Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každé dítě zná ten příběh námořníka z Janova, který vyplul hledat novou cestu do Indie a objevil nový svět. Idylický ráj na zemi, oplývající bohatstvím. Dočkal se poct po svém návratu, ale prožil také mnoho útrap a hrůzy. Ať už je předmětem oslavování nebo zatracování, jedno mu nikdo nevezme. Ukázal svým následovníkům cestu a spustil ohromnou lavinu změn. "1492" je fascinujícím a provokujícím příběhem jedné z nejzáhadnějších postav historie. Nezobrazuje pouze Kolumbovu plavbu, ale také období více než dvaceti let jeho života a úporné snahy získat podporu na uskutečnění dávného snu. Zachycuje muže a ženy, kteří ho podporovali či mu stáli v cestě, i útrapy, jimž byl vystaven v pozdějších letech. Je to příběh jednoho z největších dobrodružství posledních pěti set let, které může být přirovnáváno snad jen k dobytí Měsíce. Na rozdíl od Američanů však Kolumbus nevěděl, kde a zda vůbec přistane. A za to mu náleží obdiv. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (357)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

1492 je dátum, kedy sa stala veľká vec. Prvý Európania sa dostali na nový kontinent. 1492 je dátum, kedy vševedúca cirkev na čele s neomylnými sektármi dostala ďalšiu ranu od zdravého rozumu. Avšak 1492 nieje veľmi výpovedný film, čo a ako sa stalo. Ridley Scott nevie, čo chcel natočiť, akú myšlienku chcel filmom vyzdvihnúť. Zo začiatku to vyzeralo na logisticky zameraný snímok. Aké páky trebalo potiahnuť, aby sa výprava vôbec uskutočnila. V strede to je samozrejme plavba, ktorá sa vedome, nevedome časovo pretiahla a záver je čistý dopad konfrontácie rôznych civilizácií. Ani v jednom ohľade nešiel režisér do hĺbky. Preto vyzerá celý film strašne plytko a povrchne. Pravdepodobne to je priveľké sústo na jeden film. Aby som však nebol zlý, tak mi nedá nevyzdvihnúť geniálny soundtrack. Inštrumentálne veci od Vangelis sú tak notoricky známe, že sami o sebe pridávajú filmu hviezdu navyše. Celkovo je film pozerateľný, avšak pre nejedného diváka strašne zdĺhavý s množstvom hluchých miest. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála komerčních pseudohistorických filmů, který beru na milost. Kvůli zajímavému ději, kvůli působivé výpravě a v neposlední řadě i kvůli hypnotickému Vangelisovu soundtracku. Ale nic naplat, i Scott přijal lehce telenovelický scénář a zasvinil svůj film několika obvyklými hollywoodismy. Třeba debilními vztahovými šablonami Kolumbus & královna Isabella, Kolumbus & pokladník Sánchez, nebo Kolumbus & de Móxica. U velkofilmu pro masy se to dá pochopit, ale ne odpustit. Hlavně Wincottova kreace mi část filmu dost otrávila, jeho teatrální přehrávání démonického aristokrata a jeho trapné tanečky na cirkusácké kobyle (měly snad být zlověstné?) sráží občas film do průměrné hollywoodské filmové břečky (ovšem uznávám, že tuhle postavu bych jistě žral třeba v nějakém řežebném středověkém béčkovém mozkovýplachu). ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Dnes již legendární soundtrack, výtečná vizuelní stránka a obstojně hrající Depardieu... Tyto atributy bezpečně zajistí, že film funguje a je bez problémů koukatelný.. Jenže nenabízí vůbec nic navíc. Nedočkáme se žádné silné scény, která by nám uvízla na dlouho v paměti, nedozvíme se o objevení Ameriky vůbec nic nového.. Film se hrozně snaží být něčím víc, ale je to jen průměrný blockbuster, který se za několik let ztratí v propadlišti filmových dějin... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

1492 jsem celou dobu považoval za jeden ze Scottových ranějších všeobecně uznávaných historicko-filmových vrcholů, o jehož kvalitách panuje všeobecná shoda. Asi za to mohlo tehdejší velkolepé pokrytí filmu v časopisu Cinema, v jeho stránkách jsem proležel značnou část dětství a přemýšlel o tom, jaké ty filmy asi musí být a pak také úseky filmu, co jsem jako malý spatřil, když to dávali někde v televizi a mně to dle nich přišlo zvláštně pomalé, dlouhé a zkrátka přesně takové, jako měly být ty filmy "na který se podíváš až vyrosteš".  A teď konečně po letech zjišťuji, že to byl kritický i komerční flop, který pro Scotta byl navíc zakázkovou prací, protože k blížícímu se pětisetletému výročí objevení Ameriky bylo třeba natočit nějaké filmy. Výsledný propadák pak režisér přesně dle svého stylu okomentoval "Mělo to neúspěch, protože vy Američani jste úplný dementi. A teď mi dejte prachy na další film." 1492 by se jinak mohlo dát číst jako alegorie na Scottovu filmařskou zkušenost, kdy musí horko těžko přemlouvat bandu arogantních tmářských omezenců, aby jim mohl ukázat "ráj na zemi" vědom si toho, že s jeho dědictvím si pak ale moc neví rady. Kolumbus ve zdejším Depardieuvě podání nepůsobí jako šlechetný pionýr, ale spíš jako všemi nenáviděný proaktivní korporát, který usilovně vede projekt, který pod sebe získal nikoli díky svým schopnostem, ale hlavně kvůli tomu, že ho nikdo jiný dělat nechtěl. V tom ale nespočívají největší kvality filmu. Ty jako obvykle hledejme v monumentální výstavbě scén, kdy prakticky každá má plnit nejen informativní, ale i ikonickou úlohu. A to vše bez jakéhokoli postmoderního pomrkávání. Naprostá úcta před historickým vyprávěním a i díky určité nepřizpůsobivosti je to další z úžasných režisérových imerzivních výprav do cizího světa. ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Audiovizualni masterpiece. Zde mela prijit cena akademie za kameru, kazdy zaber jako obraz. Stejne tak mela prijit cena za hudbu, coz jest objektivni, nepopiratelny fakt:) Vangelisovo top, srovnatelny jedine s Blade Runner. Film je vsak pouhou pohadkou a po hrichu romantizujici dejinnou osobnost, ktera ackoliv ano, byla vizionarem, byla take problematicka a majici primejsi vinu na osudu nejen domorodcu. Cim dale v pribehu, tim vice se preskakuje a meni, ale budiz. Mozna by bylo lepe, kdyby se to nejmenovalo 1492 a hlavni postavou nebyl Kolumbus. Kez bychom dokazali byt uprimenjsi ohledne historie. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Film byl uveden k příležitosti k 500. výročí cesty Kryštofa Kolumba. (Terva)
  • Když Kolumbus (Gérard Depardieu) zapisuje či kreslí do svého deníku, je vidět, že listy jsou z běleného papíru, který se však v 15. století ještě nepoužíval. (topesto)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama