Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (479)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Docela slusna kriminalka s hodne dobrym Eastwoodem. Problem je, ze preklad filmu jako Drsny je fakt mimo, protoze na Harryho se mnohem vic hodi Dirty - Spinavy, jelikoz bere kazdou praci co mu daj, ale kdyz pride na nakou poradnou akci, tak to zadnej strasnej drsnak neni. Coz je ale taky trochu klad, celej film tak pusobi dost realisticky, kdyz nekoho zrani na noze, tak pajda furt a ne aby chvily pajdal a pak zacal behat. Zaporak Andrew Robinson je spravnej krutak, ale ke konci jedna dost nelogicky, ma autobus rukojmich, ale misto toho, aby to vyuzil, tak utece. A jakmile zacal ke konci Eastwood rikat hlasku, bylo mi jasny, jak film dopadne. Ono v podstate dost scen z filmu jsem uz mel moznost videt jinde, ale par originalnich veci se tu najde, napriklad obihani telefonich budek. I kdyz se filmu nedari nijak zvlast vytvaret napet, porad je to slusna kriminalka, ktera si 4* zaslouzi. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Manifest sedmdesátkového stylu, vynikající technicolor barvy, San Francisco, každý zaběr by šel vystřihnout a zarámovat. Okázalý soundtrack Lalo Schifrina (60's psychedelic kytarový rock smíchaný s orchestrem a lá David Axelrod) a k tomu nekompromisně hláškující Clint Eastwood a hodně pomalé až neakční tempo s důrazem na atmosféru. ()

Reklama

Satan 

všechny recenze uživatele

I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk? Clint s velkou bouchačkou vs. slizský záporák. Tohle že bylo ve světě před 40 lety? Poklona. [Přesná stopáž: 98 min] ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Eastwood je prostě borec. Dneska už si nikdo nedovolí zastřelit během dvou minut trio černochů, vtipkovat před sebevrahem odhodlaným skočit z baráku či mučit podezřelého přímo na místě činu. A je to škoda. Jen víc takových policajtů. V době, kdy akční žánr měkne a jedním z mála nefalšovaných drsňáků zůstává televizní Jack Bauer, se vždycky vyplatí oprášit starý dobrý Magnum 44, nejlepší zbraň na světě. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Málokterý film dokázal v roce 1971 vzbudit takový tvrdě kritický ohlas. Tehdy ještě hvězda velmi malé svítivosti (navzdory úspěchu "leonovek") Clint Eastwood představil nový typ policisty - nekompromisního drsňáka, který problém zločinnosti, místo zdlouhavých soudních průtahů, mnohdy s nejistým výsledkem, řeší radějí s pistolí v ruce. Právě tento postoj, do jisté míry návrat k systému pěstního práva, k metodě "oko za oko", byl trnem v oku kritické obce (a některých politiků), která se předháněla v ostřejších přívlastcích typu "fašistické fantasy" apod. Avšak divácká obec byla jiného názoru a svými nadšenými reakcemi dávali najevo, co si myslí o liberálních zákonech a složitých právních kličkách, které mnohdy zločince chrání. Zrodila se předobraz dnešních akčních drsňáků, zrodila se herecká star 1.kategorie a film, který dnes již patří do klasiky 70.let a i do učebnic historie kinematografie. A když Clint na konci filmu hodí svůj policajtský odznak do řeky, jakoby s ním odhodil i filmová idealistická 60.léta a přivítal ta následující, drsnější a četnější co do bodycountu :o)) ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • Režisér Don Siegel si střihl roličku chodce jdoucího podél Harryho auta, když se Harry a Chico vrací na policejní prezidium. (Kulmon)
  • Když na fotbalovém stadionu šlápne Harry (Clint Eastwood) na Scorpiovu zraněnou nohu, je vidět, jak Harryho vlasy a sako lítají od větru z vrtulníku, ze kterého byla scéna zabírána. (Fenk)
  • Těžkosti nastaly při výběru vhodného režiséra. První volbou studia byl Irvin Kershner a pak Sydney Pollack. Kershner byl z projektu vyhozen poté, co z hlavní role Harryho Callahana vycouval Frank Sinatra. Pollack neměl zájem, pro něj byl film víceméně obyčejný. Režie byla nakonec svěřena Donaldu Siegelovi (ten už se k další režii o drsném poldovi kupodivu nedostal). (Rodriguez)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama