Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (328)

Marci 

všechny recenze uživatele

Zvedám ze 4* na 5. Proč? Protože mě asi nikdy neomrzí se na tuto komedii s chutí podívat. To co předvádí čtveřice Zázvorková, Kopecký - Janžurová, Peterka, to se v současných inscenacích už tolik nevidí. Schulhoffovi se podařilo natočit takovou velmi dobrou satiru-karikaturu na téma maloměšťáctví zasazené do tehdejších dobových reálií, ale myslím, že nadčasovost tu zůstává. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších českých komedií všech´dob. Excelentní herecké obsazení Peterka/Janžurová, Kopecký/Zázvorková, skvělý scénář plný neuvěřitelných gagů a odzbrojující tempo dělají z tohohle filmu fakt klenot, a to jeden z nejdražších. Fakt naprosto geniální typicky český film, ale v paneláku to už nebylo ono... Na tohle se můžu podívat kdykoliv, což se u českých komedií často nestává.... ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Naprosté plýtvání skvělým hereckým materiálem. Název může svádět k mylnému očekávání podobného dílka jako bylo Lipského Čtyři vraždy stačí, drahoušku z roku 1970... Ale to je pouhá podobnost názvu. Schulhoffův film je sled nesmyslných naschválů, které si dělají dvě sousedící rodiny. Téměř 100 minut sledovat jak se Kopecký, Zázvorková a Janžurová ztrapňují v blízkosti blekotavého Luďka Soboty, ve filmu, který měl očividně být blízký typicky české, škodolibé, nepřející rodině. Děkuji, nchci. Je to tak trochu předzvěst Troškových hoštických komedií, ve kterých se humor skladá z všelikého křičení a lidské nepřejícnosti. Jenže Troška tehdy natočil dobrý film (mám na mysli samozřejmě pouze Slunce, seno, jahody), což se Petru Schulhoffovi nepodařilo. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Pokud si Novákovi a Bartáčkovi dělají naschvály(trik s americkou pračku používám dodnes) na pavlači je to geniální a vtipné (obzvláště pan Kopecký válí).Ale jak se to přesune do paneláku(neuvěřitelná scénaristická zrada za kterou bych věšel za koule do průvanu) a přibude Dáša Veškrnová klesá to k neskutečné békovině a nudě.Ovšem herecké výkony členů obou znesvářených rodin(ani tradiční ťulpas René Luďka Soboty mi tak nevadí) to zachraňují. Ad. karels: Nesouhlasím pokud myslíš neaktuální tématem.V mojem činžáku se neustále od jedné ženské osoby přesvědčuji, že závist je stále aktuální věc.A někdy si jen přeju aby to byla taková paní Zázvorková nebo Janžurová co u nás bydlí. ()

DonQ 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nesouhlasím s názory, že téma sousedské závisti je dnes již překonané, naopak! Pro mne je film doslova přesycen skvělými hláškami a pamětihodnými hereckými výkony. Některé nešvary hlavních postav jsem bohužel objevil i ve vlastní rodině :o) Obzvláště manželé Bartáčkovi jsou mimořádně vtipná dvojka. Film mi jen nepatrně kazí možná zbytečná vsuvka románku mladého Nováka s mladou Bartáčkovic. Jinak pro mne kultovka a řadím ji o chlup výš než třebas "Marečka" nebo "Jáchyma". ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Evžen Novák (Miloš Kopecký) řekne, že nebude jezdit na nákup autem, protože není Onassis. Aristoteles Onassis byl řecký miliardář. (SONY_)
  • V závěrečné scéně čekají René Novák (Luděk Sobota) s Naďou Kovalovou (Dagmar Veškrnová) před obřadní síní. Ve skutečnosti se natáčelo před budovou Fakulty strojní ČVUT v pražských Dejvicích. (Merťas)
  • Uklízečka Hortenzie (Helena Růžičková) říká: „A hoď sebou, za chvíli přijdou inkousti, tak ať nám to nepošlapou.“ Termínem „inkousti“ označovala dělnická třída úřednictvo. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno