Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

majky19 

všechny recenze uživatele

Tento díl tetralogie mě bohužel až tolik nezaujal, i když téma zpronevěry státních peněz je jistě zajímavé a nejen filmařsky vděčné. V každém případě jako i v předchozích dílech lze ocenit tradiční detektivní skupinu v čele s radou Vacátkem, hudba Zdeňka Lišky filmu také dodává filmu tu správnou atmosféru, ostatně jako vždy a svými výstupy mě velmi bavil herec Stanislav Fišer, který patřil asi k tomu nejlepšímu, co film nabízel. Celkově tuto sérii TV filmů hodnotím velmi pozitivně a jako nadprůměrnou. ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

...no samozřejmě divákovi ostanou podrobné okolnosti chodu brakované fabriky utajeny, ale opravdu by si její majitelé takhle podřezávali vlastní větev, když není pravděpodobné, že by jim sama padla do klína (např. v privatizační bouři)? Možná byla většina továrníků otrokáři, ale takovýhle blbouni by asi fabriku nevybudovali.....takže až na tuhle drobnost pro mě osobně asi nejlepší film o partě ze čtyřky - především díky nádhernému prostředí venkovské Prahy, letních zahradních restaurací, nasávajících muzikantů, zahradníků...... ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

To jsem si krásně zavzpomínala, dávno tomu, co jsem tento snímek viděla poprvé.. Rada Vacátko a jeho parta vyšetřovatelů má nový případ „zapeklitej a čert jim ho byl dlužnej“ se spoustou podezřelých.. Herecký ansámbl nesmírně sympatický, za všechny bych jmenovala Josefa Kemra, Vlastimila Brodského a Stanislava Fišera, k tomu nádherná hudba Zdeňka Lišky a úžasná atmosféra starých časů, u mě opakovaně spokojenost.. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Všechny filmy s Vacátkem si drží vysoký standard. V případě filmových verzí je děj sice trochu moc dlouhý, ale není to na škodu. V tomto případě byl pro mě začátek cca 30 minut trochu rozpačitý a zdlouhavý, ale poté již vše bylo perfektní. Nádherná je scéna s výborným Čepkem, kdy mění svou výpověď o falešném podpisu. Skvostná hudba Pavla Lišky. Bohužel se ukazuje nešvar českých filmů, kdy herci se nenaučí "hrát" na hudební nástroj - zde v případě Kemra je to až trapné, jak mačká klapky klarinetu úplně mimo melodii a rytmus. Celkově 80-85%. 6.12.10 ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Z těch čtyř nebo kolika celovečerních příběhů z Panoptika Jiřího Marka se mi tenhle líbí snad nejvíc. Včetně toho překvapivého závěru, v němž se z vraždy vyklube sebevražda skutečného defraudanta a nešťastného člověka Krále. V každém případě je lahůdkou podívat se na krásné herectví dnes už takřka všech zesnulých nebo těžce nemocných herců. Takové v dnešní herecké generaci nenajdeme... K tomu všemu atmosféra prvorepublikové pražské periferie s jejich figurkami a drobnými zlodějíčky, kteří nebyli chytání po vzoru FBI. A žádné výstřely, prosím... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Sequens vzpomínal, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za láhev rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)
  • Točilo se v místech dnešní stanice metra Vltavská. Scény na vlakovém nádraží se pak filmovaly na dnes již neexistující stanici Praha - Těšnov. (M.B)

Reklama

Reklama