Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (80)

X-Men - Ostrov otroků (1993) (epizoda) (S01E07)

  • Jednou z inspirací pro Cableův hlas byl Clint Eastwood, na což odkazuje i scéna, ve které Cable vyhodí do vzduchu limuzínu. V této scéně stojí poté Cable nad řidičem, podobně jako Eastwoodova postava ve filmu Drsný Harry (1971) nad svým protivníkem, a řeknou hlášku: „Do I feel lucky?“ (Kubaaa97)

Taylor Swift - Wildest Dreams (2015) (hudební videoklip)

  • Obsazení Scotta Eastwooda lze brát nejspíše jako cílený záměr vzhledem k jeho výrazné tělesné podobě s jeho otcem, který je obecně vnímán v americké kultuře jako poslední mohykán hollywoodské produkce. Především je to jeho cynický pohledech na Taylor Swift (à la Drsný Harry, 1971) s užitím motivu džungle, ale mj. i v letecké scéně, ta je vysloveně narážkou na vůbec první cameo roli jeho otce ve filmu Tarantule (1955), kde si také střihl roli pitola, kterému není skoro vůbec vidět do tváře. (Antal89)

Burt Lancaster

  • Odmietol rolu Harryho Callahana vo filme Drsný Harry (1971), ktorú nakoniec prevzal Clint Eastwood. Dej, ktorý niektorí považovali za fašistický - o strážcovi poriadku, ktorý prekračuje hranice zákona, aby zabil zločinca, odporoval jeho presvedčeniu o kolektívnej zodpovednosti za trest spravodlivosti a ochranu individuálnych práv. (Pat.Ko)

Polda (1988)

  • Film pôvodne niesol názov v znamení knižnej predlohy, no štúdio sa rozhodlo dielo premenovať kvôli obavám, že by si diváci mysleli, že sa jedná o slasher. Taktiež sa zmena názvu hodila do marketingovej kampane štúdia, ktoré sa dielo snažilo propagovať ako akčný triler podobný filmu Drsný Harry (1971). (Real Tom Hardy)

Magnum Force (1973)

  • Magnum Force měl podle Eastwooda ukázat, že Callahan není policista, který má averzi na americké zákony a systém jako takový, což mu bylo po prvním filmu (Drsný Harry, 1971) často vyčítáno. „Prostě se mu jen nelíbí, že se z tohoto systému stala byrokratická noční můra a já jsem to považoval za dobrý nápad,“ vysvětlil Callahannovu „proměnu“ Eastwood. (ClintEastwood)

Sin City - město hříchu (2005)

  • Detektiv Hartigan (Bruce Willis) má jako služební zbraň Smith & Wesson Model 29, což má být pocta filmové sérii Drsný Harry (1971). Ze stejného důvodu má i striptérka Nancy (Jessica Alba) příjmení Callahan (jako postava Clinta Eastwooda ve zmíněném filmu). Představitel detektiva Hartigana Bruce Willis je ve skutečnosti levák, ale jeho postava je pravák stejně jako postava v původním komiksu. (HectorHagman)

Maska (1994)

  • Maska (Jim Carrey) na konci snímku říká: "Now you have to ask yourself one question - Do I feel lucky today? Well, do ya, punks?" Jde o citaci nejslavnějších vět ve snímku Drsný Harry (1971). Sám Carrey si na úsvitu své kariéry zahrál menší roli v jednom z jeho pokračování, Sázce na smrt (1988). (Zeebonk)

Dredd (2012)

  • Způsob, jakým Karl Urban namluvil hlavní postavu Dredda, je nápadně podobný hlasu Clinta Eastwooda. Faktem je, že Dredd je částečně inspirován Eastwoodovým hrdinou z Drsného Harryho (1971) a jeho pokračování. Jeho samotný vzhled je pak zčásti inspirován původním plakátem s Davidem Carradinem (v roli Frankensteina) k filmu Cesta gladiátorů 2000 (1975). V komiksu pak jako pocta Eastwoodově vlivu na postavu Dredda, bydlí soudce v bloku Rowdy Yates... což je jméno postavy, kterou Eastwood ztvárnil v televizním seriálu Rawhide (od r. 1959). (Caszidy)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama