, coby průvodkyní na zámku. Nenáročný snímek, který je ideální k obědu nebo večer před spaním, kdy už z celého dne chcete jenom umřít. Opět mě strašně vytáčel Karel Augusta, jakožto absolutně zažraný kunsthistorik, ale potěšil mě Vladimír Kratina se svým modrým spodním prádlem, v němž se nám tam předvedl na plné čáře. 🩲 Takže obecně, nic moc náročného, film neurazí ani nenadchne, prostě jen existuje. ()

subic 

všechny recenze uživatele

To co by dnes hledali potapěči, Jirka Kodet skočil do řeky jen tam v bílých slipech a našel to. Údržbář na zámku, talentovaný švec a taky talentovaný malíř právě v tom malování překonal svého učitele a to se neodpouští, tak dostal 2 sekerou zezadu. A taky mladá Jana Boušková tu podlehne šarmu Jiřího Kodeta. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Kapitán Exner (Jiří Kodet) jde do nemocnice za doktorem Hauserem (Vladimír Kratina). Vrátný mu oznámí, že doktor tam není. Následuje scénka v baru, kde klávesista hraje melodii na keyboard. Přitom můžeme vidět, jak levou rukou přestal hrát basový doprovod a místo toho uchopil cigaretu a potáhl z ní. Přitom však basový doprovod nejenže zní dál (dalo by se to vysvětlit dozvukem, sustainem), ale i se mění, jakoby muzikant neustále aktivně levou rukou hrál. (pjotri)
  • Skutečným autorem Rambouskových obrazů je malířka Vlasta Dlouhá. (Fenk)
  • Scéna, ve které jdou policisté s kosami a hráběmi kosit louku, byla zcenzurovaná, protože prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost. [Zdroj: Aha] (carott)

Reklama

Reklama