Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Clint Eastwood jako neúprosný šerif stíhající zločince v ulicích New Yorku. Pomocník arizonského šerifa, samotářský sympaťák Walt Coogan, odvádí dopadeného vraha z vězení, aby jej v New Yorku předal spravedlnosti. Zatčený muž mu ale s pomocí bývalých kumpánů uprchne v ulicích Manhattanu. Coogan se rozhodně nechce vrátit domů s pokaženou profesionální ctí a pokouší se uprchlíka najít v prostředí velkoměstské džungle. Jde vytrvale po jeho stopě, přitom potkává místní holky, pasáky, zloděje, mladé hippies i místní policajty… Představitel tvrdých, svérázných a osamělých mužů Clint Eastwood je dobře znám z kriminálek Drsný Harry, Neúprosný, Každý způsob je dobrý, Náhlý úder a celé řady dalších titulů. Největší úspěch si získal ve westernech Sergia Leoneho Pro hrst dolarů a Pro hrst dolarů navíc. Právě film Cooganův trik, který byl natočen v roce 1968 režisérem Donaldem Siegelem, předurčil Eastwoodův typ (drsňáckého detektiva), jak jej známe z dalších titulů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (123)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Clint sa presunul z Divokého západu do špinavých ulíc New Yorku, ale žiadna sláva to nie je. Ešte sa len hľadal v novej polohe a ani zápletka ho príliš nepodržala. Detektívka v ktorej pátra po zločincovi, ktorý mu unikol je strašne ukecaná a je tu minimum akcie. Zaujme snáď len jedna väčšia bitka v bare, v ktorej prekvapivo Clint dostane na prdel. Finále na motorkách je nuda rovnako ako prakticky celý film. 4/10. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Kovboj Clint Eastwood prechádza nielen žánrovo ale aj filmovo z divokého západu do civilizácie a naráža na nepochopenie v cudzom svete. Nie je zvyknutý na zákernosť, odpor úradov, ani na moderné ženy. Hrdina, ktorý sa netrafil do svojej doby, ale vo filme nepôsobil trápne, a aj v drogovom dúpäti sa nestratil. Na Clinta veľmi neobyčajný film, škoda, že ma záverečná naháňačka tak nudila a bolo mi celkom jedno, či ho nakoniec dolapí alebo nie. –––– Co je to tam dolu se všemi? Moc sluníčka? –––– Tohle není žádná ohrada pro krávy. Tohle je New York a máme svůj systém. Není to nic moc, ale nám se to líbí. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Coogan, to je pašák, nakráčí si to do New Yorku ve fešných botkách a texaském klobouku, všechny urážky přejde s ledovým klidem, splní daný úkol a ještě nezapomene připomenout, že přijel z Arizony. Clint Eastwood hraje svého venkovského balíka na hraně nechtěné parodie, tahle spolupráce s Donem Siegelem mu ale poskytla cenné zkušenosti k po všech stránkách povedenějšímu Drsnému Harrymu. Největší zápor bych viděl v absenci jakkoli vygradované zápletky - turistický výlet New Yorkem zakončený chabou honičkou je na krále béčkové akce Dona Siegela zoufale málo. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood jako drsný zástupce šerifa z Tex...- pardon - Arizony se ocitá v džungli velkoměsta. O charismatu Eastwooda asi nemá cenu psát, snad jen to, že už jeho přítomnost zvedá hodnocení filmu do nadprůměru. Atmosféra New Yorku konce šedesátých let má jistě také něco do sebe a i když po stránce scénáře nejde o takovou nálož jakým později bude Dirty Harry, tak jde o slušnou předzvěst (chcete-li velmi volný prequel) k této legendární sérii. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Cooganův trik je snímek, který s definitivní platností ustálil drsňáckou Eastwoodovu postavu mnoha dalších filmů. Za vším stojí Eastwoodovův starý mentor Don Siegel. Clintův přímý tah na branku, jeho vypořádání se s velkoměstskou džunglí - to vše funguje naprosto bezvadně a ve své době se také setkalo s nadšenými reakcemi. Jedná se o základní kamínek Eastwoodova stylu, Dirty Harry je "jen" dalším rozvíjením témat, která nastolil Cooganův trik. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (5)

  • Podle Eastwooda režisér Don Siegel během natáčení neustále vtipkoval. Dokonce Clintovi říkal: „Pokud ten plán vyjde a film bude úspěšný, všechnu chválu shrábnu já. Ale jestli to fungovat nebude, byl to tvůj nápad.“ Eastwood a Siegel byli dlouholetí přátelé. (ClintEastwood)
  • Ve filmu vejde šerif Coogan (Eastwood) do nočního klubu kde se na plátně promítá Tarantula, v němž si Eastwood střihl malou roli (nebyl uveden ani v titulcích). (Roztržitý Luke)
  • Původně měl film režírovat Alex Segal, který ale odstoupil těsně před začátkem natáčení. (facojurka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno