Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Českému Maigretovi se tu nedostává elegance ani na úrovni socialistického esenbáka a zbývající plachost to nezachrání. Po Schmidtovi zůstává otisk v bahně českého bulváru. Rojnice esenbáckejch sekáčů, volha na renesančním dvorku, vyšetřovatel mléčný závislák ve slipech. Oč vážněji se tu ale dá brát třeba role starého béčkaře Zounara než výkony hvězd v dnešních filmech ! ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Kriminálka bez napětí, bez vzrušujících scén a bez skutečného pátrání. Jan Schmidt se pokusil o příběh, v němž odpočívající Exner nonšalantně ukáže svou extratřídu, jenže jediné co se mu povedlo, bylo zachytit atmosféru ospalého městečka. Na působivosti kapitánovi nepřidalo, že jsem vraha vypátral dřív než on - včetně motivu. Jiří Kodet se ovšem do role hodil víc než Michal Dlouhý, takže dokud neuvidím další díly, bude mít pro mě Exner jeho tvář. ()

Reklama

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Nezajímavý námět scénáristicky zcela zfušovaný a ty příšerné neživotné dialogy šustící papírem i odtržené od normální lidské komunikace a úplně netalentovaně natočený a zrežírovaný. Ani lázeňský švihák Kodet v hlavní roli vyšetřovatele Exnera tu bídu bohužel nemůže zachránit, i když se o to snaží, jak mu scénář nemilosrdně určuje i ve slipech, alespoň něco pro dámy. Vlastní zápletka je jednoduchoučká a nehodná ani délky formátu 81 minut a závěr, kdy si policista, vyšetřovatel přichází k vrahovi pro motiv s prosíkem, působí přímo uboze. Suma sumárum jediné zajímavé jsou kulisy, kde se celý příběh odehrává, opočenský zámek a zámecký park. ()

wictoria 

všechny recenze uživatele

Příjemná kriminálka vystihující prázdninovou atmosféru, moc se mi líbí to zasazení děje do zámeckých prostor a kdykoliv zaslechnu název tohoto filmu, okamžitě si vybavím hudbu, která se mi moc líbí. Kodet coby Exner nevadí, jen se nemůžu zbavit otázky, zda pro takového elegána (Kodeta i Exnera) nebyl pod úroveň ten děsný svetr. Na hlášku "von to našel..." se také těšívám, jen je škoda, že tam toho špičkování s Beránkem není víc... ()

fricek12 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že kterýkoliv díl Colomba je mnohem napínavější než tenhle pokus o dobrou detektivku v Opočně. Všimněte si, jak zde dokonale pracují s denní dobou - scény v noci jsou natáčeny přes den a scény přes den zase v noci až z toho mají zmatek samotní herci, když například pan vyšetřovatel Exner posílá kolegu, aby se šel vyspat a přitom vyjdou z budovy a je čas oběda :-D ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Pan režisér vzpomíná, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za flašku rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)
  • Jiří Kodet ztvárnil kapitána Exnera pouze jednou, i když Václav Erben si přál, aby se objevil i v dalších filmových zpracováních jeho příběhů. Bohužel narazil – Kodet nebyl u soudruhů v oblibě a u jeho jména v hereckém rejstříku stálo: „Jen malé a záporné role.“ (HawkeyP)

Reklama

Reklama