Reklama

Reklama

Blaník

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 95 min (Alternativní 85 min)

Obsahy(1)

Příčinu silné obliby blanické pověsti v Čechách vidí Cimrman hlavně v zeměpisné poloze naší vlasti. Shodně s Palackým byl si vědom toho, že " jsme tu v Evropě jako zrnko mezi dvěma mlýnskými kameny. Ze západu na nás naléhá imperialismus germánský a z východu nás drtí rozpínavost kolosu velkoruského. Není divu, že takto tísněný malý národ hledá sobě ochrany nadpřirozené, a i zázračné, neboť jedině zázrakem lze tu přežít." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (199)

FireTight 

všechny recenze uživatele

Seminář: Kratší, na druhou stranu zas napěchovaný docela podařenými vtípky. Když si představím Cimrmana, jak psal různým institucím (králům, Leninovi), aby data důležitých událostí uzpůsobili snadnému zapamatování, dostávám docela záchvaty smíchu. :D Hra: Ač trošičku statičtější, přesto je hra Blaník povedeným kusem, který mi konečně vysvětlil, proč blaničtí rytíři nikdy nevyjeli naší zemi na pomoc. Díky! "Neděkuj, sám sis je vydělal!" "Řekni, že je to noclehárna!" "Přestávka!" ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hodně věcí odpovídá začátku devadesátých let a náhle možnosti od plic se vyjádřit k zakázaným tématům socialismu. Bohužel tyhle věci dost zestárly. Naopak fóry s jezinkami, souboj na meče a spousta dalšího funguje pořád stejně dobře. V porovnání třeba se Severním pólem je to slabší, ale pořád jsou to Cimrmani. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jedna z trochu slabších her DJC, která obsahuje humor hlavně v semináři (až na úvodní přednášku Pavla Vondrušky). Samotná hra už tolik vtipná není (většinou spíše narážky na historické události či pasivitu vedení blanického vojska), ale stejně se dá pořád označit za zábavnou. "Položil si také otázku, proč se naši předkové zbavovali nepohodlných činitelů raději oknem než dveřmi. Podle něho tu zřejmě zapůsobila letitá zkušenost pregnantně vyjádřená příslovím:Vyhodíš-li ho dveřmi, vrátí se ti oknem. Obrácenným postupem tedy defenestrací se nebezpečí návratu do funkce minimalizuje." /// "Kdo věří, že vojsko dříme v tomto vršku, tomu je třeba rozbít...jeho bludné představy." - "Ňák se ti to nerýmuje." ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

Bohužel musím porovnávat s dřívějšími díly, a ty byly tak nějak čistší. Furt je to sice sranda, furt je tu i inteligentní humor, ale ten jako kdyby na některých místech nahradil humor politický. To nevím, jestli je toto krok dobrým směrem. Navíc hra nemá takový spád.Co se pak týče hereckých výkonů Pavel Vondruška se s takovým Jaroslavem Weiglem nedá vůbec srovnávat. Když čte v semináři nějaká fakta o Cimrmanovi, je to, jak kdybych to četl například já. A to není žádná dobrá vizitka. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

"Smyl: Já jsem Smyl Flek z Nohavic....Učitel: Já jsem si teď taky zrovna umazal kalhoty...Veverka: Hele, já ho vemu na plochu mečem, ne?", "Učitel: To by mě ještě zajímalo… jsou v Blaníku také ženy?Smyl: Tak, ženy přímo ne… ale něco podobného tady máme.", "Učitel: Na to je náš ředitel pes… Jakmile někdo rok chybí, už hledá náhradu!"................. moje hodnocení = 8 z 10. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Červen 1989 - Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák čtou členům souboru text nové hry Blaník, kolegové nevěří, že to schvalovací komise „pustí“, tuto otázku nakonec nemusí díky sametové revoluci řešit. (POMO)
  • Na počátku 90. let krátce hrával postavu Smila i Andrej Krob, který dříve ze souboru kvůli svému kádrovému profilu odešel. V roce 1993 však zase divadlo z časových důvodu opustil. (mnaucz)
  • Při obsazovaní hry se zapomnělo na Jana Hrabětu. Nakonec byl obsazen jako 3. alternant do role rytíře Hynka z Michle. (mnaucz)

Reklama

Reklama