Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Clint Eastwood jako neúprosný šerif stíhající zločince v ulicích New Yorku. Pomocník arizonského šerifa, samotářský sympaťák Walt Coogan, odvádí dopadeného vraha z vězení, aby jej v New Yorku předal spravedlnosti. Zatčený muž mu ale s pomocí bývalých kumpánů uprchne v ulicích Manhattanu. Coogan se rozhodně nechce vrátit domů s pokaženou profesionální ctí a pokouší se uprchlíka najít v prostředí velkoměstské džungle. Jde vytrvale po jeho stopě, přitom potkává místní holky, pasáky, zloděje, mladé hippies i místní policajty… Představitel tvrdých, svérázných a osamělých mužů Clint Eastwood je dobře znám z kriminálek Drsný Harry, Neúprosný, Každý způsob je dobrý, Náhlý úder a celé řady dalších titulů. Největší úspěch si získal ve westernech Sergia Leoneho Pro hrst dolarů a Pro hrst dolarů navíc. Právě film Cooganův trik, který byl natočen v roce 1968 režisérem Donaldem Siegelem, předurčil Eastwoodův typ (drsňáckého detektiva), jak jej známe z dalších titulů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (123)

špaček421 

všechny recenze uživatele

Clint tady hraje zástupce šerifa z Texasu... chci říct z Arizony, sbalí tu snad nejvíc ženskejch ze všech svejch filmů, zmlátí spoustu chlapů, dělá neuvěřitelný ksichty a má skvělý hlášky. Vedle něj je tu skvělý Lee J. Cobb, který hraje byrokratického policejního inspektora a také je tu vynikající hudba Lalo Schifrina (hlavní motiv připomíná něco mezi westernem a kriminálkou). Tím bohužel končí klady. Děj je strašně natahovaný a není tak zajímavý, a konec se moc nepovedl. Takže nakonec jenom cca 70%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Coogan je z Tex...ne, z Arizony, co, z Arizony?.....Ano.....Vážne, Coogan je z Arizony....Charlie je z Texasu....ne, to je Coogan a je z Arizony....aha, to není Charlie, to je Coogan a je vážne z Arizony....aha....keby Coogan stále iba neopaloval miestne krásavice a všetci iba neplácali a neatmosférovali a Coogan riešil prípad viac, ako posledných desať minút, asi by to bola väčšia zábava. Ale možno to bola psychologická štúdia slnkom prihriateho zástupcu šerifa z Tex...pardon z Arizony, ktorý už nevie, čo je to súcit a láska a tak zbije všetko, čo mu príde do cesty a položí každú, ktorá vyzerá k svetu za účelom vyriešenia prípadu a uspokojenia svojich chúťok. Vlastne nakoniec prečo nie. No a "znásilňovaná" babka by si zaslúžila vlastný sitcom. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Nikdo mi neříká pane, když si zuju boty."                                                                                                             Nesilnějším kouskem Dona Siegela je pro mě Útěk z Alcatrazu. Tam jde o vyzrálou filmařinu, kde všechno pěkně klape. Cooganův trik v mnohém pokluhává, chybí rovnoměrně rozložené napětí, film má hluchá místa. Pěkná kamera, na akční film bych očekávala více akce v průběhu filmu. Zatímco OTD vidí jako přednost širokou paletu charakterů a míst, já to vnímám spíš jako rozmělnění. Žánrové zařazení krimi-akční-komedie se také nezdá úplně šťastnou volbou, myslím si, že žánrovější čistota by kousku více prospěla. Docela příjemné jsou poetické části. Pro milovníky New Yorku šedesátých let asi filmová lahůdka. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Raný Eastwood, drsný, nekompromisní a hláškující. Je to macho, je to sexista, ale je to taky chlap, dnes trochu polozapomenutý nebo hloupě karikovaný pojem. Třeba větu "Jsi žena, tak se podle toho chovej" by dnešní společnost neustála, skandální, neuctivé, popírající rovnoprávnost a bla, bla, bla. Ale raději pryč od vývoje společnosti zpět ke Cooganovi. Hrdina Divokého Západu či chcete-li vidlák z Arizony na zhýralém "civilizovaném" Východě šlape jak dobře namazaný stroj, ironické hlášky sype Eastwood z rukávu jednu za druhou, svým pohledem zmrazí kdejakýho negra (ajajaj) s kudlou a na pěsti si to tady rozdá i s deseti grázly najednou. Absence "vyšších principů" mi u zábavných akčních jednohubek vůbec nevadí. Čtyři mezi oči. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Don Siegel a Clint Eastwood opět bodují v kriminálce ze staré školy. Jasně daná zápletka je rozepsána do chvályhodné délky 93 minut. Scénář sice ničím vyjímečným nepřekvapí, za to však nechává zbytečnosti daleko stranou. Díky tomu tak děj působí stručně a úderně jako Eastwoodova zaťatá pěst někde v kulečníkovém baru. Tady se dostávám k výraznému pozitivu a tím je Eastwoodova postava (připomínající drsného Harryho), která téměř nesleze z obrazovky. Jestli někoho nemlátí nebo neklátí, tak se alespoň typicky bezvýrazně tváří anebo roznáší drsné kecy. A aby těch pozitiv nebylo málo, je tady opět slyšet nadmíru dobře odvedená práce hudebního mága Lala Schifrina. Na plný počet to však bohužel nestačí, protože filmu chybí jistá vyzrálost a nápaditost převážně seriálových scénáristů, ale jinak mi tento příběh o arizonském kovboji v New Yorku sedl. 75% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu vejde šerif Coogan (Eastwood) do nočního klubu kde se na plátně promítá Tarantula, v němž si Eastwood střihl malou roli (nebyl uveden ani v titulcích). (Roztržitý Luke)
  • Původně měl film režírovat Alex Segal, který ale odstoupil těsně před začátkem natáčení. (facojurka)
  • Podle Eastwooda režisér Don Siegel během natáčení neustále vtipkoval. Dokonce Clintovi říkal: „Pokud ten plán vyjde a film bude úspěšný, všechnu chválu shrábnu já. Ale jestli to fungovat nebude, byl to tvůj nápad.“ Eastwood a Siegel byli dlouholetí přátelé. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama