Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Policejní rada Vacátko znovu přichází! Tentokrát v kasařské romanci podle povídky Jiřího Marka. Jednou z největších postav, které vytvořil Jaroslav Marvan, je vrchní kriminální rada Vacátko. Spisovatel Jiří Marek, autor literární předlohy, napsal tuto postavu podle čtyř skutečných pražských kriminalistů z období první republiky, ale teprve až když jí Marvan vdechl život, zajásal syn jednoho z oněch čtyř pánů radů: „To je přece táta!"  Film Pěnička a Paraplíčko bezprostředně navazuje na oblíbený televizní seriál Hříšní lidé Města pražského. Volba padla na povídky z jeho další knihy "Panoptikum hříšných lidí". I zde se vedle pana Vacátka objevují jeho podřízení – detektivové pan Bouše a pan Brůžek v podání Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy. Film nesoucí podtitul „kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou „zločineckou galérku". Pěnička je kasař a Anča Paraplíčko chudičká šlapka. Jejich příběh málem vyústí v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka... (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

frantisekly 

všechny recenze uživatele

Čítal som veľa o tom, že film Pěnička a Paraplíčko má nejaký romanticko-humanistický presah. To snáď iba u tých, čo si prvorepublikovú Prahu predstavujú ružovo. Lenže rozstrieľať břevnovský činžiak rotou policajtov na rešeto - to už tak romanticky nevyzerá. Sequens totižto točil pravdu. Anča Kulatá bola rodená k....a. A rodená k...a sa nikdy nepolepší (viď posledná scéna filmu s Mlíkom). Že Pěnička bol nejaký rytier? Nuž, keď sa Vacátkovi spovedal na povale, tak mu do očí povedal, prečo sa pochytili s Toufarom. A Anča to nebola. Jedine žeby tak Pěnička pomenoval svoj hasák. Film treba vidieť viackrát, s krátkym odstupom. Jedine tak môže divák odkryť charaktery hrdinov vrstvu po vrstve. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Případ jednoduchej jako facka, vyřeší se vlastně dvěma výslechama a jedním bonzem. To je vlastně o prdu, stejně jako dlouhá rvačka na galerce těžce připomínající vtipné akční triky ze Zemana, bodejť by ne rejžo. Hvězdná chvíle Marvana v sérii celovečeráků, ale frajerskej Brzobohatej v roli nešťastníka to táhne až neskutečně, vždycky mi ho je líto. Už proto, že pro Bohdalku bych nevraždil ani v jejích nejlepších letech. Utěšuj se jak chceš, práskla si ho, seš kurva! ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pánům ze čtyřky skutečně více sluší seriálová stopáž a případ Pěničky a Paraplíčka je opravdu roztahaný více, než by se slušelo. Přestože je ze čtveřice filmů tento nejslabší, nelze mu vytknout klasické atributy - úžasnou dobovou atmosféru a hudbu Zděňka Lišky, vynikající herecké výkony (Marvan je král) a opět povedenou kombinaci humoru a vážnější detektivky. Jen ten příběh je prostě na hodinu a půl dlouhý až moc. A Bohdalka mi tady výjimečně vadí i herecky. Ale to jsou jen takové drobné vrtochy. Jinak je to pořád velmi pěkná podívaná. 75%. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější český seriál se dočkal i pokračování v podobě čtyř celovečerních filmů. Tím prvním z nich je Pěnička a Paraplíčko (i když se natáčel zároveň s Partií krásného dragouna). Tahle kasařská romance od pana Sequense je příběh, ve kterém skoro od začátku víte, kdo je vrah, příběh nešťastné lásky kasaře Pěničky k prostitutce Anče zvané Paraplíčko. Mordparta poprvé bez Mrázka je tentokrát tak trochu v pozadí celého příběhu, více prostoru dostali R.Brzobohatý a J.Bohdalová. To vše dokresluje skvělá hudba, hlavně song J.Zímy z Jedové chýše je perfecto. I když z těch čtyř celovečerních snímků řadím tento jako nejslabší a asi nejméně povedený, stejně dávám za pět, protože i tak je to velká paráda a protože Vacátko je prostě moje srdeční záležitost. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Ďalší príbeh pražských vyšetrovateľov z doby, keď pražská galérka a polícia mali nepísané zákony. Ako sa však zachovajú zločinci, keď „chlupatí“ vyšetrujú „mord“ jedného z nich? Okrem dobových kostýmov a stavieb sa tvorcovia snažia dodržiavať i pôvodnú reč, čo je veľmi pozitívnou črtou filmu. Však „pane inšpektór“? Servus. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (14)

  • Postava domácího byla do filmu dosazena dle skutečné postavy domácího, který se snažil vystěhovat z domu režiséra Sequense. (Witta)
  • Pro herce jezdilo ráno auto, někde na určeném místě měli čekat mladší herci, jenže ti tam obvykle nečekali a zalezli do nejbližší hospody. Pak se jelo pro Marvana. Ten, když se řeklo v 7 hodin, tak vylezl 2 minuty před na chodník a čekal. Když auto nepřijelo včas, tak šel domů a už nenastoupil, takže pro něj museli pak posílat auto znova samotný. On totiž nesnášel zápach hospod. (cariada)

Reklama

Reklama