Reklama

Reklama

Září 1971. Spojené státy prohrávají válku ve Vietnamu. Roland Bozz je odveden a nastupuje do armády. Je to však neukázněný voják, který nerespektuje žádnou autoritu. Spřátelí se s dalším rekrutem, Jimem Paxtonem, ctižádostivým spisovatelem, který si své vojenské zkušenosti zaznamenává do deníku. Na rozdíl od Bozze se Paxton přihlásil dobrovolně. Po nástupu na výcvik jim velitel roty, kapitán Saunders, vysvětlí, že každý voják, který projde výcvikem ve Fort Polk, bude následně poslán do Vietnamu a že jakékoli jejich politické názory na válku, jsou irelevantní. Bozz má dobré znalosti vojenských předpisů a najde způsob, jak by se někteří vojáci mohli dostat z armády – například vojín Cantwell, protože má děti a ke všemu také postiženou manželku nebo vojín Mitre, nastoupil do armády, aby dokázal okolí svou mužnost, ale ukáže se, že je nervově labilní. Bozzovo přirozené vedoucí schopnosti a otevřenost vůči velení mu nakonec vynesou titul velitele čety. Je zde však i vojín Wilson, rasový fanatik a rozeštvávač, který ostatní neustále ponižuje. Bozz se s ním dostane do rvačky a snadno ho porazí, čímž si však vyslouží Wilsonovu neutuchající nenávist... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Cílem války není padnout za vlast, ale přinutit ty druhé parchanty, aby padli za tu svou.“ (generál George S. Patton). „Běž do prdele, Georgi!“ (vojín Roland Bozz).. Dokumentární kamera dodává vtahující autenticitu, výkon Farrella uvěřitelný lidský rozměr. Očekávaný konec kupodivu nepřišel a Frajer Bozz ani nemusí sníst tucty vařených vajec, aby se stal legendou, na kterou se nezapomíná. Armáda by mu měla vlastně poděkovat. Tak, jak ukřičení seržanti připravují ve výcvikových táborech nováčky na pekelné podmínky války, on dokonale vyselektuje, které charaktery se do ní nehodí a tím vlastně ostatním zvyšuje šanci na přežití.. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Rebelskej příběh, kterej nehláškuje ani nepronáší moudra a veškerou pozornost věnuje potyčkám mezi vojínama. Ne, to mě nezajímá. Fanaticky roztřepanou kameru, na který jako by si amatér v jednom kuse zkoušel, co že všechno vlastně dokáže, a brutálně neinvenční scénář, co si navíc vůbec netyká s gradací, bohužel v konečnym součtu nepřebíjí ani tradičně skvělej Farrell. Ten sice umí kdekoliv a kdykoliv, jak jsem se milerád přesvědčil, že ale navrch umí vysekat kdejakýho poseru z armády, to už jsem se dozvědět opravdu nemusel. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Táborem tygrů Joel Schumacher opět potvrzuje, že největší divadla dokáže sehrát s malými kašpárky - snad je tomu tak proto, že poloprázdný měšec ho nesvádí k překombinovanosti a nasazování diváckých atrakcí. Ale....Je mi až trapné to vyslovit, ovšem tento snímek naopak trpí značnou jednopduchostí, především v charakterech postav (všichni jsou učebnicové výlupky určitých archetypů a není těžké odhadnout, jak se budou časem vyvíjet), nevyjímaje samotného Bozze, který - ač je Collinem Farrelem skvěle zahrán - představuje spíše ten prostší typ rebelujícího frajera a málokterý divák se k němu dokáže upnout. Zamrzí to, ale vzhledem k ostatním kvalitám filmu jde o nedostatek odpustitelný. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Skvělý Colin Farrel v roli drzého frajírka Bozze, který tak rád pomáhá lidem z armády, až se sám nakonec rozhodne zůstat. I ostatní herce (převážně mužské) nesmím opomenout zvláště vojína Wilsona - ten chlapměl šílenství v očích. Jinak jde o jeden z nejlepších filmů Joela Schumachera, plný emocí a s téměř dokumentárním pojetím vztahů ve výcvikovém táboře, k čemuž bohatě přispívá rozklepaná ruční kamera a neurotický střih... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dvojlístok Shumacher- Farrell funguje výborne, škoda, že si to chlapci zopákli už iba raz. Tábor tygrov mi pripadal zaujímavý vďaka realistickému zobrazeniu výcviku amerických vojakkov v špeciálnych táboroch, odkiaľ boli prevážaní do bojov vo Vietname. Čiže z faktografického pohľadu vám film určite niečo prinesie. Napríklad sa dozviete, že mali povolenú iba hodinu spánku denne. Okrem toho je to výrazný ľudský príbeh. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Slovo "fuck" je ve filmu vysloveno dvěstě sedmdesát šestkrát. (Bakllazaan)
  • Kniha D. Trumba vyšla i v Československu jako "Johny si vzal pušku" na konci 70. let. Byla dokonce natočena i jako TV inscenace v hlavních rolích s M. Peškem a P. Soukupem. (Robbi)
  • Colin Farrell za svůj hvězdný výkon získal cenu pro nejlepšího herce od Bostonské společnosti filmových kritiků. (JARDAHONDA)

Reklama

Reklama