Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (305)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Sanitkář, pardon, Taxikář o dvě desetiletí později. Opět Scorsese se Schraderem, opět oba ve vrcholné formě. A k tomu fantastický Cage, stejně tak Goodman, Rhames, Sizemore, zatraceně, prostě všichni tu jsou perfektní... k tomu Richardsonova parádní kamera... a ta atmosféra! Scorsese je jeden z největších filmařů vůbec, co film, to pecka, ale Počítání mrtvých mi obzvlášť přirostlo k srdci. Tady na čé-es-ef-dé hrubě podhodnocený film! ()

swed 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejméně nápadných snímků Scorseseho filmografie, ne však co se jeho kvalit týče. Znovu se nám dostává mistrně vystavěné režie, která reflektuje psychický stav hlavního hrdiny (Nicholas Cage v obdobně famózní roli, jakou známe z "Leaving Las Vegas"). Scorsese si vydatně pomáhá písňovým doprovodem, ten občas slouží jako komentář dění, jehož jsme zrovna svědkem. Další věcí jsou skvostně nasnímané noční záběry a dynamický střih, který tvůrce začal výrazněji používat od dob "Mafiánů" a k dokonalosti ho dovedl ve "Skryté identitě". Co se může zdát o něco slabším článkem, je scénář, kombinující reálné situace a momenty očividně bláznivé. Chvíli trvá, si na takový mix zvyknout, jakmile se vám to však podaří, tento malý nedostatek se stane předností a hlavní devizou filmu, jenž sice nikdy nebude patřit k těm zásadním, ale originalitu mu odpárat nemůžete. Smutné a místy hodně ujeté dílko. 8/10 ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Snímek vyprávějící o lidech vykonávajících andělské poslání v hroutícím se světě. S jistými náznaky transcendence - panenské početí a celková stylizace do apokalyptického či takřka záhrobního prostředí New Yorku zmítajícího se v hnusu, děsu a beznadějném cyklu drtícím jakoukoliv snahu o změnu či nápravu. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Paul Schrader / Predloha: Joe Connelly - Bringing out the dead (kniha) | Hudba: Elmer Bernstein | Distribúcia: Paramount Pictures (US, CA), Buena Vista International | Štúdio: Paramount Pictures, Touchstone Pictures | Rozpočet: 55 miliónov $ | Tržby: 16,797,191 $ || Divný materiál, ktorý neni pre každého. Halucinačné pasáže sú na hranici žánrového prahu mysteriózna. Nahliadnutie do ťažkej situácie záchranárov, ktorí majú na starosti najproblematickejšiu vrstvu ľudí je ztvárnená bravúrne, každopádne sa na to nedobre pozerá. A to, že je to dobre natočené, ešte neznamená, že to funguje, ako dobrý film. Každopádne, Bringing out the dead je dôkazovým filmom o tom, že keď je Cage pod dobrou režisérskou rukou, dokáže zo seba vyžmýkať omnoho viac, než v jeho mainstreemových kusoch. 35% | Blu-Ray, THX, HU DTS | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Scorsese sa potreboval asi poriadne vyblázniť, keď natočil takéto trýznivo tragické a zároveň zábavné experimentálne čudo, čomu značí aj zaujímavá a zvláštna herecká kombinácia. Spokojnosť s filmom sa dostaví už s prvým výjazdom sanitky, Cageovi som jeho saniťáka na pokraji psychického kolapsu žral každým záberom a kamera a strih skvelo podtrhujú zbesilú atmosféru nepokojného nočného newyorkského života. 85%. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Martin Scorsese poskytol hlas mužskému dispečerovi. (Flipper)
  • Joe Connelly, ktorý napísal knižnú predlohu k filmu a poslúžil tiež ako technický poradca, sa vo filme na chvíľu objavil ako pacient v čakárni v nemocnici. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama