Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

Torision 

všechny recenze uživatele

Pro nás Sparťany asi must see. Pro ostatní je to jen zábavnej, nijak šokující, dobře zahranej, místy až dokumentarisickej snímek o pár opilcích, násilnících a fanaticích. Na svou dobu je to poctivě natočený, nechyběj ani vulgarismy či nahota a flešbekovej styl vyprávění, kterej mě u tak starýho filmu hodně potěšil. "Chlapci, já taky fandím! Ale Slávii!" - "Se Slávií jdi do prdele, dědku!" ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Scénářomet Radek John vytvořil uvědomělou agitku. Nic proti, fotbal láká i blázny, a to v množstvím větším než malém. Ovšem Ráďa vždycky rád kázal vodu a popíjel cabernet. Začíná to dnes vypadat, že možná není až takový Timur, jak o sobě rád rozprávěl. Své politické eskapády však hodnotí se stylem - no a co? Co? Co je? No tak kurva CO JE, CO JE, COJE COJE COJE....V době uvedení tento počin šokoval oko diváka, zvyklého na z RVHP dorazivší budovatelské skvosty. Při pohledu na herecké výkony osazenstva čoudilky na slovač mě vždy popadne pocit, že se ztotožnili s agresivní sparťanskou smetánkou více, než žádal Smyčec. Že jo, Daníku? Je však zajímavé sledovat polodokument z období, kdy se punkeři a první výhnisky skinhídskýho hnutí v poklidu pobratřili kdekoli, kde bylo pivko. Čůčo. Kořka nebo toulen - cokoliv co otupělo šedivou socialistickou realitu. To až ta Bránická žízeň přinesla radikální sebeuvědomění ultrapravice. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film se snaží asi věrně kopírovat chování neblaze proslulých fotbalových fandů, kteří se dopustili mnoha výtržností a násilností při cestě z jednoho fotbalového zápasu. Nicméně právě tento pokus o věrohodnost mi na něm nesedí. Snad je to částečně nevhodným hereckým obsazením, každopádně tento snímek řadím jen mezi průměrné filmy. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jedem vlakem za Spartou, nebudem se s nikým srát. Když nám dají góla, tak se budem prát. Bij a bij a bij Žoldáka do hlavy, hlavně že se dostanem zpátky do Prahy. Neckerman a Quelle, ať jde do prdele. Co je? Co je? Co je? O tom, že parta prvních českých hooligans zlikvidovala vagón, který patřil dělnickému lidu, se natočil tento jinak vynikající pseudodokument. To by se jim dneska ty kamery snad ani nezastavily. A ještě dodatek. Už vím, odkud má Ráďa Džon ty proevropské ambice. Proč? Protože: BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Velmi moc mě mrzí, že podobná extempore se dějí i dnes. Jsem velký fanoušek fotbalu konkrétně Baníku Ostrava, což se dalo čekat vzhledem k mému rodnému městu, a na zápasy chodím, a vidím, že s tímto pravým "srdcařským" (je to pro všechny imbecily, kterých je opravdu moc, v uvozovkách)fanouškovstvím je to stejné jako v roce 1987. A je mi z toho někdy dost zle. A nejhorší na tom je, že se snažím přivírat oči. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Štáb měl k dispozici speciální vlak určený pro natáčení. Při natáčení erotické scény na wc, kam se stěží vešel jeden člověk, tam byly až 4 osoby. (PROCESOR)
  • Vlak jel po trase Praha - Pardubice - Olomouc - Ostrava - Karviná - Žilina - Banská Bystrica - Zvolen. K zátahu, při němž se někteří vlajkonoši vyprostili a utekli zpět do vlaku, došlo v Pardubicích. Vystrčení průvodčí z okna se mělo odehrát před Kolínem, čemuž neodpovídá postup zápletky. Ranní zásah proběhl v Žilině, kde došlo i k odstávce zničených vagonů (tři byly zcela vyřazeny z provozu). Strojvedoucí vzpomínal:"Ja som ten Hron viezol ako rušňovodič z Martina do Zvolena, spomínam si, že strašne meškal lebo v Žiline odstavovali nejaké poškodené, respektíve zničené vagóny. Z Martina sme mali asi 7 vozňov. Cesta prebiehala bez problémov, skoro z každého okna viala zástava Sparty. Keď som vchádzal do Banskej Bystrice, tak po obidvoch stranách stáli policajti zo psami, bolo ich tam strašne veľa. Toľko môj zážitok." (L_O_U_S)
  • Pokřiky „Brusel! Brusel!" a „A-Liver-a-Liver-a-Liverpool!" jsou odvolávky na tragédii, která se stala na fotbalovém stadionu v Bruselu při finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1985. (Olík)

Reklama

Reklama