Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (304)

SeBig 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem něco trochu jiného. Na Scorseho slabota. Dialogy nebyly to pravé ořechové jak je od Martina zvykem. Mrzí mě že Goodman tam byl jen na začátku ten byl fakt super, Rhames mě taky bavil, Cage workoholik bez úsměvu na tváři. Chvílemi to vypadalo na psycho film, ale co si budem. Celý to vypadá, že se schyluje k nečemu velkemu, ale nakonec se stane úplný hovno. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že Scorsese se snaží ve svých dílech zachytávat těžké emoce. Když sem viděl jeho poslední Killers of the Flower Moon, tak v závěru na mě film působil jako satisfakce, zadostiučinění a poukázání na fakt, že Amerika opravdu není zemí zaslíbenou, ale zemí kde má lež hluboce zakořeněno. U Počítání mrtvých mi přijde, že se ani tak nesnažil přiblížit práci záchranné služby, ale spíš zachytit psychologii té práce. Spasitelé, samozvaní ochránci spravedlnosti, alkoholici, lidi co chcou jen přežít službu a jít domů. Mohl bych klidně pokračovat dál. Za mě se mu různorodost lidí, co pracuje ve zdravotnictví podařilo vykreslit perfektně, protože tak to opravdu funguje. Frustrace, ulřímnost zabalená do černého humoru (sestra na recepci). Čím dýl mám od shlédnutí, tím víc ve mě film rezonuje. Komentář dost možná přepracuju. Tenhle film se mi trefil do vkusu. P.S. Zdravotnické postupy ve filmu jsou o něco lepší, než v jiných filmech, bohužel si to Scorsese neuhlídal a pořád je tam potřeba sklouzávat do teatrálnosti. Přitom by to zabralo jen dalších pár sekund. ()

Reklama

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Drama/Thriller? Tak asi pro čechy a slováky, ale pro rákosku božská černá komedie. Jako dlouho jsem se od srdce takhle u filmu nezasmála. Jeden saniťák lepší než druhej - Cage vidí všude ducha, chlastá behěm služby a chce přijít o místo, jenže oni ho ne a ne vyhodit, Rhames vidí za vším Ježíše a u toho při řízení chlastá, kouří doutníky a mrdá dispečerku, Sizemore tříská do lidí pálkama, pěstma a nebo alespoň demoluje svou sanitku. Goodman tam byl asi nenormálnější ten max nechtěl zachraňovat lidi, když bydleli vysoko a nejezdil výtah. Nemocnice byla ve větším chaosu než ta v Pearl Harboru a všichni od doktora až po ochranku brali lidi jako další flák masa. Jak já bych u nich chtěla pracovat. Kde jinde člověk může chodit do práce zdrogovanej, vožralej, pozdě, rozbíjet huby a služební auta, posílat všechny do prdele a smát se tomu když někoho nezachrání? Luxus. Jo a drogovej dealer byl super - Koukat, napíchnutej na zábradlí ve 12tém patře, na ohňostroj, vysmátej jak Budha, to se jen tak nevidí :-D ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nepokojná a besná sanitková jazda naprieč snovým, magickým aj krutým milovaným Scorseseho veľkomestom, v ktorom to žije! Fascinujúca atmosféra nočného New Yorku, ktorého ulicami, plných polomŕtvych duší, sa rúti roztatárená sanitka a za volantom na rozhrešenie a zdravý spánok čaká Nicolas Cage. K tomu napríklad nepoškvrnené počatie a Cageovi šialení kolegovia (Sizemore, Rhames, Goodman). Škoda, že sa pár scén odohráva za bieleho dňa, v nemocnici a ani románik s Patriciou Arquetteovou do celku príliš nepasuje. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Ani nevim, co k tomuhle napsat, je to takový celý divný, neustále z toho sálá depresivní atmosféra, moc se toho tam neděje, jenže i tak se tomu nedá ubrat, že to je i tak docela zajímavý a stylem natočení určitě hodně originální, nicméně stejně mi to přišlo zbytečně pomalu a nudně odvyprávěný, i když několik scén opravdu stojí za to a Nicholas Cage je tady naprosto vynikající. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (16)

  • Scenárista Paul Schrader chcel najprv do hlavnej role namiesto Nicholasa Caga obsadiť Edwarda Nortona. (Flipper)
  • Když Nicolas Cage (Frank Pierce) během příprav pracoval se záchranáři, pacienti jej vůbec nepoznávali: "Bývají v takovém stavu, že vás ani nevnímají. Předtím jsem na to myslel. Jak si budou říkat: To je ten z Města andělů a chce si mě vzít s sebou. Nic takového. Jediný, kdo mě ve východním Los Angeles poznal, byl nadržený doktor jako vystřižený ze seriálu Pohotovost. Pamatoval si mě ze Skály. Ať se prý dívám. A já koukal, jak křísí lidi elektrošoky, jak je celý od krve, jak mu na stole leží dvě mrtvoly... A snažil jsem se předstírat, že to se mnou nic nedělá. A on, co si o tom myslím. Předváděl se, protože tam byl hvězdou on - v tom svém království. Prožil jsem pár opravdu podivných dnů." (NIRO)
  • Tento film je posledný, ktorý bol v USA vydaný na LaserDisku. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama