Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

kajas 

všechny recenze uživatele

Radu Vacátka si pamatuji spíš z vyprávění mých starších příbuzných a v dětství jsem o pár ukázek v televizi také zavadila. Moje první oficiální setkání nedopadlo nijak zle - hezky vystižená dobová atmosféra, herci ze staré školy (nejvíc se mi líbila Vinklářova postava - "To flambování, to bude asi pěkná prasárnička!"). Bohužel se na můj vkus vyšetřování příliš táhlo a v tomto směru bych asi víc ocenila formát hodinového dílu seriálového "Panoptika". ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Markovy kriminální příběhy mám moc rád, četl jsem je mnohokrát dokola, protože se vyznačují obratnou češtinou a jemným vtipem. Vražda v hotelu Excelsior ale patřila v psané podobě k mým méně oblíbeným, protože se víceméně jednalo o čistokrevnou detektivku, nevyskytoval se zde nějaký psychologický přesah nebo popis nějaké zajímavé dobové reálie jako v jiných povídkách. To se projevilo i ve filmu, jedná se v podstatě o konverzační detektivku. Přidání kokainové a hazardní zápletky oproti knize celkovému výsledku nijak neuškodilo, ovšem ani nijak neprospělo. Marvan se snaží co to jde hrát svojí klasickou roli rázné, mírně popudlivé, diskuzi nepřipouštějící osoby, ale už to poněkud neudýchává. Je dost zastíněn Kopeckého ředitelem, který podal ze všech herců ve filmu nejlepší výkon. Ovšem zcela jasně nejslabší výkon podal autor hudby, ta ústřední píseň je otravnější a vlezlejší než vyskakovací reklamy na čsfd, a to je co říct. Překvapilo mě, že ji údajně nazpíval Eduard Hrubeš, nějak to nedokážu napasovat na jeho hlas, jak na něj matně vzpomínám z Neváhej a toč. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak už se nám to vykotilo. Máme mord v hotelu Excelsior." Tak šup tam pár francouzáčků, ať nám to lépe myslí a užijme si tu v úvodu avízovanou cognacovou detektivní šarádu. V hotelu Excelsior se totiž sešla fajnová společnost, kde všichni koukají, aby nic neviděli a hlavně, aby jim nikdo neviděl do karet. Já jsem si tedy užil zejména "skromného" direktora hotelu pana Arno Hnízda, jehož hotel je prvotřídní podnik, zanesený ve všech světových bedekrech, tamtéž vřele doporučený a který si vraždu rozhodně nemůže dovolit. Tak, pane rado, račte to rozplést. Já se budu dívat. Znovu. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Pro mě zajímavější než Partie krásného dragouna, Smrt černého krále nebo Pěnička a Paraplíčko. Hlavně kvůli Kopeckému. Ten je v této cognacové detektivní šarádě excelentní. A to mě ba. Co mě neba je ta ústřední píseň, kterou jakoby zpívá Langmiler, i když to ve skutečnosti zpívá Eda Neváhejatoč Hrubeš. Kdyby to bylo bez ní, tak dám pět *. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velice staromilská a pozvolná konverzační detektivka, ve které se Sequensovi podařilo vytvořit výjimečné panoptikum figurek z luxusního hotelu Excelsior. Brilantní herecké výkony a lehký nadhled rady Vacátka činí z poklidného vyšetřování mordu zábavnou, byť tuze pomale plynoucí podívanou. Škoda otravné titulní písně, která mě ke konci přiváděla do mdlob. Ale pokud se chce člověk pobavit inteligentní detektivkou bez zbytečné brutality a akce, vychutnat si skvěle napsané postavy a dobře rozehraný příběh, pak nechť navštíví hotel Excelsior, ostrov klidu a míru... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Při přesunování nábytku, byly nalezeny hašlerky nalepené pod deskou stolu. Později se zjistilo, že je tam lepil Jaroslav Marvan. (Witta)
  • Ve filmu jako komparz vystupuje otec Lubomíra a Oldřicha Lipských – Vilém Lipský. Při jedné rozdvojené scéně si stoupnul tak, aby byl vidět za Marvanem a pak za pár hodin se točilo to samé s dalším hercem, který předtím nebyl k dispozici a pan Lipský se tam zase motal. Pan režisér si toho všimnul a musel zastavit scénu a vysvětlit mu, že když už tam stál předtím, že teď by to vypadalo, že přeskakuje s obrazu do obrazu. (cariada)
  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)

Reklama

Reklama