Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do česko-německého pohraničí přijíždí skupina brigádníků na geologický průzkum. Ne všichni lidé však mají čisté úmysly i minulost, a tak skupinu geologů ohrožují diverzanti, kteří chtějí vyhodit do vzduchu opuštěný důl a uniknout přes hranici... (oficiální text distributora)

Recenze (59)

ripo

všechny recenze uživatele

Film „Větrná hora" je dalším z dobrodružných příběhů, které v poslední době zpestřují programovou náplň našich kin. Ústředním konfliktem filmu je boj inženýra Sobka, závodního Rudného průmyslu a jeho spolupracovníků — havířů a brigádníků s lidmi, kteří se marně snažili zahladit tajemství zasypané šachty u Jestřábího hnízda na Větrné hoře. Tento převážně exteriérový film byl natáčen na širokém skalnatém masivu Děčínského Sněžníku v Krušných horách. Autorem původního námětu je Miloš Velínský, předseda MNV ve Sněžníku, který začal svou spolupráci se Studiem uměleckých filmů námětem k dobrodružnému filmu „Severní přistav". Režisér filmu Jiří Sequens natočil v roce 1951 film se zemědělskou thematikou „Cesta ke štěstí" a v r. 1954 dokončil film podle předlohy laureátky státní ceny Aleny Bernáškové „Olověný chléb". Filmový přehled 2/1956 ()

tahit 

všechny recenze uživatele

I když od začátku je vše jasné, vcelku mohu říct, že dobrodružný děj s řadou vynikajících herců u mě zabodoval vrchovatě. Především vylíčením věrohodné atmosféry tehdejší doby, realistickým prostředím, dobře využitým námětem a slušným pistolnickým závěrem. To jsou jistě klady, které za zhlédnutí stojí. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vzorově a jistě pod dohledem předepsané charaktery všech postav tu sehrávají docela slušnou kriminální zápletku i něžnou romanci. Jednoduchý scénář a osudy brigádníků ze všech vrstev obyvatelstva, v sobě skrývají docela pestré herecké obsazení. Nejvíce mne pobavil Robert Vrchota, který se zde nepochybně nevědomky připravoval na roli holiče v povídce majora Zemana - Studna. Jen ty kila mu chyběly. Napoprvé určitě dobrá kriminálka s rychlým dějem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Hodne povedeny film z naseho pohranici kratce po konci druhe svetove valky. Dej filmu skutecne umi divaka vtahnout do deje, ma to napeti, tempo a dobrou hudbu Milose Vacka. Detektivni zapletka taky neni spatna a nijak zvlast neagituje, vzhledem k roku nataceni. Herecke obsazeni je vyborne. Podle me, urcite jeden z nejlepsich Sequensovych filmu. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"To jsou mi teda posily. Jeden tu přišel malovat, jiný fotografovat, a havíře aby tu pohledal…" Na tomhle socialistickém "thrilleru" mě asi nejvíc bavilo to, co sem žánrově vlastně ani nepatřilo. Parta mladých brigádníků (viz třeba Josef Vinklář s kytarou, Stanislav Fišer s frajerskou patkou či polepšený "kriminálník" Rudolfek Hrušínský) sem přináší trocha té mladistvé rozvernosti. A díky přítomnosti několika mladých dam či dívek (nejvíc asi mladičká Marie Kyselková) to má i nádech romance. Burácivě dramatická  hudba Miloše Vacka dává hned v úvodu jasně najevo, že tu půjde někomu o kejhák. A vskutku jedna pořádná přestřelka nás nemine, jakož i obligátní odhalení nekalých praktik zápaďáckých diverzantů. Přesto ale "já vím o Větrný hoře sví…" ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie prebiehalo v Krušných horách, Děčínskom Sněžníku a v obci Tisá. (dyfur)
  • Nákladní automobil, který se ve filmu objevil, je Praga N vyráběná v letech 1915-1939. (schwalbe)

Související novinky

Zemřela herečka Marie Kyselková

Zemřela herečka Marie Kyselková

22.01.2019

Ve věku 83 let zemřela česká herečka Marie Kyselková, kterou diváci mohou nejlépe znát jako princeznu Ladu z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Herečka byla dlouhodobě vážně nemocná a v poslední… (více)

Reklama

Reklama