Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

My Slováci (vraj) máme svoju samostatnú horu - Sitno. Neuveriteľne vtipným spôsobom priblížené dejiny prehratých bitiek českého národa. Perfektne poskladaná scéna. V konečnom dôsledku DJC - keď ma ich predstavenie nadchlo viac, ako seminár. V tomto dieli bol pre mňa kráľom Ladislav Smoljak - čo výstup - to replika na popukanie (od smiechu). "Veverko .. tebe to bolí a chceš nás nasrat." "Veverko...já Tě mám rád". "Ale pane Smile, vždyť víte, že je to tu zakázaný!" "Ale né, já Tě mám rád jako chlap chlapa". "No právě!" A ak chcete vedieť, ako vzniklo pomenovanie Václavského námestia, tu je to "správne" vysvetlenie. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Seminář krátký, ale celkem vtipný, i když rozhodně znám lepší. Hra se mi líbila, i když tam nebyl žádný vtip, který by mě vyloženě odrovnal, že by mne bolela bránice, takže musím udělit na Cirmana vyloženě slabé čtyři hvězdičky. „Cimrmanův návrh, aby v roce 1900 buď odstoupil nebo zemřel, bral císař s nelibostí, ba dokonce odporem.“ (Vím, není to přesná citace). ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z her Divadla Járy Cimrmana, která se zařadila k mým oblíbeným. Obecně mám pocit, že jim nejlépe jdou hry, které se nějakým způsobem váží k naší historii. Díky tomu je poté ve hrách více úrovní a nestojí jen na hrátkách s významy slov apod. Ladislav Smoljak je ve formě blanického rytíře a rebela opravdu skvělý a jeho stěžování si na blanické vedení je úžasně výstižné. Nám nezbude nic jiného než se tomu opět zasmát a to měrou vrchovatou, což bylo hlavním záměrem a proto nelze jinak, než znovu po čase dát maximální hodnocení. ()

anniesek 

všechny recenze uživatele

Jako několikaletá cimrmanoložka můžu dle mého nejlepšího vědomí a svědomí prohlásit hru Blaník za nejpovedenější (dle mého názoru). Na DVD mám v roli vězně Veverky Ladislava Smoljaka a když jsem byla asi před 5 lety v divadle Veverku hrál Svěrák. Oba dva do toho dávají něco ze sebe, každý něco jiného a oba dva jsou vynikající! Všechny hry (snad až na velmi slabou Afriku) jsou geniálním úkazem brilantního inteligentního humoru a na žádnou z nich nemohu použít nic jiného než superlativy. Pánové autoři (ať jste dosud mezi námi nebo již v českém nebi), smekám před Vaší inteligencí, všeobecným rozhledem, uměním pobavit, uměním hrát, předávat lidem radost a nenápadně šířit vědomosti o historii nejen naší země. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Po stránce dramatické asi nejlepší "hra" DIvadla Járy Cimrmana, která je sice hodně konverzační a statická, ale o to více skvělých myšlenek a vtípků, které se v řeči schovají, obsahuje. Smoljakovi apokryfní žánr svědčí (viz. Malý říjen v Divadle Na Zábradlí), leč otázkou zůstává, zda tahle hra byla nevhodnější právě pro Cimrmany... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)
  • V době natáčení toho přestavení se točil film Kolja (1996). Proto má Pavel Vondruška upravené vlasy, kvůli jeho roli dirigenta ve filmu Kolja. (mnaucz)
  • Původní seminář vypadal jinak jak tvrdí Zdeněk Svěrák: „Blaník jsme napsali před revolucí, seminář až po. V semináři jsme měli některé věci, které bychom tam dříve nedali; třeba o perestrojce v Sovětském svazu nebo o totalitě. Na zkoušku se přišel podívat Andrej Krob a povídá: ,Kluci, tohle vám nesluší.‘ Vycítil, že to nepotřebujeme. A tak jsme to vyndali.“ (mnaucz)

Reklama

Reklama