Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 1

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (339)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Spin-off z Blade Runnera? Žarty bokom. Vizuálne neskutočne nabúchané. Masky sú tak dokonalé, že tromfnú hocijakú CGI postavu kedy vytvorenú. Tim Curry riadne dáva a kraľuje filmu, no ten otrasný scenár... príbeh nemá hlavu ani pätu a je len klišé nalepené na klišé, no vrcholom sú patetické dialógy, pri ktorých človek dostáva pichľavý kŕč do lícnych svalov, ktorý sa cez nervové zakončenia snaží ohlušiť vlastné uši.. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jesus, takhle nesympatickou pohádkovou fantasy jsem snad ještě neviděl. Tupě čučící Cruise je tu fakt šílenej, šilhavá víla snad ještě víc a to děcko s divným hlasem wtf a korunu tomu dávali pitvoříci se elfové a neméně nablblá princezna. Jakmile se na scéně objevil hlavní záporák v podání Tima Curryho, bylo to chvíli docela snesitelné, ale jako celek je to kýčovitá a špatně zahraná rozvleklá nuda. ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

ridley scott a jeho styl vynika hlavne v historickych eposoch, ktore su vacsinou vdaka jeho talentu "eye-candys", ale uplatnit by sa dokazal i v zanre fantasy ako to dokazal vo svojej legende... inspirovany rozpravkami od bratov grimmovcov sa dal do spoluprace so spisovatelom hjortsbergom a spolu prisli s pribehom o temnote a jej snahe ovladnut cely svet... pribeh je to rozpravkovo jednoduchy ale hlavne vdaka scottovmu umeniu je radost sledovat kazdu sekundu a byt opojeny magickym svetom a hlavne goldsmithovov hudbou (ktora je pritomna len v reziserskom zostrihu)... cruise ako mlade ucho ujde ale cely film pre seba ukradne tim curry v ulohe pana temnoty (i ked je vo filme iba okolo 15 minut)... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vizuálna perla fantasy žánru. Ako som už spomenul pri JASTRABEJ ŽENE, je mi ľúto, že fantasy v 80. rokoch komerčne neuspel ( až na malé výnimky ). Je to jeden z najlepších filmov vo svojom žánri, je však tak nejako zabudnutý. Úžasný, strhujúci a veľmi, povedal by som, sympatický spektákel, ktorý rozhodne stojí za minimálne dve pozretia. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

,,Je to jen samice. Nemá žádnou moc." :-) Legenda je příspěvek Ridleye Scotta do škatulky fantasy, kterým se v 80. letech celkem slušně dařilo. Celý film působí, jako by si na něm chtěl vizuální kouzelník chtěl v první řadě vyzkoušet vizuální fígle, protože výprava a masky jsou skvělé (myslím, že rekvizitář nechtěl po natáčení bublifuk hodně dlouho vidět), ale scénář je vcelku obyčejný. Ději chybí tah a celý film je tak trochu rozplizlý. Mladý Tom Cruise v roli Jacka "Tarzana lesa" podal celkem slušný výkon a to samé se dá říci o krásné Mie Sara. Film svojí temností připomíná Nekonečný příběh, ale kvalitou je o třídu níž. Ač mám rád tenhle žánr i samotného režiséra, nemůžu hodnotit lépe než za 3* Podobné filmy Nekonečný příběh (1984), Labyrith (1986) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Pohádka byla postupně sestříhána ze svých 150 minut na hodinku a půl. Ne testovacích projekcích byla hodnocena jako příliš temná a dospělácká. Studio uvedlo na zkoušku původní verzi v evropských kinech. V amerických kinech ale vyměnili soundtrack a přetočili závěrečnou scénu. (Pumiiix)
  • Tim Curry byl kompletně natřený červenou barvou a měl speciální postroj pro své metrové rohy. Odměnou za každodenních šest hodin v maskérně mu vždy byla hodinová koupel při odstraňování make-upu. (Hans.)
  • Maska skřeta jménem Blix byla inspirována Keithem Richardsem, s nápadem udělat masku podle kytaristy The Rolling Stones přišla herečka Alice Playten, která ve filmu postavu Blixe ztvárnila. (FAITH.BABE)

Reklama

Reklama