Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý, asi dvacetiletý muž, horečně odjede z Prahy dálkovým autobusem. Pozdě večer vystoupí v Kromperku a stopuje auta, mířící k pohraničnímu pásmu. Netuší, že jej celou dobu sleduje muž v modré Octavii. Ten v plné rychlosti stopaře srazí. Druhý den je mrtvý muž nalezen v příkopu u silnice. Nemá u sebe žádné doklady. Do Kromperku přijíždí major Kalaš s nadporučíkem Vargou. Vyšetřovací mašinérie se naplno rozjíždí, avšak než se oběma kriminalistům podaří případ vyřešit, budou následovat další úmrtí a záhadné loupeže… Snímek Strach je detektivka o vyšetřování případu, v jehož pozadí stojí strach ctihodných občanů z prozrazení, jak nečestně se chovali za okupace. Film byl natočen na motivy detektivního románu Eduarda Fikera "Kilometr 19". S majorem Kalašem se filmoví diváci později setkali i v dalších filmech Vrah skrývá tvář, Po stopách krve a Diagnóza smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Dobře natočená pomalá detektivka, která se zamotává a zamotává, až ji skoro nikdo už nemůže rozmotat a tak se kostrbatě a složitě dostáváme k vrahům a motivům, a celé my to přijde vykonstruované jako politické procesy padesátých let. Jestli to tak mělo vypadat, pak se to povedlo. Jinak ovšem napětí tam je, herci skvělí. 70% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Krimi klasika zlatých šedesátých, s osobitou atmosférou táhnoucí celým filmem. Knižní styl Eduarda Fikera mi vyhovuje, stejně jako v případě thrilleru Na kolejích čeká vrah se převedení jeho "detektivní fantasie" na filmové plátno velice povedlo. Petr Schulhoff možná v roce 1963 ani netušil, jaký vzdělávací film z hlediska zachycení spousty originálních a dobových kriminalistických metod nabídl, nejvíce mě zaujalo hledání zakopané mrtvoly na základě pachu pomocí nasávací pumpičky :o). V úvodě, kdy se docela akčním způsobem a poměrně dlouhými sekvencemi bez jediného slova seznamujeme s člověkem, jenž byl chvíli na to zavražděn, netušíme, jaký velice zložitý případ, do kterého vstoupili i nevyřízené účty z dob válečné okupace, se začne pomalu rozplétat. Rozhodně bylo na co koukat od první minuty, včetně ztvárnění kriminalistické dvojky v podání Rudolfa Hrušínského a Radoslava Brzobohatého − ti dva byli vzájemně tak naprosto odlišní, až jim to kontrastně spolu docela ladilo :-). (90%) ()

Reklama

JohnnyKladno 

všechny recenze uživatele

První film, kde můžeme sledovat skvělého Rudolfa Hrušínského jako majora Kalaše. Pan herec předvede minimální „herectví“, které ale převede do maximálního zážitku a tahle postava mě vážně baví. Děj už tak uspokojivý nebyl, bohužel. Vražda mladíka na hranicích rozjede vyšetřování, které naši dvojici zavleče do zvláštního kolotoče loupeží, vražd a podivných okolností. Po čase mi došlo, že nemám vůbec šanci jít s detektivy a pokusit se odhadnout možného podezřelého, natož pachatele. Možná až moc nápadů, zápletek na jeden takový pomalý film, se stopáží 96min. 60% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Petr Schulhoff bol pri značnom zjednodušení režisérom úspešných komédií a zaujímavých detektívok. Z detektívok je prvou práve Strach, v ktorej uviedol na scénu dvojicu detektívov Hrušínský-Brzobohatý. Schulhoffove detektívky reprezentovali v šesťdesiatych rokoch nový prúd v žánri českej filmovej detektívky. Civilné herectvo oboch zmienených detektívov, nové postupy pri odhaľovaní zločinu a pokles jeho ideologizácie prispeli k úspešnosti filmov. Bohužiaľ na tomto filme sa ešte uvedené prednosti neprejavili. Slimačí rozbeh, komplikovanosť a prilepený motív ho zaradili medzi vtedajší priemer. Ale v talianskom šušťáku bol Brzobohatý ako zo škatuľky. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Inu, vanou z toho stále 50.leta, nebezpečí imperialismu, vytváření paranoie, kapitalističtí špióni... hnus. Ale herecké výkony Hrušinského i Brzobohatého jsou výborné, temná atmosféra stylu noir docela podmanivá. Mám rád tenhle černobíle střižený kabátek vlastní např. Králi Šumavy a dalším agitkám, které nejsou budovatelsky rozjásané, ale temné a tak nějak zrcadlící dobu. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • Svoji dávku hrůzy si při natáčení filmu prožili i herci. Radoslav Brzobohatý vzpomínal, že se při přípravě na roli musel na přání režiséra účastnit výjezdů pražské mordparty, včetně ohledávání mrtvol. (raininface)
  • Roli Helgy Čočkové předabovala Jiřina Bohdalová. (offlineman)
  • Místa vražd jsou smyšlená. Například obce Kromperk ani Horní Lučná neexistují. (ondey)

Reklama

Reklama