Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie z hornického prostředí: Parta předáka Kohuta se chystá přihlásit do soutěže o titul Brigáda socialistické práce. Včichni chlapi jsou pro, jen mladého Ondračku je třeba rázně převychovat... Sotva průměrný pokus o lidovou komedii měl kdysi slušný divácký ohlas, ale už se na něj zcela právem zapomnělo. (oficiální text distributora)

Recenze (13)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Budovatelská atmosféra tohoto snímku z počátku 60. let i nadále atmosféricky povznáší veškerý děj, a tak se tentokrát hned na začátku hovoří o tzv. brigádě socialistické práce, samozřejmě humorným způsobem, o což v příběhu v komediálním ražení jde. Co že to vlastně ta brigáda socialistické práce v 50. letech byla dnes už bohužel nikdo nemá ani tušení, což je k porozumění filmu chyba. Taková byla doba a takovou dobu tento film zobrazuje. Námětově tak ještě nijak nevybočuje z řady a to už přitom do československé filmové tvorby pomalu vstupovala tzv. nová vlna. Snímek ale určitou historickou hodnotu má, a to vlivem nasnímané, dnes už neexistující, hornické kolonie, kde se několik dějství příběhu také odehrává. Tento film tak lze považovat svým stylem za jeden z posledních komediálních filmů ve stylu 50. let, který se počátkem 60. let již přežil. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Snímek prošpikovaný skrz naskrz silnou naivitou. Naivní humor, romance, zápletky a nakonec i samotné herecké výkony, které řádně podtrhuje Radoslav Brzobohatý svými tajtrlickými štěky. Pionýři, s kamenným výrazem zpívající o svalech z oceli a železné vůli, představují zase naivitu budovatelskou, stejně jako charakterní, kamarádská parta, prosící svého předáka o BSPčko. Přehnané naplňování hesla jeden za všechny, všichni za jednoho, směšná hrdost, bezstarostný panelákový ráj a nestoudně předpověditelný děj. Zarudlá šedesátková atmosféra s dětským příběhem, který hrají dospělí. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Film je dnes cenný mnoha záběry tehdy ještě funkční ostravské hornické kolonie a taky v době natáčení nově dostavěné čtvrti Poruba, vybudované po sovětském vzoru ve stylu socialistického realizmu, nazývaného též zkráceně sorela, jehož stavby dosáhly dnes již historické umělecké hodnoty. Příběh sám, ač z prostředí party hornického předáka, to s nadšeným socialistickým budováním zas až tolik nepřehání a více se věnuje seznamovacím trablům mladého horníka a sličné tramvajové průvodčí. On tají psa, ona dítě a kolem toho vznikají různé více či méně humorné situace. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Roztomile blbounké vypravování o lásce, která kudy chodí, tudy napravuje charaktery lidí. Jedna hvězdička za scény na přehradě, kde chodil Radek Brzobohatý oděn jen od pasu dolů. ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Ostravě. (M.B)

Reklama

Reklama