Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Diskuze

DaViD´82

DaViD´82 (hodnocení, recenze)

Fenk

Pokud se neplete, tak tři oficiální (kino verze, director´s cut a final cut) a k tomu dvě neoficální (jedna testovací a jedna kinoverze určená pro EVropu/svět).

na příspěvěk reagoval Fenk

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Inu tak jak myslíš, ač Tvé důvody chápu... No nic, kdyby sis to třeba někdy rozmyslel, nebo Tě něco ohledně BR zajímalo a chtěl jsi o tom pohovořit, tak klidně napiš ;)

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Jakkob

Díky za tip, ale já jsem nikdy neviděl žádný dokument ani o nějakém svém oblíbeném filmu, natož o filmu, který sice uznávám (tedy např. Blade Runner), ale nemohu o něm říct, že bych ho měl (dejme tomu) v první padesátce. Tohle mě nikdy moc nelákalo, sledovat nějaký film o filmu. Asi se bojím, že by ten film pro mě pak ztratil své kouzlo, stejně jako když vidíš pod pokličku kouzelníkovi jak dělá své triky.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

fallanga

Více méně ;) I já hraji prvořadě na to co je ve filmu a tam prostě ani sen s jednorožcem není ten ultimátní a zcela přesvědčivý důkaz a jak jsme se již dříve shodli, jsou tam i faktory, které podporují spíše opačné tvrzení, tj že Deckard není replikant. Já osobně mám nejraději tvrzení P. Sammona, autora báječné publikace Future Noir, který na otázku, zda je či není Deckard replikant odpovídá prostě, ale výstižně: “ možná “ :)

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Tak ve fandomu a třeba i v bonusech k filmu se o tom hovoří a už jsem hovořil i s několika lidmi, kteří si toho při první projekci také všimli, ale třeba já jsem ani nevzdechl, dokud jsem o tom neslyšel v těch bonusech o natáčení... To Ti mj moc doporučuji, pokud jsi neviděl. Min. Dangerous Days je naprosto epický dokument o délce skoro pěti hodin, kde se probere to nejpodstatnější a dovíš se jistě mnoho nového, co jsi dříve možná nevěděl.. ;)

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Benjamin-L

Benjamin-L (hodnocení, recenze)

movieband

Díky za doporučení, uz teď jsem zvědavý jak moc bude rozdílů mezi knihou a filmem, jako jsem to měl naposedy u Ready player one ta se mi taky četla sama a rozdílů bylo hodně proti knize.

movieband

movieband (hodnocení, recenze)

Benjamin-L

Knihu si kup. Mě se líbila podstatně víc, než film, který tímto ale nechci nijak sestřelit. Podle mě jsou obě legendy ve sci-fi, a v rámci filozofování nad smyslem života jsou jedničkou. Kniha je perfektní a P.K. Dick je génius mezi spisovateli, čte se to samo a hluché místo sem nenašel snad nikde. Je tam dost rozdlíných věcí pokud se nepletu, přijde mi, že se Scot jen lehce inspiroval a podstatnou část filmu si jel svojí cestou. Včetně závěrečného střetnutí Roye Battyho a Deckarda. Obojí stojí za to, knihu i kup, je perfektní. Alespoň za mě ji doporučuju.

na příspěvěk reagoval Benjamin-L

Uživatel Benjamin-L smazal svůj příspěvek.

fallanga

fallanga (hodnocení, recenze)

Jakkob

S tímto velmi silně souhlasím. Oba dva Blade Runneři hrají na ambivalenci. Máš důkazy pro i proti, a nakonec je na tobě, co vyhodnotíš jako pravděpodobnější verzi. To co Scott a Ford říkají v zákulisí není podstatné, podstatné je to, co se objevuje ve filmu. Já osobně se přikláním k teorii, že replikantem je (hlavně kvůli jednorožci), ale jsou tam důkazy o opaku a velmi rád se popovídám s lidmi, kteří se přiklánějí k té druhé verzi.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, Jakkob

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ikonické svítící oči v Blade Runner! A já o tom dodnes nikdy neslyšel ani půl slova, nikdy jsem si toho nevšiml (a jestli ano, zapomněl jsem na to jako na smrt), nikdy jsem nikde nezachytil ani zmínku! Jak je tohle vůbec možné? Co mi kde ještě uniklo?

na příspěvěk reagoval Jakkob

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

Oko svítilo u vstupu k tomu asiatovi, který je vyráběl. Tedy  pokud je to oko. 

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Je to poměrně ikonický jev, takže to příště určitě nepřehlédneš. A mj otázka identity Deckarda u mě není tak zcela a jasně rozhodnuta a já osobně vidím pádné argumenty jak pro tvrzení že je, tak i pro ty, že není. Nejsem zastánce jen jednoho z těch dvou táborů. Sen s jednorožcem uznávám, resp. uznávám že je to silný argument pro tvrzení že je Deckard replikant, ale pořád to není žádný kdo ví jak rozhodující argument a ve filmu je i mnoho věcí a faktorů, které tvrdí že replikantem není. Takže jak říkám, já uznávám obě dvě tvrzení :)

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, fallanga

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Jakkob

OK. Až se na Blade Runnera někdy znovu podívám, budu si všímat speciálně blýskání očí. :-) Jinak pro mě je otázka Deckardovy identity vyřešena už od roku 1992, kdy jsem poprvé zaregistroval to překvápko s jednorožcem. Kdyby to nebyl jasný "hint" ohledně Deckardova replikantství, co by to jinak bylo?

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Otázky a nejistota jsou přeci jedny z hlavních témat BR, mimo jiné :) Jinak ty oči se jim neblýskají pokaždé, ale jen z určitého úhlu a asi hodně závisí na okolním světle atd. A jinak tento faktor je ve filmu už od prvotní, tzn. Theatrical verze a v žádné z pozdějších verzí nebyl nijak upravován, tak sis toho asi prostě nevšiml. Nicméně nejde o žádný jasně definovatelný důkaz o totožnosti replikanta, takže je to spíše jen další díl skládačky do jinak komplexního obrazu nejistoty v rámci toho, zda Deckard je či není replikant...

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

PS: Sova měla dost výrazné "robotí" oči, to si pamatuju, a asi i různě pableskovaly. Ale u ní jsem to chápal - ta prostě vypadala mechanicky už na první pohled. (Nebo si to pletu s něčím jiným?) Ale to byla sova!

na příspěvěk reagoval Jakkob

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Jakkob

V tom případě ale podle toho replikanty hned každý pozná, ne? Proč jsem si tedy ve filmu nikdy nevšiml, že jsou tak snadno odhalitelní? Proč jsem si těch svítících očí vlastně nikdy nevšiml? Viděl jsem v průběhu věků asi tři různé verze - v druhé půli 80. let původní verzi na polské TV, cca v roce 1992 v kině director's cut a nedávno pravděpodobně tu "finální" verzi. Je možné, že se svítící oči vyskytují jen někde a někde zase ne? A znamená to, že Deckard přes epizodu s jednorožcem není replikant? Nebo je to jen replikant, kterému ty oči moc neblýskají? Proč jsem na téma svítících očí v Blade Runner doposud nikdy nenarazil v žádné diskuzi? Proč to nikdo nezmínil v žádném článku, který jsem četl, když je to tak důležitý prvek?

Samé otázky.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Blýskavé oči replikantů jsou prvek, který se do filmu rozhodl přidat sám Scott. Někde dokonce on a myslím že i Sean Young vysvětlují, jak se to točilo a hovoří se o tom i v bonusech. Je to rozhodně věc s replikanty v původním BR spojená (stejně tak svítí oči i sově v Tyrellově společnosti).

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Benjamin-L

Viděl jsem spoustu fotek na kterých někomu svítily oči ještě divněji a jsem si celkem jist, že to byli lidi a ne replikanti. :-) Jinak to moc nedává smysl - kdyby se replikanti dali poznat podle svítících očí, měl by každý hned jasno kdo je kdo, ne? Ve filmu jsem si ale ničeho takového nevšiml. Každopádně ten jednorožec je myslím ohledně Deckardovy identity asi více vypovídající než tahle teorie svítících očí.

na příspěvěk reagoval Benjamin-L, Jakkob

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Jinak o svítících očích u kohokoli v Blade Runner nevím nic. Buď za to může můj špatný zrak, moje špatná paměť, anebo jsi viděl něco, co tam není. (Případně máš nějakou verzi se svítícíma očima, kterou neznám. :-)

na příspěvěk reagoval Benjamin-L, Benjamin-L

Uživatel Mr.Apache smazal svůj příspěvek.

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama