Reklama

Reklama

Kulový blesk

TV spot

Obsahy(1)

„Máňa říkala, že to není směroplatný..." „Kulový blesk" je největší akce v dějinách stěhování. Bytová dvanáctisměna, orgranizovaná JUDr. Radostou, vyžaduje dokonalou koordinaci. Tu však narušuje celá řada komplikací. Neustálé váhání báby Jechové, svatba postarších snoubenců Fliegera a Opatrné a nakonec i opilecké řádění skupiny pod vedením doktora Knotka. To vše a další problémy doženou ustaraného Radostu k ďábelské improvizaci až za hranicí zákona... (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (639)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nezlobte se, že vás zase vobtěžuju, ale já jsem si jen vzpomněla, že jsem se vás chtěla zeptat, jestli máte sklep.. Máte sklep ??" ;) Několik velmi podobných replik jasně dokazuje, že skvělá Milada Ježková, byť se zde lišácky vydává za babku Jechovou, je ve skutečnosti paní Columbová, jedna z nejzáhadnějších žen filmové historie !! ;) Ačkoliv se z mého pohledu jedná o jeden z poněkud slabších snímků dua Svěrák, Smoljak, stále lze obecně Kulový blesk považovat za - scénáristicky především - nadprůměrný kus, ať už pro bezvýhradně parádní herecké výkony všech zúčastněných či jeho nadčasovost, byť velkým kouzlem snímku paradoxně bezesporu je nostalgie.. Nakonec tak Kulový blesk také ukazuje několik velikých pravd, totiž že je lepší vyhořet než se stěhovat a že někteří lidé by prostě raději neměli pít !! Viďte, pane Abrhám !! Vlastně pane Knotek !! ;) Učebnicový případ hořkosladké komedie plné hořkosladkých pravd, lepší těžko najdete.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Koniec sedemdesiatych rokov nebol pre československú, presnejšie povedané českú, komédiu príliš priaznivý. Nájdeme tam crazy komédiu Což takhle dát si špenát, sci-fi komédiu Zítra vstanu a opařím se čajem a podobné pokusy. Nad šedý priemer vynikli originálna Adéla ještě nevečeřela a Kulový blesk. I keď pravdupovediac Kulový blesk u divákov bodoval predovšetkým hojnou účasťou vtedajších populárnych hercov a u mňa osobne najmä dvojicou Smoljak-Svěrák s ďalšími cimrmanovcami. Z dnešného hľadiska je to už poriadne zostarnutý film, ktorého nuansy mladý divák ani poriadne nepochopí. Tri hviezdičky sú v podstate z milosti, pretože mi na spočítanie počtu zasmiatí postačí jedna ruka. Výskyt Kulového blesku v prvej trojstovke najlepších filmov všetkých čias je pre mňa väčším pobavením, než celý film. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Rodina se dusí - Akce Kulový blesk je nevyhnutelná. Příběh několika rodin, co se chtějí přestěhovat a doktor Radosta ( Rudolf Hrušínský ) jim to umožní v jedné velkolepé " dvanácti směně " K příběhu je přidružen ironický vypravěčský hlas ve třetí osobě v podání Dr. Ládi Knotka ( Josef Abrhám ). Ve 35 minutě je v záběru sídliště Prosek v době, kdy tam ještě nestál obchodní dům, to je skoro unikátní záběr. Veselé i smutné příhody při stěhování dvanácti rodin ve scénáři Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka z pěknou pražskou atmosférou. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Pěkná úsměvná komedie se spoustou známých scén např: Máte sklep? A můžu ho vidět? Mám hrozně ráda staré ještě vtipné komedie, které otvírají hned několik možností. Buď jde o humor jednoduchý, tedy nenásilný, který je určen jen k pobavení a nebo humor, který je plný narážek na tehdejší dobu. U českých filmů obzvláště je třeba dávat si pozor. Dost mě pobavil sám Smoljak svým hraním ve snímku a jeho podobou s Einsteinem. Tuto komedii v televizi klidně ráda uvidím znovu. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Smoljak + Svěrák = *****. Výborná komedie, herecký koncert Josefa Abrháma, Rudolfa Hrušínského i dalších. Geniální scénky, spousta vtipu. Velmi se mi líbí scénka, která se odehrává za tmy, při cvičném nočním přesunu: "Dámo, vraťte mi ty housle!". A ten konec...škoda jen, že není pokračování :-) "A máte sklep?" :-) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (42)

  • Anežka Jechová (Milada Ježková) bydlí v domě U Gürtlů Na Kampě 497/3 na Malé Straně. Nynější nárožní dům s malým dvorkem vznikl jako novostavba v místě staršího domu podle projektu Klementa Zobela z r. 1832. (sator)
  • Když ve svém domě plaší Ing. Severín (Ladislav Smoljak) veverky, vidíme v dalším záběru na ulici, po srážce s cyklistou, dámu v černém s kropicí konvicí a kyticí. V závěru filmu, když se probouzí domněle mrtvý pan Bílek (Karel Kalaš) v posteli, prochází kolem stejná dáma v černém s kyticí a konvicí. (sator)
  • Dům na Masarykově nábřeží, v němž bydlí a z něhož se stěhuje operní pěvec mistr Bílek (Karel Kalaš), nechal vystavět Spolek českých pěvců Hlahol. Je to napsáno na mozaice a na pamětních deskách na průčelí, čímž vzniká zajímavá souvislost. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama