Reklama

Reklama

Jára Cimrman ležící, spící

  • angličtina Jára Cimrman Lying, Sleeping
Československo, 1983, 81 min

Kamera:

Richard Valenta

Hudba:

Petr Skoumal

Hrají:

Zdeněk Svěrák, Valerie Kaplanová, Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Marie Drahokoupilová, Vladimír Svitáček, Jaroslav Vozáb, Petr Kostka, Míla Myslíková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Filmem Jára Cimrman ležící, spící se nám představuje fiktivní postava všestranného génia naší minulosti, protagonisty desítky her, uvedených v pražském divadélku, nesoucím jeho jméno. Filmový příběh, v němž se Cimrman poprvé zhmotnil do konkrétnější podoby, je tvořen několika "rekonstruovanými" epizodami z jeho života, zasazenými do rámce exkurze v jeho světničce ve vsi Liptákov. Jednotlivé kapitoly, prodchnuté typickým humorem autorské dvojice Smoljak - Svěrák, přinášejí většinou zcela nový pohled na dosud neznámé "aspekty" Mistrova života a díla... (Ateliéry Bonton Zlín)

(více)

Recenze (561)

swamp 

všechny recenze uživatele

Na představení Cimrmanů se vždy rád podívám, proto jsem se těšil, když jsem měl konečně možnost vidět Járu Cimrmana ležícího, spícího.. První půle pseudo-dokumentu vynikající, smál jsem se prakticky neustále, ale s překlenutím filmu do druhé půle jakoby autorům docházel dech (samotnému se mi to nechce věřit, ale tak jsem to cítil). Přesto velmi nadprůměrná zábava. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Co k tomu dodat? Životopisný příběh o Járu Cimrmanovi se Svěrákem v titulní roli. Klasický Cimrmanovský humor. Chudák jako chlapec musel chodit do dívčí školy. Nejlepší je asi část Cimrman pozdě přicházející. On to všechno vymyslel, ale vždycky byl druhý. Tak aspoň ty dvoudílné plavky. "Graham Bell, zrovna tu byl." :D ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Humor pánů Smoljaka a Svěrák je opravdu geniální a veškeré jejich aktivity okolo zneuznaného génia Járy Cimrmana by si zasloužily nějaké významné ocenění. Už jen proto, že cimrmanovský humor bavil a stále ještě baví už několikátou generaci a rozhodně se nedá říct, že by jeho popularita nějak skomírala. I tento film jasně dokazuje mimořádnou inteligenci obou zmíněných pánů a všichni fandové zmíněného humoru se jistě při sledování osudů slavného génia skvěle bavili. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Cimrmanovský projekt je ojedinelým počinom, ktorý nemá obdobu v širokom okolí. Som fanúšikom tohto druhu humoru, o čom svedčí kniha v knižnici, zbierka LP, zhliadnuté filmy a televízne záznamy ich hier. Nepodarilo sa mi vidieť predstavenie v Divadle Járy Cimrmana. Jára Cimrman, ležící, spící nie je záznamom žiadnej z hier, ani ich extraktom. Je rekonštrukciou Cimrmanovej virtuálnej existencie, ale scenár mal minimálne lepivé vlastnosti a tak som mal niekedy dojem, že sledujem variant Kameňáku. Na film sa dobre pozerá, je obsadený dobrými hercami a naplnený množstvom výborných hlášok. Hluché miesta sa objavia až pri opakovanej projekcii. Napriek nim je možné konštatovať, že Smoljak so Svěrákom sa obťažnej úlohy zhostili so cťou a pripravili divákom skvelý zážitok. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Bezosporu originálny snímok, ktorý mi svojou jednoduchou humornou formou absurdity a zároveň takmer geniality pripomenul monty-pythonovské snímky a biografickou fikciou Allenov 'Zelig'. Občas zachádza tá absurdita až do krajnosti, z ktorej našťastie rýchlo vycúva a skvelých vtipných momentov je nesporne viac. 75%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (36)

  • Z dobové recenze, otištěné 21. 10. 1983 v Brněnském večerníku: "Celek, připomínající v jednotlivostech sice lepší časy Divadla Járy Cimrmana, zároveň však chtě nechtě zrazující příliš mnoho ze slavné legendy. Leda bychom měli Cimrmana začít považovat za filmem pohřbeného." (NIRO)
  • Přestože je scéna s kočárem krátká, režisér Ladislav Smoljak s týmem kvůli ní jel natáčet před skutečný zámek Schönbrunn do Vídně. Točilo se za běžného provozu, takže Smoljak při jejím natáčení běhal k turistům a přemlouval je, aby počkali mimo záběr. (Karolek)
  • Památná věta: "Buď vítán, synovče. Jak se máš? Co tvá matka, co tvůj bratr, co tvá tuberkuloza? Povídej!," je historicky minimálně sporná. Marie Anunciáta Bourbonsko-Sicilská, vlastní matka Františka Ferdinanda d'Este, byla v roce 1909 již 38 let po smrti, jeden jeho bratr také a druhý byl v nemilosti císaře pro sňatek s obyčejnou měšťankou, uzavřený téhož roku. Bez pochyb tak zůstává pouze ona tuberkulóza. (Logout)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Reklama

Reklama