Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je dar a stojí za to o ni bojovat... Čtrnáct let strávil Danny Flynn v belfastském vězení. Vešel do něj jako devatenáctiletý mladíček za atentát, jehož se s ostatními členy IRA zúčastnil, vychází z něj jako dospělý muž, který ztratil nejkrásnější roky svého života a už nechce páchat násilí. Jenže z Irské republikánské armády se nevystupuje. A rozum – i rozumní lidé – Dannymu radí: Odjeď pryč! A pak je tu Maggie, dívka, kterou tehdy miloval, na kterou myslel celých těch čtrnáct let a která teď před ním stojí skutečná. Jenže to není tatáž Maggie. Je vdaná, má syna a muže ve vězení. A irská žena, jejíž muž sedí ve vězení, je posvátná, nedotknutelná. Toho, kdo by se o ni pokusil, čeká kulka do hlavy. O důvod víc, aby Danny odešel někam daleko. Ale Danny nechce odejít. Tady je doma, a tady chce teď žít. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Silné, působivé a drsné téma filmového příběhu nemusí vždy nutně znamenat skvostný výsledek. Ale rozumím tomu, že právě takové příběhy dokáží přitahovat nejsnadněji. Národnostní nenávist a osobní zapšklost určitě nejsou těmi nejvhodnějšími atributy ke spokojenému životu. Naštěstí se tu objeví hrdina, který neváhá postavit se čelem k problémům i proti rozzuřenému davu. Osobně bych to příliš neviděl, jako psychologické drama jedince při zpětném zařazení do společnosti po návratu z vězení. Neboť hlavní hrdina Danny Flynn (zajímavý Daniel Day-Lewis) má zcela jasnou představu po znovunabyté svobodě, kterou krůček po krůčku naplňuje. Sice se mu staví do cesty životní nepřátelské reálie a fanatičtí rozeštvávači, ale nakonec je to on, kdo staví mosty smíření do budoucnosti. Hlavní ženskou postavou je Maggie (sympatická Emily Watson), která má vrozenou náklonost k hrdinovi z minulosti a přes všechny své pochybnosti a nepřátelské okolí se je snaží přenést i do zářivější budoucnosti. Z dalších rolí: střídavě opilec a trenér, upnutý na Dannyho, Ike Weir (dobrý Ken Stott), Maggiein otec Joe Hamill s novou vizí osvobozeneckého boje (solidní Brian Cox), neúnavný rozeštvávač se zakořeněnou nenávistí a osobní záští Harry (zajímavý Gerard McSorley), jeho stejně smýšlející manželka Patsy (Eleanor Methven), Maggiein rozhozený synek Liam (Ciarán Fitzgerald), či rohovník Eddie Carroll (Damien Denny). Překonávat dávná příkoří je obtížné, ale je to vždy lepší, než setrvávat v začarovaném kruhu násilí a vražd. Jak bláhoví jsou ti, kdo si hrají na války. Jak bláhoví jsou ti, kteří si nepřejí život v míru, ale snaží se rozdmýchávat doutnající nesváry, aby si udrželi svou moc v zemi strachu a umírání. Život pro boj není životem. A určitá paralela se nabízí i k současnosti, kdy na obou stranách kontinentálních třenic je mnoho štváčů, kteří vyvolávají vzájemnou nenávist, i když je často podložená lží a osobní ambicí jednotlivce. Jsme blázni, my, lidé! V takovém světě může každý být v očích druhého kurvou. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Aby byl film dobrý nemusí mít nutně cool režii a barevné filtry v každém záběru. Netřeba ani srdceryvných scén a přebytku násilý. Ne je potřeba kvalitní příběh a hlavně výborní herci. Tohle všechno Boxer splnuje. Jenomže námět boxera sice má leccos do sebe, ale zpracování není zrovna nic moc extra. Tohle v podstatě komorní drama čerpá ze situací již mnohokát použitých jinde. Ničeho nového a zajímavého se tu nedočkáme. Z herců kromě tradičně kvalitníhoDaniela Day-Lewise nikdo další nevyčnívá. Celé je to takové pošmourné a místy až nudné. Bohužel film nespasí ani velice silná závěrečná čtvrthodina. Na druhé zkouknutí ještě mnohem slabší. ()

Reklama

Aidan 

všechny recenze uživatele

Zajímavé okénko do severoirského konfliktu, do iracionálních, hluboko zakořeněných nenávistí, z nichž těžko vybřednout. V jinak poměrně realistickém filmu mi však překážela tu fráze, tady zas patetická scéna, jinde šablonovitá postava. A navzdory dobrému herectví Daniela Day-Lewise a Emily Watsonové jsem se do jejich postav nedokázal dostatečně vcítit a trochu se nudil. Romantické téma, které vposledku staví citovou věrnost po léta zamilovaných nad věrnost manželskému slibu, dle mého také neústí šťastně. Útěk hrdinů ze světa politických a náboženských předsudků k ideálu vlastního, soukromého, sekulárního štěstí je pochopitelný, ale vede z bláta do louže. V závěru jsem se tak nemohl ubránit myšlenkám na uvězněného manžela, o němž happy end mlčel. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

IRA a box, má oblíbená témata nejen na filmovém plátně, takže se na Boxera nemůžu dívat zcela objektivně. Tady byl sice box sice věcí spíše zástupnou a zápasy nepatří k těm lépe nasnímaným, ale příběh z doby intenzivních mírových jednání a postupného odzbrojování IRA mě chytil. I když, co si budem povídat, hlavní postava Danny Flynn je až příliš umanutý správňák. Ale Sheridan tuhle ne nějak extra dobře napsanou postavu dokázal dobře podat, na čemž samozřejmě lví podíl i Daniel Day-Lewis, jemuž spolupráce s krajanem svědčí. Výborná byla i Emily Watson v jedné ze svých nejlepších rolí, pochopitelně Brian Cox a v neposlední řadě Ken Stott. Jsou sice lepší IRA filmy, ale i tenhle měl něco do sebe. 75% ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie z edície lacných dvd zo stánku. Dobrý pomer cena / výkon. Film krásne ukazuje nezmyselnosť nenávisti medzi katolíkmi a protestantmi v Írsku a ich "drobné" prieky typu bomba pod autom, alebo prestrelená hlava :( Plus výborný DD Lewis, citlivá love story, a boxerské zápasy ako bonus. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Přestože se děj filmu odehrává v Belfastu, natáčelo se především v Dublinu. (skudiblik)
  • Před natáčením trénoval Daniel Day-Lewis s mistrem světa Barrym McGuiganem, který tvrdí, že Day-Lewis by se teď boxem uživil. (c.tucker)

Reklama

Reklama