Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (639)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně jedna z nejlepších československých komedií všech dob... To propojení humoru s nostalgií, uvědoměním si své nicotnosti, pomíjivosti (dualita smrtelný člověk versus věčná Praha, nicotný člověk a jeho pokus zapsat se do historie šíleným pokusem o hromadnou dvanáctisměnu bytů, normalizovaná realita socialistického Československa, v níž se může schopný právník realizovat ne kariérním postupem, ale jen takovýmhle šíleným podnikem...), Mozartovou hudbou a pochybnostmi o smyslu svého konání (potažmo bytí - úžasný, kongeniální herecký výkon pana Abrháma, který v tomhle snímku zastupuje existenciální rozměr hledání smyslu vlastní existence) z Kulového blesku dělá velké nadčasové podobenství. Je jen málo takovýhle filmů, kde je člověku ve sladkém sirupu filmové komedie podáváno tolik hořkých životních pravd... (,,to je pěkná půdička...tady se mi to bude věšet...) Tenhle film je vyjádřením metafyzické obavy ze smrtelné podstaty člověka a jeho bláhové snaze překročit do věčnosti jakýmkoliv pomíjivým způsobem (přesvědčivě ztvárněný JUDr. Radosta v autentickém podání Rudolfa Hrušínského a jeho ,,metafyzický guru" legendární akademik zvládnuvší desetisměnu...). Věčná však zůstává pouze v běhu věků neměnná Praha, na jejíž metropolitní podstatě se šílená akce složitě organizované dvanáctisměny bytů sotvajak odrazila... ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem bláznivou komedii a la sedmdesátá léta a dostala jsem - bláznivou komedii a la sedmdesátá léta :) Snad to bude autorským duem Smoljak - Svěrák, možná to bude díky povedenému obsazení hlavních rolí a pravděpodobně to bude dobrým nápadem na filmový scénář. Nejspíš všechno dohromady :) Milada Ježková (paní Jechová) a její dotazy na nový byt byly kouzelné, uhlí přenášející a upachtěný Josef Abrhám se svou pragmatickou ženou tvořili dokonalý pár. Docela děsivý název mě hodně dlouho od filmu odpuzoval, ale po zhlédnutí musím říct, že strach nebyl na místě. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Vynikající film od známé dvojice Svěrák a Smoljak o stěhování. A že to není ledajaké stěhování. Hned 12 rodin se stěhuje. Nezapomenutelné výkony známých český herců jako např. Rudolfa Hrušínského nebo Josefa Abrháma. Například nácvik stěhování je úplně super. "Ta půdička se vám opravdu povedla, ta se mi líbí." :D ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nezlobte se, že vás zase vobtěžuju, ale já jsem si jen vzpomněla, že jsem se vás chtěla zeptat, jestli máte sklep.. Máte sklep ??" ;) Několik velmi podobných replik jasně dokazuje, že skvělá Milada Ježková, byť se zde lišácky vydává za babku Jechovou, je ve skutečnosti paní Columbová, jedna z nejzáhadnějších žen filmové historie !! ;) Ačkoliv se z mého pohledu jedná o jeden z poněkud slabších snímků dua Svěrák, Smoljak, stále lze obecně Kulový blesk považovat za - scénáristicky především - nadprůměrný kus, ať už pro bezvýhradně parádní herecké výkony všech zúčastněných či jeho nadčasovost, byť velkým kouzlem snímku paradoxně bezesporu je nostalgie.. Nakonec tak Kulový blesk také ukazuje několik velikých pravd, totiž že je lepší vyhořet než se stěhovat a že někteří lidé by prostě raději neměli pít !! Viďte, pane Abrhám !! Vlastně pane Knotek !! ;) Učebnicový případ hořkosladké komedie plné hořkosladkých pravd, lepší těžko najdete.. ()

vhojta 

všechny recenze uživatele

Vynikající Smoljak v roli spojky nám předkládá nostalgickou komedii s hlubokým podtextem. Dotýká se témat jako „čecháčství“, zvýrazňuje nesmysly komunistického režimu - směna bytů - a vše dokresluje neotřelými, dnes možná kultovními humornými scénami. Pohodlně se usaďte, na druhou kolej přijede osobní vlak z Vizovic, a navíc za čtyři minuty začne největší stěhovací akce všech dob. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (42)

  • „Máňa říkala, že to není směroplatný,“ říká Anežka Jechová (Milada Ježková). Jedná se o zkomolení slova „směrodatný“. Paní si nejspíše spojila slova „směrodatný“ a „platný“. (sator)
  • V závěru filmu, když se objeví diagram s plánem výměny 24 bytů, je jedno z jmen stěhovaných Smoljak. Jde o odkaz na Ladislava Smoljaka, který je režisérem a scenáristou filmu a zároveň zde ztvárňuje postavu Ing. Severína. (sator)
  • Knotkovi (Josef Abrhám a Daniela Kolářová) bydlí na adrese Melantrichova 472/12 v Praze na Starém Městě. Nárožní dům je gotický, kolem r. 1610 byl ale významně renesančně přestavěn. Fasády byly upraveny v pozdním baroku. Dům má název „U Zelené lípy“, ale měl i název U Zlaté svině. Dům vlastnil od roku 1635 Jan Marcus Marci, tedy Jan Marek Marci z Kronlandu, renesanční lékař, fyzik a matematik, jeden z posledních českých polyhistorů. Na domě je jeho výrazná pamětní busta od autora L. Šindeláře. (sator)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno