Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Aidina 

všechny recenze uživatele

Knížky Václava Erbena o kapitánovi Exnerovi jsem četla. MIchal Exner je zde popisován jako sympatický, hezký, mladý elegán, což Jiří Kodet celkem dobře splňuje, Horší už je to u dalšího představitele kapitána Exnera a to v podání Jiřího Valy. Knížní předlohy jsou ve srovnání s filmovým přepisem o dost lepší. No, někdy se to prostě nepovede. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nevýrazná kriminálka s majorem Exnerem, kterého ztvárnil Jiří Kodet. Líbila se mě atmosféra červnových dnů a prostředí, kde se vyšetřování vraždy odehrávalo, nelíbilo se mě náhlé vzplanutí majora Exnera mezi místní dívkou, kterou zahrála Jana Boušková, to mě připadlo docela přestřelené a do příběhu se nehodící. ()

Reklama

BigBang 

všechny recenze uživatele

Dle mého vydařený film. U mě osobně nejoblíbenější role p. Kodeta - elegantní, šaramantní, vtipný. Pí. Bouškovou jsem nemíval rád ve filmech, ale zde je fajn. A samozřejmě něžná blondýnka pí. Steinmasslová zamlada. Přestože jde o detektivku, převládá líná prázdninová atmosféra. Studentky, co provázejí na zámku, randí o sto šest. Kapitán snídá tu v hotelu (dršťková s pivkem), tu na stojáka v obchodě (dvě koblihy a mléko). Žádná scéna není zbytečně natahovaná, odsýpá to. Postavy nejsou (jen) figurky, ale mají vždycky trošku něco navíc - přestože anebo možná protože je nehrají všechny národní umělci, ale spíš herci ze druhé nebo třetí řady síně slávy. Rád se na ten film dívám znovu. V kontextu ostatních čs. detektivek té doby stojí za zmínku, že ve filmu nevystupuje žádný třídní nepřítel, emigrant či obdivovatel Západu, dokonce ani žádný vysloveně zlý člověk, což dále zlepšuje můj divácký zážitek. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý kriminální film podle románu V. Erbena, v němž vystupuje elegantní kriminalista kapitán Exner v nejslavnějším podání J. Kodeta. V zámeckém parku byla nalezena mrtvola tamějšího ševce Rambouska, který pracoval na zámku jako údržbář, a který se v poslední době věnoval malování obrazů a měl neobyčejný talent. Nad jeho nadáním žasli jak kunsthistorik a sběratel obrazů K. Augusta, tak akademický malíř a Rambouskův učitel B. Čáp. Ačkoli se kapitán Exner ocitá v roli vyšetřovatele vraždy náhodou, neboť v tamějších končinách tráví dovolenou, velmi brzy se mu podaří infiltrovat mezi podezřelé, kteří všichni pocházeli z okolí zámku. K odhalení pachatele bylo potřeba především přijít na motiv činu, což nebylo až tak složité. Jedná se o často reprízovanou kriminálku, jejíž obliba zřejmě spočívá v jasném a jednoduchém příběhu, atmosféře zámeckého prostředí a zajímavému hereckému obsazení. Významnou úlohu ztvárnila J. Boušková v roli průvodkyně, která se z nepochopitelných důvodů nechala krátkodobě milostně oblouznit elegancí pana Kodeta a její obsazení mi jako jediné nějak nesedí. V dalších rolích se představili pražský poručík A. Hardt, místní velitel veřejné bezpečnosti M. Zounar, správkyně zámku J. Gýrová či další průvodkyně M. Steinmasslová. U hodnocení tohoto filmu režiséra J. Schmidta jsem se poněkud zarazil, neboť jeho notorická známost a tedy i předvídatelný děj mi ztěžuje objektivně posoudit jeho kvalitu, avšak nakonec se přikláním k průměrnému hodnocení. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Knížky s kapitánem Exnerem jsem objevila u babičky v knihovně už někdy na základce a dost jsem se do nich tenkrát začetla. Kapitán Exner byl velice sympatická postava, bavilo mě jeho flirtování se ženskými, to, jak mu podřízení Vlček s Beránkem dělali různé naschvály a kromě toho, že to nepostrádalo vtip a nadhled, to byly také velmi slušné detektivky. Smrt talentovaného ševce byla zrovna má nejoblíbenější, o to víc jsem ale zklamaná filmem. Čekala jsem, že mi třeba zrovna Kodet nebude do role Exnera sedět, ale navzdory zdejšímu hodnocení, jsem nepočítala s tím, že se budu u této utahané adaptace až tak nudit. Bohužel. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Skutečným autorem Rambouskových obrazů je malířka Vlasta Dlouhá. (Fenk)
  • Jiří Kodet ztvárnil kapitána Exnera pouze jednou, i když Václav Erben si přál, aby se objevil i v dalších filmových zpracováních jeho příběhů. Bohužel narazil – Kodet nebyl u soudruhů v oblibě a u jeho jména v hereckém rejstříku stálo: „Jen malé a záporné role.“ (HawkeyP)
  • Scéna, ve které jdou policisté s kosami a hráběmi kosit louku, byla zcenzurovaná, protože prý zostuzovala Veřejnou bezpečnost. [Zdroj: Aha] (carott)

Reklama

Reklama