Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer

Recenze (519)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slušné road movie o dvou ženách, které souhra náhod a nevybouřené hormony svedly na dráhu desperátek. Susan Sarandon patří k mým nejoblíbenějším herečkám a odvádí výbornou práci, ale zdatně jí sekunduje i Geena Davis, kterou jinak moc nemusím. Film se opírá o krásné scenérie americké divočiny a je podmalován příjemnou muzikou. Ridley Scott se tentokrát umírnil, pokud se týče střihu a efektů, snad jen střetnutí s policisty, které skončí demolicí poloviny vozového parku místní policie, je typicky přepísklé a je natočené jednoduše na efekt. Celkový dojem: 70 %. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Grand Canyon, Thelma, Louise, policie a geniální hudební doprovod v podání melancholické kytary Hanse Zimmera. Scéna, která se mi vryla do paměti navždy a která má hodně silný náběh na to, aby zvedala výsledné hodnocení, ale přes tři hvězdy se dostat nemůžu. Geena Davis je přenádherná a nezmění na tom nic to, že Thelma je nerozhodná, důvěřivá a vůbec taková jednodušší. Naopak Susan Sarandon se asi pro roli Louise narodila, obdařila ji svou charakteristickou rozhodností a přesvědčivostí. Co je ale tím znakem, díky kterému je film považován za nejrazantněji feministické dílo, za zosobnění soběstačnosti žen? Vždyť obě hrdinky se víc jak polovinu stopáže jenom hádají či nadávají chlapům. Nedochází mi ani, proč vlastně Akademie tehdy obdařila film Oscarem za scénář, když z něj občas prosvitne klišé (nenapravitelná naivka, hodný policajt proti partě zlých policajtů) a vůbec často zapůsobi tak nějak obyčejně. To zlomové ve filmu je atmosféra - neustálá intenzívní blízkost pouště, síla scény dvou milostných aktů ve stejnou dobu či výborný dialog Keitela s PIttem. ()

Reklama

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nejlepší road movie, co kdy byla natočena. EXCELENTNÍ herecké výkony obou hlavních ženských představitelek G. Davis a S. Sarandon, to vše brilantně " ukočírováno " mistrem Ridley Scottem, doplněno stylovou hudbou. Parádní podívaná, kterou si v kratších či delších intervalech dávkuji ( a budu dávkovat ) stále dál. 5 * za ten NÁDHERNÝ konec. p.s. Nejlepší povolený doping pro tělo, co znám.... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Celý film v pohodě, ale zarazil mne nelogický konec. Chápu, že k podobnému rozhodnutí vše již od začátku neobvyklého "výletu" směřovalo, ale stejně to podle mě scénarista přepísknul a v poslední minutě nacpal postavám do úst slovíčka, která nemůže zdravý člověk v životě vyslovit... Jinak jsem byl nadšený bravurními hereckými výkony, pohodovou atmosférou a snahou o vyhnutí se nudným scénkám. Thelma a Louise jsou barvitým filmem ve kterém se pořád něco děje, a který ztrácí dech jen při minimu nezáživných dialogů, kterými diváka režie krmí vždy před dalším zvratem nebo akční scénou. Celé mi to dost připomínalo mladší seriálové Zoufalé manželky, a kdyby se někdy plánovala jejich celovečerní verze, kéž by se od Scottova snímku nijak závratně nelišila - až na to auto. Za mě čistých 80%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Butch Cassidy a Sundance Kid nakombinovaný v ideálním poměru s tím nejlepším z U-Turn - a to celé po žensku, ve vlastní šťávě a sarkastickém příběhu. Čili zásadní a dokonalý skvost, pilíř, který mi - jak zpětně vidím - chyběl do pochopení pyramidy dalších snímků, které se od těchhle odvozovaly, rozvíjely je, extrapolovaly nebo k nim vtipně odkazovaly (právě Tarantino a Stone). Půl filmu jsem vzdychala blahem a rozjařením, zbytek času tajila či popadala dech a mezitím dělala dlouhá aháááá. Brad Pitt a Hans Zimmer - vůbec jsem netušila, že se na tomhle filmu tak zásadně podepsali. Nebo že už tady se objevil Michael Madsen. Zkrátka těch aháááá bylo fakticky dost. Díky za letní kino v Nákladovém nádraží Žižkov. *~~ ()

Galerie (85)

Zajímavosti (53)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 1991 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Film inspiroval americkou pianistku a zpěvačku Tori Amos k napsání písně „Me and a Gun“, kde se zpovídá ze znásilnění, které zažila ve svých 21 letech. (HellFire)
  • Jason Beghe, představitel policisty, který zastavil auto s Thelmou (Geena Davis) a Louisou (Susan Sarandon) v odlehlé poušti, improvizoval ve scéně, kdy mu Thelma přiložila hlaveň zbraně k hlavě předtím, než ho donutila vlézt do kufru služebního vozu. Rozbrečel se proto, aby jeho poměrně malá role byla více zapamatovatelná a zároveň nebyla netečná vůči požadavkům obou hlavních protagonistek. (oli009)

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama