Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

kinej 

všechny recenze uživatele

Já beru Proč? tak trochu jako komedii. Je tam plno hlášek, které mě fakt rozesmály, i když měly asi působit odstrašujícím dojmem. také je zde spousta neherců a herců, z nichž vyčnívá mladý a legrační Dejdar, Langmajer, Suchánek, Kraus atd. A dobrej byl tent pseudohipík.,,Já jsem nic neudělal, to oni, já jsem jenom spal." A potom:,,Políbíš vlajku, žer." ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Film na svou dobu nesmírně šokující, který by i dnešního průměrného českého diváka jistě donutil vypnout po úvodních minutách. S radostí jsem kvitovala, že se snímek neomezuje jen na dění na stadionu a ve vlaku, ale dává nám rovněž nahlédnout do smýšlění a pohnutek fotbalových fanoušků, jejich blízkých a známých, a dojde dokonce i na mínění široké veřejnosti. Marxistické zdůvodnění fotbalového chuligánství je tak jediným odkazem na dobu, ve které dílo vznikalo. I když se vsadím, že i v dnešní době se na fildě najde nějaký kvokal, který vám s radostí odsouhlasí teorii o tom, jak odcizení vede k výtržnostem :) ()

Reklama

petaspur 

všechny recenze uživatele

Když jsem se v Rudém právu dočetl, že chystají do kin film o fotbalových výtržnících, tak jsem si byl jistý tím, že už o něm nikdy neuslyším (osud filmů s kontroverzními tématy). Místo toho se na mě za nějaký čas z plátna valil syrový, dokumentárně laděný film o životě v partě, chlastání, kecech o fotbale a kolektivním (ne)myšlení. Nejlepší jsou prostřihy z výslechů a jejich okamžitá obrazová konfrontace s děním ve vlaku. Ještě dneska mě to dostane svou atmosférou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"My Spartu nedáme, radši ji zbouráme, radši se zbouráme, zbouráme se." Sparťan, Slávista, Viktorián ani Baníkpičovec nejsem a nikdy nebudu. Jsem jen člověk, kterého vždycky fotbal bavil a jehož domovský klub svůj jediný titul patrně nikdy nezopakuje. Nicméně legendární cesta sparťanských hooligans do Banské Bystrice se konala v době, kdy jsem měl na stadiónu vystátý důlek a tak jsem do dneška rád, že Proč? vzniklo. Ve své době to totiž bylo odvážné téma a pro mě to má atmosféru dodnes. Přesto v nejbližší době nehodlám žádnou průvodčí vyhazovat z vlaku, demolovat vlak, nutit někoho líbat vlajku ani práskat jak nepříčetnej. I když dneska by mi to s doktorem Sokolem po boku určitě prošlo a škodu by zaplatila "neschopná" průvodčí. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Velice slušně natočená studie davové psychózy fotbalových fanoušků. Někomu se může zdát, že jsou herecké výkony křečovité a nevěrohodné, nicméně soudím, že takové téma ani lépe uhrát nejde. Tento jev není nic jiného, než produkt doby a sotva ho šmahem vyřeší jakýkoliv parlament na světě. Soudce na stadionu bude pro tyto hrdiny jen příjemným zpestřením a případný trest se stane zdrojem prestiže a vítaným zářezem do „pažby“. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Natáčanie v reálnom prostredí bolo namáhavé. Do vlakového kupé sa muselo vtesnať dvanásť i viac výrastkov vrátane kameramana, preto ležal zvukár v batožinovom priestore a Karel Smyczek režíroval čiastočne na chodbičke. Stiesnené boli aj bytové priestory a skutočný výčap s rozmermi päť krát tri metre, tam všade bolo nutné napchať účinkujúcich i štáb s technikou. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Škoda na zdemolovaných vagónoch bola 250,000 československých korún. (Raccoon.city)
  • Pri natáčaní na sparťanskom štadióne fanúšikovia nepríčetne vrieskali, nadávali a hádzali po štábe všetkým možným. Fandili jedine Jirkovi Langmajerovi (Jirka Stupka), ktorý sa im zrejme páčil v televíznom seriáli Třetí patro (od r. 1985), pretože skandovali "Slamák je náš! Slamák je náš!" Keď ale išiel medzi nich kvôli nejakým záberom, fanúšikovia začali robiť vlny a tak s ním hodilo o zábradlie, že bol pekne otrasený. Na konci natáčania doniesol režisérovi jeden z vlajkonosičov darček - obušok, ktorý ukoristil v boji s príslušníkmi. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno