Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Diskuze

Mantegna

Mantegna (hodnocení, recenze)

Castrator

Ten film totálně propadl. Vždyť se ani nezaplatil. Nikdo na něj nechodil. Protože do kina chodí hovada, proto ho neviděla. Proto je to mistrovské dílo. Hovada u nich odpadají. Nikdo mi nemůže dávat lekce tady na ČSFD , co je umění a co ne. Já jsem zákon v tomto směru. Vždycky!!!

na příspěvěk reagoval Castrator, Jakkob

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mantegna

Solidní příběh s perfektním ztvárněním. Kdyby šlo o umění, v tom pravém slova smyslu, tak film nežerou davy. To bys jako znalec umění a expert měl vědět. Je to film s velkým F, velkým I, velkým L, ale bez velkého M, ale umění? Nepřeháněj a přiznej, že jsi do BR zabouchnutý, ale umění to není. Nelži sobě, nelži ostatním. Nevyjebávej s pravdou!

na příspěvěk reagoval Mantegna

Mantegna

Mantegna (hodnocení, recenze)

Castrator

To není. Je to víc. Je to mistrovské dílo několika chlápků, co byli zrovna na vrcholu tvůrčích sil. Je to diamant.💎💎💎💎💎

na příspěvěk reagoval Castrator

Mantegna

Mantegna (hodnocení, recenze)

Jakkob

U umění není možná subjektivita, pak by musela platit i v etice. V etice platí mravní zákon. Nikdo morální ho neporuší i za cenu vlastního života. Nemůžeš si dělat co se ti zlíbí v etice. Jen v zábavě. A zábava je útěk bezduchých idiotů před sebou. Proto jsem byl tak drsnej a tvrdej v prvním přispěvku.

na příspěvěk reagoval Jakkob, Castrator

Mantegna

Mantegna (hodnocení, recenze)

Jakkob

Já mluvím jen o umění. Pokud film je jen na zotavení a obveselování /o Blade Runner si to nemyslím - to je existenciální tlak jak u Kierkegaarda vždyť těm replikantům ťukají hodiny tak rychle a oni chtějí jen žít déle/ tedy pokud je film zábava a posuzuje se tu míra zapomění na sebe a míra vyzvracení se z atrakce, tak kritéria duchovní, která platí na umění a etiku tu jsou dost mimo. Pak se tu bavíme ovšem o dovolené nebo kolotočích.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mantegna

Zajímavé, ale přesto si myslím, že film sám o sobě není umění jako je třeba hudba, či malířství, kde bych takový postoj asi chápal více, ale i tam bych myslím neměl problém na to pohlížet méně kriticky a více otevřeně vůči lidem, kteří v té branži nejsou jako doma. Něco jako u toho jídla a žen. Podle mě by s takovým přístupem, jaký zde líčíš, byly více méně všechny negativa vůči Blade Runnerovi brána jako mylná, s tím že autoři oné kritiky tomu vlastně nerozumí, ale opět opakuji, že takhle to podle mě nefunguje. U hudby a malířství snad, ale u filmu ne. Tam člověk soudí i další věci než jen tu uměleckou podstatu, která není alfa a omega filmu. Někde jí může být více, někde zase méně, ale vždy se tam bude dělit s dalšími faktory, které by se měly posuzovat také...

na příspěvěk reagoval Mantegna, Mantegna

Mantegna

Mantegna (hodnocení, recenze)

Jakkob

Pokud by posuzování umění bylo subjektivní a to není, muselo by byt na úrovní soudu o jídle nebo ženách. Tam je subjektivní posouzení zcela v pořádku. Umění neposuzuje fyzično, ale duchovno = rozum. Ten není fyzický. Proto je soud o umění vždy objektivní je jako etika. Pro tebe musí platit stejná pravidla jako pro mě . Žadná subjektivita při tvorbě ani při posuzování umění neexistuje. Umělec i milovník umění jsou otroci mezafyziky umění ta jim vše nadiktuje!!!!!!!!!!!!!

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mantegna

To je zase dost dobře možné a ty sám se tímto pravidlem klidně řiď, ale jen těžko ho můžeš tlačit někomu, kdo o něco takového nestojí. Já sám bych to tak jako ty taky neposuzoval, protože ve finále se tu i jinde člověk střetává s názory a názor jako takový je subjektivní interpretace každého z nás. Není to žádný "vzorec na pravdu", který by byl jediný správný ze všech ostatních. Navíc názor můžeš vyjevit i bez toho co jsi zmiňoval a pořád to bude regulérní názor k tomu tvému, byť podle tvých měřítek nikoli, ale z obecného hlediska ano. Proto jak jsem už psal nikoho, kdo snad k BR nevzhlíží jako k něčemu extra, nepovažuji za nějakého ignoranta či barbara, protože takhle jednoduše se to rozhodnout a soudit zkrátka nejde, kor z naší, pouhopouhé uživatelské pozice.. :)

na příspěvěk reagoval Mantegna

Mantegna

Mantegna (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Já to viděl s tím zeleným finále s Kubrickova Shining a monologem Deckarda o Rachel a to mám pořád jako největší zážitek z filmu.👌👌👌

Mantegna

Mantegna (hodnocení, recenze)

Jakkob

Existuje jedno pravidlo při posuzování uměleckého díla: každý kdo před ním stojí a soudí, musí svůj životopis strčit do hajzlu a spláchnout! Pak jsou to jen debilní osobní konfese. Strkači osobních mindráků, ať stojí od umění co nejdál. Jejich názor je v tomto směru bezcenný.👍😉

na příspěvěk reagoval Jakkob

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Mantegna

V roce 1989 jsi musel vidět tu první kinoverzi, která je dnes poměrně kritizovaná a ke které se Ridley Scott nechtěl hlásit (proto také později přišel s novými verzemi). Já jsem to viděl ještě o pár let dřív než ty (na polské TV), ale pořádně jsem si Blade Runnera užil až v kině, v té novější, R. Scottem autorizované  verzi, která měla premiéru někdy kolem roku 1992.

na příspěvěk reagoval Mantegna

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mantegna

To je dost dobře možné, i když já bych se asi k podobnému černo-bílému rozdělení potencionálních diváků nedobral. Podle mě existuje x a y dalších faktorů než ty co jsi zmiňoval, že si dost dobře dovedu představit a pochopit právě ty diváky, kterým se to klidně vizuálně líbit může, ale nic víc. A pro někoho to klidně může být málo na to, aby ten film začal obdivovat a milovat. I ta jeho "krása" je velice konkrétní a rozhodně se nedá nějak globalizovat, stejně jako může pro někoho krásný obraz být pro jiného nehezký jen proto, že zachycuje něco pro něj neatraktivního. Blade Runner je to samé. Jako kyberpunk a v jistém smyslu i post-apo je to super v rámci vizuálu, ale to ti jen těžko docení někdo, komu tyto směry nic neříkají a nejsou pro něho jakkoli atraktivní a líbivé. Někomu bych jen s těží napsal, že je "prozaické hovado bez vkusu"...

na příspěvěk reagoval Mantegna

Mantegna

Mantegna (hodnocení, recenze)

Jakkob

Já jsem viděl Blade Runner v roce 1989 na špatné pirátské kazetě dabované jedním hlasem. Seděl jsem v pokoji s dvěma kámošema a se ségrou. Film skončil a já byl jak opařenej. Kamoši - to byl nejblbější film s Harrisonem Fordem vůbec.// Čekali Indiana Jonese nebo něco takovýho. Já šel do kuchyně a ségra: tak co jak se ti to líbilo? A já - to byl nejlepší film, co jsem kdy v životě viděl. Ségra viděla, že mě to úplně odrovnalo. Fakt? Zeptala se a smála. Ten film je rozdělovač. Buď jsi jen prozaický hovado bez vkusu anebo milovník krásy a umění.👌🔥🖖✌️😉

na příspěvěk reagoval Jakkob, Mr.Apache

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mr.Apache , Mantegna

 

Mr.Apache: Já tohle docela chápu, protože i mě to kdysi dávno přišlo až na několik málo faktorů nezajímavé a nudné. Časy se ale mění a ve mě film po letech dozrál do té fáze, že ho již jako nudu nikdy vnímat nebudu. Ale dobře si stále ještě pamatuji na ty doby, kdy tomu tak nebylo a snad i proto vnímám narážky na nudu od jiných uživatelů smířlivěji a s jistou dávkou pochopení. Šťastný je ten, koho to zaujme hned po první projekci, ale jsou tu i tací, kteří se k tomu musí buď jako já po nějakém čase dopracovat, nebo to zavrhnou hned v počátku. A jsou i tací, kterým to nesedne ani s tím odstupem...

Mantegna: Tací se jistě najdou, ale není tomu tak vždy a u každého, který to prohlásí... Škodiči a hateři se najdou více méně všude, ale jsou i tací, o kterých jsem psal výše a takovým to min. já za zlé nemám a mít nemohu...

na příspěvěk reagoval Mantegna

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Jakkob

Smyslem mého příspěvku bylo hlavně upozornit na to, kolik lidí považuje film za nudný a zároveň položit otázku, jak je něco takového vůbec možné. Jak může tolik lidí vnímat Blade Runnera jako nudu?

na příspěvěk reagoval Mantegna, Jakkob

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Pročítal jsem komentáře. Myslíte, že je na csfd film, kde se v komentech opakuje slovo nuda ještě víc než u Blade Runnera? :-)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Feidias

Feidias (hodnocení, recenze)

Jakkob

jj asi dobře v tom článku píšou, že to je jen "hříčka". Možná ani nemusím mít doma. Spíš kdyby to někde měli, ale měl jsem nedávno možnost zkusit takhle Star Wars a když nad tebou přistane Millenium Falcon je to docela pecka:)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Feidias

Taky se mi to hodně líbí. Hratelnost sice nevypadá kdo ví jak, ale audio-vizuálně je to BR se vším všudy a to je i něco, co bych od VR hry očekával. Snad si někdy ozkouším ;)

na příspěvěk reagoval Feidias

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Feidias

Tak remake TR se určitě nedělá podle BR, že jo, když je to remake TR:-D

Jestli myslíš odkazy, citace apod., tak samozřejmě, to se děje i u jiných filmů, ale že by BR byl nějak výjimečný a přinesl něco nového do kinematografie? Možné to je, ale podle mě jsou v historii mnohe významnější díla než BR, podle kterých se "dělají" filmy.

Já nechci BR hanět, dal jsem tomu pět, mám ten film rád, jen si myslím, že to není taková pecka, jak třeba píše choze nebo POMO. Prostě jsem jen vyjádřil názor, že bych to z pěti snížil na čtyři, možná i pod vliem posledního Vetřelce, který se trochu zabývá něčím podobným jako BR.

Feidias

Feidias (hodnocení, recenze)

Castrator

sorry nebyl jsem tu teďka:). Tyjo já se přiznávám, že si to nepamatuju. Třeba remake Totall Recall. Jinak teďka třeba Ghost in the Shell. Víš co vždycky na něco koukám a vzpomenu si na to. Teď jsem třeba koukal na A. I. uměla inteligence, nebo třeba i Drive to myslím přiznává - tam by mě to teda přiznám se nenapadlo. Snad nekecám. Mám pocit, že jsem to někde četl. Jenom namátkou https://www.fandango.com/movie-news/from-alien-to-blade-runner-here-are-the-films-that-inspired-rogue-one-a-star-wars-story-751647

U potomků lidí rejža říkal, což je taky reakce když to vezmeš:)

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

mm13

Tohle napsat tobě, když jsi začal šílet ohledně mých komentářů v asi třech diskuzích, tak by se to zcela jistě obrátilo proti mně a byl bych za toho, co neumí diskutovat, podpořit svá tvrzení argumenty apod.:-D

Nemám jasno, pořád se rozhoduju mezi pěti a čtyřmi hvězdami.

na příspěvěk reagoval Feidias

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

mm13

Podporuju to svým názorem. Ničím víc. Proto může být můj názor daleko od pravdy. Na rozdíl od jiných "chytráků" to jsem ochoten přiznat.

Nepřišel, nerozumíš psanému textu nebo neumíš vyvozovat závěry. Ale to už jsme si vyjasnili, takže nic nového;-)

na příspěvěk reagoval mm13

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama