Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po velkém diváckém ohlasu komedie Zítra to roztočíme, drahoušku…! natočil scenárista a režisér Petr Schulhoff v roce 1980 volné pokračování. Otevřený konec příběhu rodiny Novákových a Bartáčkových si o to ostatně sám říkal. Tentokrát si obě rodiny nevyvádějí zlomyslné kousky, ale podle rčení, které je zároveň názvem filmu, se snaží bezpracně získat co nejvíce peněz. A tak vymyslí – zejména Novákovi – velmi originální způsob zbohatnutí. Založí fiktivní klub Nováků a korunky se jen pohrnou. Bartáčkovy má zase spasit návštěva bohaté tetičky z Ameriky… I tentokrát vsadil Petr Schulhoff především na oblíbené herce – setkáme se zde opět s Ivou Janžurovou, Stellou Zázvorkovou, Luďkem Sobotou, Dagmar Veškrnovou a Františkem Peterkou. Proti první části však došlo k přeobsazení role Nováka staršího – Miloše Kopeckého vystřídal Jiří Sovák. (Česká televize)

(více)

Recenze (223)

spiritus 

všechny recenze uživatele

Rozhodně bych to s tímto filmem neviděl tak černě jako někteří. Jistě, jedná se o kvalitativní posun dolů, po předchazejím filmu Zítra to roztočíme..., ale ne zas tak markantním. Jako sonda do tehdejší doby to je výborné.Když přidáme občasné vtipné scénky a velice slušné herecké obsazení tak dostaneme mírně nadprůměrný výsledek, který dokáže zastínit i trošku slabší scénář tohoto filmu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

V porovnání s excelentní jedničkou je tohle už slabota. Místo Kopeckého je tu Sovák, což ani tak moc nevadí, ale zápletka je poměrně ubohá. Teta z Ameriky mě moc nebavila a nijak mě nedostala ani linka Soboty a Dášy. Jediným kladem tohotofilmu tady tak nakonec zůstává František Filipovský a jeho děda, který kouká na večerníčky... A jinak se skutečně dobrý film objeví jen občas. 60% tomu ale dám. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka normalizační komedie – připitomělá zápletka, která má jediný účel: oblbovat diváka a jen tak mezi řečí mu podsouvat normalizační obraz světa, zakuklený do chabého satirického hávu. Velmi trapný odsudek české podvodnosti, chamtivosti a také samozřejmě toho, že se nám tady přece nežije tak dobře. Pravda, v krámech máme hovno, ale dolar trvale klesá. Schulhoff nepatří k nejhorším tvůrcům normalizační etapy, díky hereckým výkonům je možné tuto komedii ještě uvádět v atraktivních časech, leč její přiblblost to příliš neotupuje. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Milá Růžo, máme se fajn. U nás se hodně buduje, máme moderní byt, lodžii, digestoř, barevnej televizor, auto, chatu." Mám rád, když mi film přinese nějaké poučení do života. Tady jsem se například dozvěděl, jak se pronášejí kradené vodovodní trubky přes vrátnici, kdy se Pražáci vydávají za Vídeňáky i jak se dá vydělat na jménu. Dneska nic z toho už nevyužiju, ale kdyby se mi ozval nějaký movitý příbuzný z Ameriky, tak půjdu na Staromák, rozeberu orloj a pošlu mu ho doporučeně v obálce, aby sem nemusel jezdit. Já mu dám, podvodníkovi. A paní prezidentová, pějící hit dýdybába dýdybába dydydy, mě vždycky přivede k slzám smíchu. ()

Yahey 

všechny recenze uživatele

Méně řachandy než v "Zítra to roztočíme," kdy se vám smíchy prohýbá bránice - ale více úsměvné satiry ohledně českého "nebát se a nakrást". K výměně Kopecký - Sovák. Nejde o to, že by Kopecký byl nutně lepší herec než Sovák. Jde o to, že mezi chaoticky-extravertně-cholerickým-labilem Kopeckým a Zázvorkovou je chemie, stejně jako je (skrytě explozivní) chemie mezi ním a Janžurovou. (V této poloze relativně umravněný, strukturovaný, introvertnější) Sovák už s nimi takto nereaguje. Nevzniká tak ostré tření a konflikt jako základ na neslučitelných charakterech založeného humoru (jako je třeba Červený trpaslík). Proto do filmu přidali dědečka (František Filipovský) jakožto "pátý element". ()

Galerie (15)

Zajímavosti (31)

  • Luděk Sobota (Renek) mal povedať svoj text do telefónneho slúchadla. Režisér mu presne nadiktoval, ako to má urobiť. Vziať telefón pravou rukou, preložiť si ho do ľavej, dať ho k ľavému uchu, povedať repliku a pozrieť sa za odchádzajúcou Ivou Janžurovou (Alena Bartáčková). Lenže Janžurová tam nebola, jej záber sa točil deň pred tým, pretože mala skúšku v divadle. A Luďka to rozhodilo, hovoril čosi do prázdna, plietol si ruky, uši, slová, zmätkoval a režisér Petr Schulhoff ho ešte oslovoval Ludečku, čo neznášal. Pokazil to takto asi päťkrát, načo vybuchol "do prdele, snad ještě umím telefonovat". Režisér zareagoval tak, že rozohnal celý štáb a Luďka Sobotu vyhodil von pred ateliér do dažďa, kde ho nechal stať 5 minút. Potom ho vtiahol dnu a on zopakoval repliku bezchybne na prvýkrát. (Raccoon.city)
  • Miloš Kopecký odmietol hrať v pokračovaní filmu, pretože vraj nebol spokojný s kvalitou scenára. Nie je to však pravda. Tou je, že nechcel už hrať so svojou exmanželkou Stellou Zázvorkovou (Božena Novákova). (Raccoon.city)
  • Poprvé kdy Evženu Novákovi (Jiří Sovák) přijde dopis na registraci do klubu občanů jménem Novák. čte adresu : Otta Novák, Novákovice okres Nová Paka. Okres Nová Paka však zanikl již v roce 1960. (Busmart)

Reklama

Reklama