Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (304)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Paul Schrader .. The point is, everybody go through a stretch where folks gonna die on you, Just don't meditate on it. _ Skvělá hudba (takřka všudypřítomná a samé Martyho oblíbené vypalovačky), výtečná kamera, perfektní noční atmosféra a spousta monologů jednoho duševně stonajícího saniťáka. Obsah tak výživný není, ale díky nápadité režii odsýpá ve svižném tempu. Nic, co bych si zařadil do Scorsese TOP, ale dobrý film rozhodně. 75%. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Když vidím Nicolas Cage vždy cítím kvalitu, ale tenhle thriller nebyl zase tolik zajímavý. Chápu, je o něco starší a Nicolas nehraje dobře, nebo mi to tak aspoň přišlo. Do toho to viditelné béčkové zpracování mě bilo nechutně do očí a já se čím dál více nudil. Vykouzlit se z toho víc než průměr, možná lehký nadprůměr nedá... 5/10 = 55% ()

Reklama

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Drama/Thriller? Tak asi pro čechy a slováky, ale pro rákosku božská černá komedie. Jako dlouho jsem se od srdce takhle u filmu nezasmála. Jeden saniťák lepší než druhej - Cage vidí všude ducha, chlastá behěm služby a chce přijít o místo, jenže oni ho ne a ne vyhodit, Rhames vidí za vším Ježíše a u toho při řízení chlastá, kouří doutníky a mrdá dispečerku, Sizemore tříská do lidí pálkama, pěstma a nebo alespoň demoluje svou sanitku. Goodman tam byl asi nenormálnější ten max nechtěl zachraňovat lidi, když bydleli vysoko a nejezdil výtah. Nemocnice byla ve větším chaosu než ta v Pearl Harboru a všichni od doktora až po ochranku brali lidi jako další flák masa. Jak já bych u nich chtěla pracovat. Kde jinde člověk může chodit do práce zdrogovanej, vožralej, pozdě, rozbíjet huby a služební auta, posílat všechny do prdele a smát se tomu když někoho nezachrání? Luxus. Jo a drogovej dealer byl super - Koukat, napíchnutej na zábradlí ve 12tém patře, na ohňostroj, vysmátej jak Budha, to se jen tak nevidí :-D ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Další Scorseseho příspěvek na téma New York. Noční ulice představující odvrácenou stránku života mají úžasnou poetiku. Jsou plné světel a ztracených duší okupujících jak bezvládná těla umírajících, tak bezvládná těla živá, nasáklá alkoholem či drogami. Utrápený Nicolas Cage jimi pomalu proplouvá, přemýšlí a hledá cestu za druhým dechem. Film však není žádnou nudnou meditací, naopak Cage má za parťáky snad až groteskní sadu charakterů, kteří naplňují životem jej i samotný film. Ač není Počítání mrtvých nijak velkolepý, či zásadní film, ve Scorseseho filmografii zaujímá nezastupitelné místo. 8/10 ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Scorsese ve zběsilejším tempu, než je fanoušek zvyklý, popisuje jízdu sanitáře na pokraji svých sil a psychické destrukce. Zápletka od začátku do konce buší jednu vyhrocenější scénu za druhou a děla ze sanitářů naprosté šílence, kteří zažívají dennodenní extrémy v práci. Nevím, zda bych úplně film nazval dramatem, neboť jakákoli vážnost překračuje meze až do komických rozměrů. Překvapivě mě zaujaly vedlejší postavy více, než ústřední hrdina, který si mě příliš nezískal. Některé scény perfektně gradují, jiné jsou slabší, nicméně celý film nespěje k nějakému ucelenému závěru, pouze Cage je čím dál více v prdeli. Chybí tomu hlubší myšlenka a připomíná to trošku nedotažený koncept Počítaní mrtvých není špatný film, ale u Scorseseho čekám vždy něco více........6/10 ()

Galerie (96)

Zajímavosti (16)

  • Režisér Martin Scorsese poskytol hlas mužskému dispečerovi. (Flipper)
  • Dôvod, prečo chcel Martin Scorsese aby Paul Schrader napísal scénar, bola jeho predstava, že iba Schrader vie najlepšie napísať scenár o nočnom New Yorku. (Flipper)
  • Martin Scorsese prezradil, že jedna tretina filmu sa natáčala v ambulanciách a skoro stále v noci. (Flipper)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama