Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (320)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Studio A24 servíruje Středověké historické Fantasy dle Artušovských Legend, které rozhodně není pro každého, ale mne si svým vizuálem i herectvím uhranulo. Obvykle artově laděné a pomalé filmy nesnáším, ale A24 je dělá se stylem a já se překvapivě nenudil ani chvíli, byť bych samozřejmě raději uvítal Epickou Fantasy Řež než pomalé Road movie o hrdinství, zbabělosti a rytířském Questu. Film rozhodně zaujme kamerou, přírodou a vizuálem, je to celé tak nádherné, že místy máte chuť film pauznout a vyfotit si, co právě vidíte. Dev Patel je výborný a hodně mě bavily vedlejší postavy, které se v průběhu jeho cesty mihnou ( Sean Harris!! Barry Keoghan!, Alicia Vikander!, a Joel Edgerton! Všichni hrají sakra výborně, ten accent poslouchat byl radostný. Trochu mě zklamalo finále, alespoň tam jsem doufal akčnější pasáž, ale A24 si jde vlastní cestou. Mám slabost pro ranný Středověk a díky hercům a vizuálu jsem si to dokázal užít, ale tipl bych si, že spousta mých přátel bude nadávat Příběh 4/5, Akce 1/5, Humor 0/5, Násilí 1/5, Zábavnost 3/5 Hudba 4/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5. 7/10. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jiné. Líbilo se mi to. Teda prvních deset minut jsem kroutila hlavou nad střihem, kamerou a zmatkem, pojetí vskutku prapodivné, pak se ale u Artuše v tomto směru uklidnili a začal film. Vánoční pohádka pro dospělé. A bylo na co koukat. Trochu podle hesla Cesta je cíl, finále v duchu celého filmu, Dave Patel byl skvělý v obou rovinách, kvalitní herec, role mu padla, Alicia v roli Pokušení rovněž výborná, hudba krásná, vizuálně promakané, ale nebude to kultovka pro kde koho. Mě to ale oslovilo. Zeleného rytíře jsem neviděla naposledy, však rozumím rozporuplným reakcím publika. Fantasy úlet v dobrém slova smyslu, pomalý, bez větší akce, spíše záležitost filosofická. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„…NECH KTERÉHOKOLIV RYTÍŘE, KTERÝ MÁ NEJODVÁŽNĚJŠÍ KREV A NEJDIVOČEJŠÍ SRDCE, ABY PŘEDSTOUPIL, POPADL ZBRAŇ A SE CTÍ MĚ UDEŘIL. KDOKOLIV SE TOHO ZHOSTÍ, ZÍSKÁ MOU ZBRAŇ. SLÁVA A BOHATSTVÍ BUDOU JEHO…“ ///    Hodně velkej art…s takovou tou všeříkající (artovou) kamerou. Monotónní vyprávění, hlas tady zvýší málokdo, takže se může se stát, že ti míň nároční upustěj slinku (jakože klimbnou). Jsou tady i zajímavý místa a věci, ale jsem kulturní barbar, takže v tom nevidím žádný poselství nebo přesah. Jestli tam je, tak pro někoho jinýho. Obsah pro formu, forma pro obsah. P.S.: Není problém si o příběhu všechno přečíst a lépe mu porozumět. Pak si zřejmě film užijete víc než já!   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Báseň „Sir Gawain and the Green Knight“ ze 14. století neznám. 2.) Z Koránu znám týpka jménem Al-Khidr.  3.) Jsem sběratel rytířskejch příběhů. /// Thx za titule „Parzival“.       /// PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Velkolepý příběh rytíře Gawaina, který se zde nebude muset bát, že mu ukousne hlavu caerbannogský králík z Monty Pythonů. Tentokrát mu totiž půjde o hlavu ze strany někoho jiného. Zelený rytíř v jistém směru připomíná takový mix Villeneuveova Blade Runnera a Excalibru (částečně i Revenanta). Člověk by neměl očekávat žádné veselé a svižné dobrodružství, ke kterému by mohla usednout celá rodinka. Je to velice pomalá, pochmurná a v určitých místech bizarní podívaná, která rozhodně nebude pro každého diváka. Je to vlastně vcelku velká artovka, která spoléhá především na úchvatné vizuály, plus na zvláštní, ale velice působivou atmosféru, kterou skvěle doplňuje i pěkná hudba. Rejža David Lowery si s tím hezky hraje. A dává Gawainově cestě fajn pocit existenciálního dumání o významech statečnosti a zbabělosti. I přes pomalé tempo je ale Zelený rytíř téměř po celou dobu poměrně napínavou a emočně nabitou podívanou, od které jsem nemohl spustit oči. Možná jen některé motivy mohl film podat lépe (Morgana), plus s některými pasážemi mohl krapet přidat na tempu, ale celkově to byl moc hezký zážitek. Lepší 4* ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najlepších filmov roku 2021. David Lowery patrí k najosobitejším režisérom. Jeho obľuba v civilných príbehoch s dôrazom na atmosféru ma strašne baví. Jeho Ghost Story považujem za jeden z najlepších artových filmov a The Green Knight je v tesnom závese. Netradičné fantasy sa môže hrdiť pomalou atmosférou, krásnou kamerou, komplexným soundtrackom a artovou nejednoznačnosťou, vďaka ktorej film plynule prechádza z nepríjemných scén s až hororovým nádychom k tým rozprávkovejším a čarovnejším. Dev Patel výborný. Rovnako aj Alicia. Soundtrack je povinnosťou. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)
  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama