Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (321)

Kristusazapad 

všechny recenze uživatele

Ako to nazval Badiou? Tibetská pornografia? A zároveň vskutku skazka z éry After the virtue... "Dekonštrukcia" ideálov stredovekého sveta a skrz to bezpochyby aj vyrovnávanie sa so súčasnosťou by mohli byť bezpochyby zaujímavé, keby tu bola možnosť ponúknuť aj iný hodnotový systém a iný telos. Tľachy o dobrote, láskavosti a akejsi osobnej odvahe nielen zo strany postáv, ale aj tvorcov filmu, sú však také lacné, zakotvené len samé v sebe. Ale inak to bolo formálne zaujímavé, metatextuálne hravé a interpretačne otvorené. Škoda, že sa mi do toho nechce. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Dávám neutrální hodnocení a odcházím silně nespokojená. Film se mi hrozně špatně sledoval, nic jsem v něm nepochopila, nic se mě nedotklo. Půjdu si snad vygooglit "jméno filmu meaning" a myslet to smrtelně vážně, protože sama nevím. Mozku, wtf. Asi nejsem dostatečně na výši pro příběh o hrdinovi, který selže v každé výzvě (kromě snad jedné) a nakonec poslušně skloní hlavu, protože náplní jeho vlastního života je pro něj jen to, co si o něm myslí ostatní. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vizuální pastva pro oči s podnětným poselstvím, na které je třeba si počkat. Lowery ve svém převyprávění básně o siru Gawainovi nikam nespěchá a dává prostor vyniknout nádherné přírodě. Často mate diváka a vrhá na něj těžko uchopitelné momenty, které mohou a nemusí být halucinací, kouzlem nebo výplodem hrdinovy fantazie. Dev Patel hraje velice dobře, ať už v poloze zbabělého frajírka tak zádumčivého hrdiny hledajícího své místo. Alicia Vikander uhrane v roli svůdné hostitelky a pokušitelky, Edgerton je nečekaně tajemný a až pobavený. Odklony od původního materiálu působí velice osvěžujícím dojmem a podporují širokou paletu témat. Určitě to není pro každého. Není tu žádná akční scéna a některé linky jsou prostě jen vedlejší s malým dopadem na příběh, zato jsou podnětné k přemýšlení. Snímek, který rezonuje. Je to jen hra. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Extatická estetická nádhera, a vskutku Artušovské vyprávění v nejčistší podobě - bez blockbusterového pozlátka a plné alegorických obrazů, ponor do nitra hlavního hrdiny místo klouzání po povrchu magického světa. Což samozřejmě neocení každý. Po Kurzelově Macbethovi a Refnově Valhala Rising další výrazný artový historicky-mytický film. 8/10 ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Zřejmě pravdou jest, že k vyprávění legend časů pradávných umělecký háv převelice hodí se, leč ono ztvárnění nemělo by předčít nikdy příběh sám, byť mince každá má vždy strany dvě a roucho zvolené obrazy malebnými a hudbou podmanivou umně svět vnější s vnitřním prolíná a pojí, kdy vše pouze hrou současně je i není. 85 % ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)
  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama