Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Škoda, že seminář je tady tak krátký. U něho jsem se opravdu bavil, loutkové divadlo bylo na Oskara.:-)) Hra samotná, ale už tak vtipná není. Nedá se říct, že by byla nudná, naopak uteče jako nic, ale námět zůstane ve výsledku strašně nevyužit a publikům se na záznamu zrovna taky neválí smíchy po zemi. Na Blaník se jinak klidně za nějákou dobu rád podívám znovu, ale dojem z něho není úplně dokonalý. Je to možná nejslabší hra od Cimrmanů u kterých většinou chválím vo sto šest, ale neurazí. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další z her Divadla Járy Cimrmana, která se zařadila k mým oblíbeným. Obecně mám pocit, že jim nejlépe jdou hry, které se nějakým způsobem váží k naší historii. Díky tomu je poté ve hrách více úrovní a nestojí jen na hrátkách s významy slov apod. Ladislav Smoljak je ve formě blanického rytíře a rebela opravdu skvělý a jeho stěžování si na blanické vedení je úžasně výstižné. Nám nezbude nic jiného než se tomu opět zasmát a to měrou vrchovatou, což bylo hlavním záměrem a proto nelze jinak, než znovu po čase dát maximální hodnocení. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„Ukončím ty směšné spory. Co je v nitru téhle hory. Kdo věří, že vojsko dříme v tomhle vršku, tomu je třeba rozbít... jeho bludné představy. - Ňák se ti to nerýmuje!“ Skvělá rýmovací loutková scéna. Hra i seminář má skvělé momenty. Ostatně, jako vždy. „Kdybych byl vychován ve víře, myslel bych, že slyším rytíře. Že však jsem vychován vědecky. - Dostaneš do hlavy dvě pecky!“ (78 %) ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Seminář: Kratší, na druhou stranu zas napěchovaný docela podařenými vtípky. Když si představím Cimrmana, jak psal různým institucím (králům, Leninovi), aby data důležitých událostí uzpůsobili snadnému zapamatování, dostávám docela záchvaty smíchu. :D Hra: Ač trošičku statičtější, přesto je hra Blaník povedeným kusem, který mi konečně vysvětlil, proč blaničtí rytíři nikdy nevyjeli naší zemi na pomoc. Díky! "Neděkuj, sám sis je vydělal!" "Řekni, že je to noclehárna!" "Přestávka!" ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Za mě je tohle asi nejslabší Cimrmanova hra, se kterou jsem se prozatím setkal, ale z mého hodnocení je jasné, že to stejně nic nemění. Sice mi tam místy chyběl Svěrák a ve hře se vlastně nic nedělo, seminář byl skvělý (tentokrát výjimečně na stejné úrovni jako hra) ale také jeden z těch slabších, ale dost mu přidalo to závěrečné maňáskové divadlo. Hra byla možná trochu delší, než je nutno, ale i přes její statičnost to funguje a rychle to šlape k závěru, hlášky jsou ale jak jinak opět perfetkní a skvěle fungují. Smil Flek z Nohavic a vězeň Veverka z Bitýšky, vězeň z Bitýšky, vězeň tomu chvíli kralovali, ale pak přišel souboj a nezapomenutelná výměna mečů, to byl krásný vrchol hry. Pro mě prostě opět další příjemné pokoukání a zasmání se nad inteligentním humorem. A taky další důkaz toho, že když je nějaká hra těchto hochů slabší, nemusím vůbec nic řešit a obávat se, protože bude skvostně zpracovaná a funkční, Jako Blaník, 90%. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Při psaní hry autoři již mysleli na Jana Kašpara a napsali pro něj roli Smila, který sedí za svým kamenem a nebylo přes něj vidět, že je Jan Kašpar na vozíku. Postava Smila však sama o sobě na vozíku není a jeho alternant Petr Brukner na vozíku být nemusel. Ani v semináři představitel Smila nevystoupí. (mnaucz)
  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)
  • Jedná se o poslední Cimrmanovu hru, která vyšla samostatně na LP.  Hry „Záskok“, „Švestka“, „Afrika“, „České nebe“ a „Cimrman v říši hudby“ se desek dočkaly až 14. 10. 2016, když vyšla kompletní edice všech Cimrmanových her na 16 LP.  Do té doby byly tyto hry pouze na CD. (mnaucz)

Reklama

Reklama